Virtualna stvarnost i info kiosk - izvrstan način promocije povijesti i baštine grada Hvara

Prezentacija hvarske povijesti i baštine podiže se na višu razinu. Zaključak je to nakon predstavljanja projekata "Antički Hvar u virtualnoj stvarnost...

Autor:  HrTurizam.hr

31. srpnja 2023.

Prezentacija hvarske povijesti i baštine podiže se na višu razinu. Zaključak je to nakon predstavljanja projekata "Antički Hvar u virtualnoj stvarnosti" i "Info kiosk kulturne baštine grada Hvara" koji su rezultat suradnje Grada Hvara i Splitsko-dalmatinske županije.

Projekti su sufinancirani u okviru programa "Prezentacija pomorske baštine kroz nove tehnologije". Ukupna vrijednost aktivnosti na projektu je 70.250 eura, a iznos sufinanciranja SDŽ 39.816,84 eura.

Za dobavu i montažu interaktivnog kioska s interaktivnom kartom Hvara, izradu filma – 3D vizualizacija povijesnog Hvara za produkciju na VR naočalama te dobavu, montažu i programiranje VR opreme bila je zadužena tvrtka Art Rebel 9 iz Ljubljane, a za suradnju te stručno praćenje izvedbe projekata hvarska tvrtka Kantharos d.o.o.

Važnost dodatne promocije arheološke, osobito podmorske baštine, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić istaknula je kao jedan od glavnih ciljeva projekata u okviru programa "Prezentacije pomorske baštine kroz nove tehnologije" Upravnog odjela za pomorstvo i turizam SDŽ.

Istaknuta je i dobra suradnja s Gradom Hvarom te činjenica da, nakon prošlogodišnjeg uspješnog projekta "Špilje otoka Hvara" i uz ova dva predstavljena, Županija sufinancira još tri projekta Grada Hvara u okviru javnih poziva na pomorskom dobru, što će rezultirati boljom zaštitom pomorskog dobra te promocijom pomorske baštine.

Vr plakat hvar 1200

 

Prvi hvarski VR projekt putem moderne tehnologije oživljava do sad skrivenu povijest antičkog Hvara, koja doslovno leži pod nogama i koju se može vidjeti jedino putem virtualne stvarnosti. Osim jedinstvenog i edukativnog putovanja kroz vrijeme, "Antički Hvar u virtualnoj stvarnosti" prezentira i recentna arheološka otkrića i nalaze o živahnoj luci drevnih civilizacija.

S druge strane, multimedijalni "Info kiosk kulturne baštine grada Hvara" nudi sveobuhvatan pregled svih najvažnijih povijesnih točaka grada Hvara, spomenika kulture, arheoloških i podmorskih nalazišta te prirodne baštine, koji će na info kiosku biti dostupni u samo nekoliko klikova.

"Krenite na nezaboravno putovanje kroz vrijeme. VR Hvar nudi vam uzbudljivo 10-minutno iskustvo virtualne stvarnosti koje će vas odvesti u drevne ulice i legendarnu prošlost grada Hvara. S našim jedinstvenim i edukativnim VR iskustvom, otkrit ćete bogatu povijest Hvara na način koji niste mogli zamisliti. Uronite u očaravajući svijet prošlosti i svjedočite gradu Hvaru kakav je nekad bio - užurbanoj luci drevnih civilizacija."

VR naočale i info kiosk bit će dostupni zainteresiranima na katu Arsenala.

Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

Autor:  HrTurizam.hr

31. srpnja 2023.