Zagreb postao bogatiji za dva jedinstvena muzeja – mamurluka i čokolade

Unutar samo jednog tjedna, Zagreb postaje domaćin čak dva nova muzeja. Naime, riječ je o Muzeju čokolade, koji se otvorio ovaj ponedjeljak, te o Muzeju Mamurluka, koji će svijetlo...

Unutar samo jednog tjedna, Zagreb postaje domaćin čak dva nova muzeja. Naime, riječ je o Muzeju čokolade, koji se otvorio ovaj ponedjeljak, te o Muzeju Mamurluka, koji će svijetlo dana ugledati početkom Adventa – 1. prosinca.

Muzej čokolade Zagreb

Muzej čokolade Zagreb je tematski park posvećen čokoladi, njenom povijesnom, geografskom i kulturološkom značaju. Kroz interaktivan pristup, posjetitelji upoznaju put čokolade – put od zrna kakaovca u Mezoamerici preko čokoladnih napitaka na europskim dvorovima do ekskluzivnih pralina današnjice. Prvi je to muzej takve tematike u Hrvatskoj, a smješten je u Varšavskoj 5.

Kako bi što bolje prenijeli priču o čokoladi, izloške su vlasnici tražili po cijelom svijetu. Ipak, obilazak muzeja temelji se na doživljaju pa će tako posjetitelji u svakoj prostoriji moći nešto degustirati, prenosi HRT.

Svim ljubiteljima čokolade u trgovini Muzeja nudi se i priliku za kupnju proizvoda iz asortimana malih hrvatskih čokolatijera.

Cijena ulaznice za odrasle je 60 kuna, za djecu od 4 do 18 godina 40 kuna, a za mlađe od 4 ulaz je besplatan. Također, postoje i obiteljska ulaznica za 180 kuna (dvije odrasle osobe i troje djece) te grupne ulaznice (za više od 25 osoba) koja iznosi 55 kuna za odrasle i 35 kuna za djecu.

Muzej Mamurluka

Muzej Mamurluka, koji se nalazi u Preradovićevoj 8, veoma je simpatičan, ali i jedinstven, projekt mladih studenata koji je koncipiran, kako sami autori kažu, „kao pijani povratak kući – od samih gradskih ulica, usputnih šumaraka do eventualnog dolaska doma gdje se, ako ste te sreće, budite ujutro“.

Ideja ovog jedinstvenog muzeja rodila se prilikom večernjeg izlaska, kada su studenti Rino Duboković i Roberta Mikelić zajedno s društvom krenuli prepričavati vlastite priče o pijanstvima. Uskoro ih je vesela atmosfera popraćena urlicima smijeha dovela na ideju – muzej u kojem će biti izložene pijane i mamurne priče uz jedan predmet koji bi ju najbolje predstavio.

U realizaciji ideje pomogli su redom studenti koji su odabrali prostor, osvjetljenje, oslikali zidove, ali i poslali priče. Atmosferu pijanog puta kući dočarat će četiri prostorije, a avantura počinje ulaskom u Muzej gdje je vizualno dočarana prva stanica puta koji počinje izlaskom iz zagušljivog kluba ili bara.

Priče su istodobno izložene i na hrvatskom i na engleskom jeziku, a cijena ulaznice je 25 kuna, dok će studenti trebati izdvojiti 20 kuna.

Oba muzeja su odličan primjer kreativnosti, ali i utilizacije jedinstvenosti ideje na ovim prostorima. Također, oni daju dodatnu vrijednost i sadržaj zagrebačkom Adventu te će zasigurno privući mnoge posjetitelje glavnog grada, kako tijekom zime, tako i u ljetnoj sezoni.

Više o Muzeju čokolade Zagreb možete pronaći OVDJE, a o Muzeju Mamurluka OVDJE.

Izvor / foto: Muzej čokolade Zagreb; Muzej Mamurluka; Hrvatska radiotelevizija

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN