Zagrebački mural svrstan u TOP10 najboljih svjetskih murala

Prema neprofitnoj američkoj organizaciji Mural, među deset najboljih murala na svijetu našao se i jedan iz Zagreba. Mural je nastao tijekom Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj, a autor nagrađenog murala je francuski umjetnik Etien. Svakako je i ovo priznanje odličan poziv svim posjetiteljima, a pogotovo mladim turistima da posjete Zagreb i Hrvatsku.

Američka neprofitna organizacija MURAL promovira i potiče urbanu umjetnost te zauzima prvo mjesto na urbanoj sceni u Americi. Na svojoj stranici objavili su deset najboljih murala na svijetu, a jedan od nagrađenih je i zagrebački mural francuskog autora i umjetnika Bergeret Etienne, umjetničkog naziva Etien, koji je nastao u sklopu kulturnog programa Redez-vous Francuskog festivala u Zagrebu.

 „ Jako sam ponosan što je moj mural uvršten na listu TOP 10 od organizacije Mural.“ ističe umjetnik Etien te dodaje kako je to veliki plus za turizam u Zagrebu.

Foto: Fb Mural

Foto: Fb Mural

Kada pričamo o urbanoj sceni u Hrvatskoj, a pogotovo u Zagrebu, ona raste iz dana u dan, a predvodnik urbane scene je ekipa udružena pod nazivom Pimp My Pump, koji su zagrebačkim „Francekima“ dali novi život i oduševili svojim umjetničkim izražajem. “Urbani turizam definitivno obogaćuje našu turističku ponudu i mladim putnicima nudi jedan drugačiji pogled na život u našim gradovima i na našu kulturu” – istaknula je Andreja Smole voditeljica odnosa s javnošću Pimp My Pump projekta, te dodala kako osim klasičnih kulturnih sadržaja, poput muzeja i  spomenika, ulična umjetnost daje uvid u trenutnu situaciju društva. Kroz ovu sferu umjetnosti turisti mogu osjetiti kakav je puls grada u svakodnevici, bez pretvaranja i truda da se prikažemo u najboljem svjetlu već onakvima kakvi zaista jesmo.

„ Svaki dan možemo vidjeti sve više i više novih murala po Europskim gradovima. Gotovo u svakoj zemlji održavaju se urbani festivali koji potiču street art umjetnost, a to je odlična motiv za posjetiti grada i veliki plus za razvoj turizma“ istaknuo je francuski umjetnik Etien ekskluzivno za HrTurizam.hr

Pogledajte sve nagrađene murale u galeriji po izboru MURALA

O potencijalu urbanog turizma u Hrvatskoj pisat ćemo sljedeći tjedan, pratite nas.

Povezane vijesti: