Više od 30 m3 otpada uklonjeno s lošinjskih obala i podmorja

Eko akcija „More zna, otok pamti“ na Lošinju

Autor:  HrTurizam.hr

22. travnja 2024.

U velikoj dvodnevnoj eko akciji „More zna, otok pamti“ koja se na Lošinju održala 20. i 21. travnja 2024. godine zajedničkim snagama tristotinjak ronioca, volontera i građana uklonilo je više od 30 m3 s obala i podmorja otoka Lošinja. 

Na poziv ronilačkog centra SUBSEASON i Instituta Plavi svijet odazvalo se 75 ronioca iz brojnih gostujućih, ali i lokalnih ronilačkih klubova, tako da je i ove godine nekoliko stotinjaka volontera; gostiju  i građana čistilo više lokacija; luku Mali Lošinj te uvalu Čikat, luku Nerezine, Ćunski, Artatore, Puntu Križa i Veli Lošinj.

"I ove godine u suradnji s partnerima organizirali smo veliku dvodnevnu akciju čišćenja luke u Malom Lošinju i Nerezinama te uvale Čikat. Istoga dana, u suradnji s mjesnim odborima čistio se i okoliš u Velom Lošinju, Ćunskom, Artatorama i Punta Križi. U akciji su nam pomogle vrijedne ruke gostujućih ronioca. Osigurali smo rukavice i vrećice za otpad te ručak za sve sudionike. Veliko hvala svim volonterima i sudionicima koji su na bilo koji način pomogli i podržali ovaj veliki projekt za naš mali otok", izjavila je u ime organizatora Jelena Basta, predsjednica Instituta Plavi svijet.

Dvodnevna eko akcija more zna otok pamti na losinju autor antonio pavela 2 large

Izvršni direktor kampova – Jadranka turizam d.o.o. Dejan Jakovljević pohvalio je ponovno sudjelovanje djelatnika Jadranka turizam d.o.o.

"Već tradicionalno, sudjelovali smo u akciji čišćenja obale i podmorja otoka Lošinja „More zna, otok pamti". Jadranka turizam d.o.o. dala je svoj obol akciji u vidu sponzorstva na način da smo osigurali prehranu za sudionike u restoranu Silver Bay. Također, djelatnici su zajedno sa svojim obiteljima aktivno sudjelovali u akciji te pomogli u čišćenju obale, kao i svake godine do sada. Izuzev ove akcije, Jadranka turizam d.o.o. već godinama provodi razne eko akcije čišćenja podmorja divljih plaža Punte Križa u suradnji s gostima i upravom kampa Baldarin te također provodi projekt pošumljavanja i revitalizacije park šume Čikat na području istoimenog kampa. Ekološke inicijative i održivost jedna su od temeljnih načela naše tvrtke na kojima ustrajemo i koje su utkane u politiku našeg poslovanja."

Cilj i rezultat – Održivo

Ove godine ususret Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja, a s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemu otpada na morskom dnu  te obali i plažama, kao i promicanju održivih rješenja za očuvanje morskog okoliša, uspješno je otklonjen otpad pronađen na raznim lokacijama duž otoka Lošinja, istaknuo je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković i dodao:

"Edukacije, smjernice gostima i stanovnicima, briga o okolišu i podizanje ekološke svijesti samo su neke od akcija koje provodimo kao Top 100 Zelenih destinacija svijeta. Hvala svim sudionicima i ovogodišnje eko akcije što su pomogli da naš otok zablista upravo onakav kakav i treba biti, čist i predivno jedinstven"

Dvodnevna eko akcija more zna otok pamti na losinju autor antonio pavela 3 large

Podsjećamo, prethodne 2023. godine, ukupno 430 ronioca, volontera i građana također je udružilo snage i sudjelovalo u ovoj eko akciji te s lošinjske obale i podmorja uklonilo više od 40 m3 otpada.

Inače, akcija „More zna, otok pamti“ održava se u organizaciji Instituta Plavi svijet i ronilačkog centra SUBSEASON, uz potporu Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Jadranka turizam- Jadranka kampovi, Komunalnih usluga Cres- Lošinj, Županijske lučke uprave Mali Lošinj, Lošinjskog muzeja, ronilačkog centra Top Dive, Lučke kapetanije Mali Lošinj, Srednje škole A. Haračića, Lošinjske plovidbe – brodogradilišta, Lošinj usluga, sportskih ribolovnih društva te brojnih udruga, klubova i ostalih.

Foto: Antonio Pavela 

Autor:  HrTurizam.hr

22. travnja 2024.