WTTC i ETC pozivaju države članice EU-a da izbjegnu nametanje bilo kakvih ograničenja za slobodu kretanja u Europi

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) i Europska putnička komisija (ETC), uz potporu brojnih ključnih dionika putovanja, pozvali su države članice EU-a da usklade svoje odgovore na pogoršanje...

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) i Europska putnička komisija (ETC), uz potporu brojnih ključnih dionika putovanja, pozvali su države članice EU-a da usklade svoje odgovore na pogoršanje situacije s COVID-19 i izbjegnu nametanje bilo kakvih ograničenja za slobodu kretanja po Europi.

Organizacije kažu da si sektor ne može priuštiti nedosljedne i stalno promjenjive nacionalne odgovore na pandemiju, a zajednički pristup EU-a jedino je rješenje za spašavanje posrnulog sektora putovanja i turizma u Europi.

WTTC i ETC navode kako Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) sada priznaje da ograničenja putovanja u EU nisu imala značajan utjecaj na smanjenje prijenosa virusa, hospitalizacija ili smrtnih slučajeva. Takođwer, naglašavaju da mjere koje imaju za cilj ograničavanje prelaska granice ne bi imale nikakve zdravstvene koristi, ali bi mogle rezultirati velikim gospodarskim utjecajem na regiju.

Prema najnovijem istraživanju WTTC-a, do 900.000 radnih mjesta je u opasnosti u cijelom sektoru putovanja i turizma u EU-u ove godine ako se ograničenja putovanja ponovno uvedu ove zime. Nadalje, vlade diljem EU-a mogle bi izgubiti do 35 milijardi eura iz doprinosa sektora gospodarstvu prije kraja 2021. ako se stroga ograničenja putovanja vrate na snagu.

Hitno moramo vratiti samopouzdanje putovanju, a ne stvarati još više nesigurnosti, ističe Julia Simpson, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a, te dodaje kako je od vitalnog značaja da imamo pravilno koordiniran odgovor u cijeloj EU koji i tvrtke i putnici mogu razumjeti.

“Uvođenje cijepljenja diljem EU-a među najboljima je u svijetu sa 65% stanovništva koje je sada potpuno cijepljeno. Ne možemo si dopustiti da se poništi sav teško zarađeni napredak ostvaren ove godine. To će imati katastrofalne posljedice za radna mjesta i sredstva za život. Iako u potpunosti prepoznajemo da je zaštita javnog zdravlja najvažnija, pozivamo sve države članice EU-a da nastave koristiti EU-ov digitalni COVID certifikat, koji je uspješno omogućio potpuno cijepljenim ljudima da putuju sigurno i slobodno.”

Luís Araújo, predsjednik ETC-a istaknuo je kako se približavaju hladniji mjeseci i neke europske zemlje se suočavaju s pogoršanom epidemiološkom situacijom. “Pozivamo vlade EU-a da rade zajedno kako bi osigurale slobodu kretanja diljem Europe. Moramo izbjeći bilo kakvu daljnju neizvjesnost ili fragmentaciju. Uz visoku stopu cijepljenja, EU COVID certifikat i stroge sigurnosne protokole na snazi, sigurno je putovanje apsolutno moguće. Uoči dugo očekivane blagdanske sezone, građanima EU-a potrebna su jasna i koherentna pravila” navodi Araújo.

Prošle godine, istraživanje WTTC-a otkrilo je da je više od dva milijuna radnih mjesta u putovanju i turizmu izgubljeno u cijeloj EU, a njegovo najnovije istraživanje otkriva da bi, ako se 2022. uvedu široka ograničenja 2022., u igri bila još tri milijuna radna mjesta iduće godine.

Nakon 18 mjeseci u kojima su gospodarstva diljem svijeta već bila poharana pandemijom COVID-19, istraživanje WTTC-a također pokazuje da bi, ako bi kaznena ograničenja ostala na snazi veći dio sljedeće godine, moglo doći do gubitka više od 143 milijarde eura iz gospodarstva EU.

Za kraj, WTTC i ETC naglašavaju kako će samo koordinirani pristup spasiti milijune i financijska sredstava za život onih koji ovise o turističkom sektoru.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN