Više od pola Europljana planira putovati u sljedećih šest mjeseci

Unatoč savjetima da se izbjegnu putovanja, želja za putovanjem Europljana bilježi uzlaznu putanju. Tako 54% ispitanika planira u sljedećih šest mjeseci putovati u svojoj državi ili u drugu europsku...

Unatoč savjetima da se izbjegnu putovanja, želja za putovanjem Europljana bilježi uzlaznu putanju. Tako 54% ispitanika planira u sljedećih šest mjeseci putovati u svojoj državi ili u drugu europsku zemlju, govore najnoviji podaci „MONITORING SENTIMENT FOR DOMESTIC AND INTRA-EUROPEAN TRAVEL – vol 5“ koje je objavila Europska komisija za putovanja (ETC).

Ovo mjesečno izvješće pruža najnovije informacije o utjecaju COVID-19 na preferencije Europljana u pogledu vrsta odredišta i iskustava, razdoblja odmora i briga vezanih za putovanja u sljedećim mjesecima. Izvješće sadrži podatke prikupljene u siječnju 2021. na uzorku od 5855 ispitanika.

Nakon uvođenja strožih pravila putovanja diljem Europe, mogućnost smještaja u karantenu i sve veći broj slučajeva COVID-19 na destinacijama zabrinjavaju (15%) Europljana koji žele putovati. U međuvremenu, većina ispitanika (69%) podijelila je kako će se osjećati sigurnije i opuštenije ako odredišta imaju uspostavljene stroge zdravstvene i sigurnosne protokole, dok samo 21% ispitanika tvrdi da bi ti protokoli mogli pokvariti putničko iskustvo.

Komunikacija i priprema svih standarda bit će ključna. Tako kao tri glavna preduvjeta za putovanje ističe se učinkovita kampanja protiv COVID-19, nakon čega slijedi učinkovitost destinacija u upravljanju zdravstvenom krizom i testiranje na COVID-19 prije polaska.

Interes Europljana za odmaranjem na suncu i plaži raste kako se polako približavaju topliji mjeseci. Prema rezultatima istraživanja, preko trećine Europljana (34%) planira krenuti na putovanje između svibnja i srpnja 2021.

Putnicima iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Švicarske i Austrije planiraju godišnji odmor provesti na obali ili se baziraju na “sunce i more”. Također, Europljani žele putovati unutar Europe. Tako 41% ispitanika želi putovati u drugu europsku zemlju, što je najviša brojka od početka istraživanja, a 35% još uvijek radije putuje unutar svoje zemlji. Povećava se i povjerenje u zračni promet.

Udio Europljana koji planiraju putovati avionom postupno se povećavao s 49% u rujnu 2020. na 54% u siječnju 2021. Cijelo istraživanje pogledajte u prilogu.

Prilog: MONITORING SENTIMENT FOR DOMESTIC AND INTRA-EUROPEAN TRAVEL

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN