Europska komisija

Vijeće Europske unije preporučilo članicama EU-a da ponovno uvedu ograničenja za američke putnike

Nacionalni predstavnici Vijeća Europske unije sastali su se jučer, u ponedjeljak popodne, kako bi razgovarali i ažurirali popis sigurnih putovanja EU -a, proces koji se odvija svaka dva tjedna....

Nacionalni predstavnici Vijeća Europske unije sastali su se jučer, u ponedjeljak popodne, kako bi razgovarali i ažurirali popis sigurnih putovanja EU -a, proces koji se odvija svaka dva tjedna.

Vijeće Europske unije odlučilo je ukloniti sa popisa šest zemalja Izrael, Kosovo, Libanon, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Sjedinjene Države), tvrdeći da njihova trenutna stopa zaraza koronavirusom premašuje dogovoreni prag od 75 novih slučajeva na 100.000 stanovnika posljednjih 14 dana.

Američka kampanja cijepljenja posljednjih je mjeseci u zastoju i značajno je zaostala za naporima EU -a u cijepljenju. Više od 57% stanovništva EU-a potpuno je cijepljeno protiv COVID-19, u usporedbi s 52% u Sjedinjenim Državama. SAD ima više od 1.000 novooboljelih slučajeva dnevno, što je najviša razina od ožujka.

Uklanjanje sa sigurnog popisa EU znači da putovanja koja nisu važna ponovno postaju predmet privremenih ograničenja putovanja, poput testiranja, karantene ili potpune zabrane.

Međutim, poštivanje preporuka nije obavezno. Pojedine zemlje EU -a imaju pravo jednostrano odlučiti drže li svoje granice otvorenim za putnike iz SAD -a. S druge srane, Amerika i dalje ne dopušta europskim putnicima slobodan ulazak u zemlju.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN