Vlahović: Ključno je održati likvidnost i investicijski potencijal te sačuvati radna mjesta

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom jučer u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština društava u sastavu Adris Grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Cromarisa, Maistre i Hilton...

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom jučer u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština društava u sastavu Adris Grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Cromarisa, Maistre i Hilton Imperiala, dok su glavne skupštine HUP-a Zagreb i tvrtke Hoteli dubrovačka rivijera održane su 6. srpnja a skupština Croatia osiguranja u petak, 3. srpnja. 

Adris ima dobre tvrtke u dobrim industrijama a naš je kapital dobro razmješten, rekao je Ante Vlahović na otvaranju Glavne skupštine te kako je ključno održati likvidnost i investicijski potencijal te sačuvati radna mjesta.

Poslovična nezaduženost i snažna financijska pozicija, ističe nadalje Vlahović, omogućili su neovisnost u vođenju poslovne politike. U razdoblju od 2005. do 2019. godine investirano je više od 10 milijardi kuna u rast i razvoj poslova. Od toga gotovo šest milijardi kuna u turizam.

U turizam od 2005. uloženo gotovo šest milijardi kuna, uključujući akviziciju HUP-a i dubrovačkog Hiltona. Promijenjena je struktura ponude, 84 posto hotela danas je na razini 4* i 5*, što je pet puta više nego na početku investicijskog ciklusa. Prihodi su povećani četiri puta, a operativna dobit šest puta. Čak 95 posto prihoda ostvaruje se na inozemnim tržištima” naglasio je Vlahović.

U 2019. godini zabilježen je rast prihoda od prodaje roba i usluga za šest posto i iznosio je 5,4 milijardi kuna. Konsolidirana neto dobit iznosi 506 milijuna kuna što predstavlja rast od 13 posto, a neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 402 milijuna kuna i rasla je 31 posto. Konsolidirana zaduženost Grupe je niska, te ističe Vlahović, kompanija praktički nema duga. Očuvan je financijski potencijal Grupe koji osigurava stabilnost u uvjetima krize i poslovne neizvjesnosti. „Budući da ne znamo duljinu trajanja krize, čuvamo likvidnost za 15 do 20 mjeseci.“, ističe Vlahović. 

Odluka o ne isplati dividende

Svijet je početkom 2020. godine pogodila najjača gospodarska kriza od 2. svjetskog rata. I Hrvatsko gospodarstvo snažno je pogođeno i oporavak će biti težak. Zato smo, za godinu u kojoj smo ostvarili jedan od svojih najboljih rezultata, predložili ne isplatiti dividendu kako bismo dugoročno sačuvali Adris.“, rekao je Vlahović te dodao kako je ključno sačuvati likvidnost i investicijski potencijal te prilagoditi Adris novonastalim okolnostima.

Povezane vijesti: