Za ulazak u Hrvatsku turisti će morati napraviti PSR test

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” sinoće je gostovala u središnjem Dnevniku HRT-a te kazala kako smo za borbu s COVID-19 spremniji nego prije...

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” sinoće je gostovala u središnjem Dnevniku HRT-a te kazala kako smo za borbu s COVID-19 spremniji nego prije pet mjeseci kada nismo znali ništa osim da se radi o novom virusu.

Danas već, zahvaljujući znanosti, povezanosti, tehnologiji znamo puno toga i  u drugoj fazi moći ćemo se spremnije boriti protiv virusa” dodala je Markotić.

No, ono što je najviše privuklo pažnju, barem što se turističkog sektora tiče, je procedura pri ulasku u Hrvatsku, kada se naravno otvore granice. Trenutno se raspravlja o PCR testu,

Na upit da će se pri ulasku u zemlju raditi i PCR test te koliko je on pouzdan, Markotić je naglasila:”Dok se sve zemlje ne oslobode virusa, niti Hrvatska ne može biti sigurna. Oni koji će htjeti ući u Hrvatsku morat će napraviti u svojoj zemlji PSR test koji ne smije biti stariji od 24 sata. Samo s tom potvrdom moći će ući u zemlju. To je visokopouzdan test, no nema 100%-tnog testa, pa i tu treba oprez ako idete iz područja gdje ima zaraze. Nemojte ići kući ako znate da ste bili u blizini zaraženog” izjavila je Markotić te dodatno istaknula kako se ne smijemo opuštati i da je Hrvatska ugrožena dok se sve zemlje ne oslobode virusa.

Dakle, turisti će morati imati potvrdu da je napravio test na virus i samo pomoću takve potvrde moći će ući u Hrvatsku.

Trenutno se vode bilateralni razgovori sa susjednim državama oko otvaranja granica, dok će epidemiolozi imati zadnju riječ, kako o datumu otvaranja tako i o protokolu ulaska u zemlju.

Izvor: HRT / Foto: MUP

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN