Volontiranjem do posla u turizmu

Znam kako većina Hrvata na riječ volontiranje odmah odmahuje rukom i kako im ne pada na pamet raditi „besplatno“. No, ako ste student, nemate iskustva ili ste nezaposlen onda...

Znam kako većina Hrvata na riječ volontiranje odmah odmahuje rukom i kako im ne pada na pamet raditi „besplatno“. No, ako ste student, nemate iskustva ili ste nezaposlen onda bi svakako trebali volontirati. Razloga je više: od upoznavanja i povezivanja s ljudima, povezivanja s budućim poslodavca ili osobama koje Vas mogu preporučiti budućem poslodavcu do stjecanja toliko važnog radnog iskustva.

Zamislite se u situaciji da Vi zapošljavate. Imate na stolu dvije zamolbe, obje osobe s istom diplomom, jedna nema nikakvo radno iskustvo, dok druga osoba je volontirala i ima iskustva u organizaciji. Koju osobu ćete zaposliti? Naravno, osobu s radnim iskustvom. Inače, poslodavci u Americi izrazito traže nove zaposlenike s volonterskim iskustvom, a taj pozitivan trend prihvatili su i poslodavci u EU.

Iskustvo i radne navike svakako daju prednost nad drugima bez ikakvog iskustva, bez obzira na stupanj obrazovanja. A evo i prilike za sve studente i nezaposlene osobe koje možda žele promijeniti profesiju i život.

TOUR OF CROATIA traži volontere

Foto: FB Tour of Croatia

Ususret ovogodišnjem izdanju utrke Tour of Croatia koje će se održati od 19. do 24. travnja u 6 etapa na trasi dugačkoj više od 1150 kilometara duž Jadranske obale, Istre i unutrašnjosti Hrvatske, organizatori pozivaju sve zaljubljenike u biciklizam, željne stjecanja novih iskustava i prijateljstava, da se pridruže timu volontera na etapi koja im najviše odgovara, ovisno o mjestu stanovanja.

Obožavaš biciklizam i sanjaš o tome da upoznaš biciklističke zvijezde ili iz prve ruke saznaš sve tajne organizacije kompleksnog sportskog događanja koje se održava u 12 gradova tijekom 6 dana? Onda je ovo prava prilika za tebe! „ ističu iz organizacije međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia te pozivaju da se prijavite za volontera. Prijaviti se možete do 25. ožujka, a prijavnicu s detaljnim uputama ispuniti ovdje.  Ukupno će biti odabrano  400 volontera (60 na svakoj etapi) koji će proći kratku obuku te dobiti svu potrebnu opremu za obavljanje svojih zadataka, a ovaj će volonterski angažman biti upisan i u njihovu volontersku knjižicu.

WINGS FOR LIFE  World Run 2016 – Zadar  / #cijelisvijetzajedancilj

12705538_522662704571941_4646680193866713637_n

U trećem izdanju Wings for Life World Run utrke 8. svibnja 2016. na startu Donatovog grada očekuje preko 6000 trkača. Ova najveća utrka u Hrvatskoj u protekle je dvije godine uspješno održana uz pomoć velikog broja volontera koji su ključ uspjeha svakog većeg humanitarnog projekta, pa tako i ove sportske utrke humanitarnog karaktera. No, Zadar ponovno treba pomoć svojih volontera, i to mnogo veću jer će ovogodišnje izdanje utrke biti najveće do sada.

Volontersko iskustvo, osim uvida u organizaciju sportskog događaja ovakvih razmjera, daje nezamjenjivo iskustvo sklapanja novih prijateljstava, učenja te osobnog razvoja. Organizator volonterima osigurava hranu, piće, priznanje i majicu. No, iznad svega, rad na utrci neprocjenjivo je osobno iskustvo. Budi i ti dio onih koji će svojim radom pomoći u potrazi za lijekom koji će leđne moždine učiniti izlječivima.Prijavi se ovdje


Evo i jednog osobnog primjera. Prije skoro dvije godine počeo sam volontirati. Odlučio sam besplatno pisati turističke blogove, prvo na medium.com, a nakon četiri bloga, počeo sam pisati za Večernjakovu blogosferu. Danas sam na temelju istih tih blogova pokrenuo Turistički news portal HrTurizam.hr. Puno prijatelja me je pitalo: Koliko te Večernji list plaća za blogove? Na moj odgovor kako me uopće ne plaća svi su se čudili i komentirali kako oni nikad ne bi besplatno pisali. Danas je portal tu, a što će biti sutra – ne znam. Djelujem i promijenio sam svoj život i profesiju naglavačke. Iskreno se nadam kako će ovo postati još jedna uspješna priča od bloga do poduzetništva. No, ono u što sam definitivno siguran, bez volontiranja tj. besplatnog pisanja blogova dvije godine svakako ne bi danas bilo HrTurizma.hr.

Gledanje televizora ili volontiranje? Definitivno odaberite volontiranje. Izbor je na Vama. Sretno.

P.S. I da, još uvijek volontiram na portalu HrTurizam.hr. Nadam se kako će se uskoro uloženo vrijeme i trud napokon isplatiti

Goran Rihelj, glavni urednik portala HrTurizam.hr

Povezane vijesti: