Zagrebački ugostitelji zatvaraju lokale u akciji “2do12”

Zagrebački ugostitelji će u četvrtak 8. listopada s početkom u 11 sati i 58 minuta na sat vremena obustaviti posluživanje u svojim ugostiteljskim objektima, kako bi upozorili na težak...

Zagrebački ugostitelji će u četvrtak 8. listopada s početkom u 11 sati i 58 minuta na sat vremena obustaviti posluživanje u svojim ugostiteljskim objektima, kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuli na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprječavanja kolapsa gospodarstva.

Riječ je o nazivu akcije “2do12” kojom odbrojavanje nastavlja Nezavisna udruga ugostitelja (Zagreb) s namjerom spašavanja sudbina tisuća zaposlenih u tom sektoru, ali i poticanja građana i ugostitelja na solidarnost.

Potaknuti poražavajućim rezultatima istraživanja o poslovanju ugostiteljskih objekata u 2020. godini te izostankom reakcije odgovornih institucija nakon brojnih apela ugostitelja, Nezavisna udruga ugostitelja (Zagreb) uz podršku Nacionalne udruge ugostitelja i Udruge Glas Poduzetnika pokreće akciju “2do12” u glavnom gradu Hrvatske koji broji preko četiri tisuće petsto objekata.

Ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku. Od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino – od 10%, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

Stanje u Zagrebu osobito je teško jer je Zagreb uz sav jad koronavirusa zahvaćen i stradanjima prvog velikog potresa u posljednjih sto godina, ističe Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja te dodaoje kako ćemo razmjere ove krize još dugo spoznavati.

Svjesni smo da se problemi ne mogu rješiti preko noći, ali isto tako smo dužni upozoriti na opravdanu bojazan za našu vlastitu egzistenciju. Vjerujemo da će Vlada istupiti korak naprijed i prihvatiti poziv na dijalog. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je prepoznao apel ugostitelja te započeo razgovore oko primjene budućih protuepidemijskih mjera sa strukom. Nakon akcije bjelovarskih ugostitelja pod nazivom “3do12”, bjelovarski gradonačelnik je poduzeo sve što je u njegovoj domeni kako bi zaštitio svoje sugrađane i poduzetnike. Isto očekujemo od ostalih resora ključnih za rad ugostitelja i povezanih djelatnosti koje zajedno generiraju 320 tisuća radnih mjesta, istaknuo je Medak.

Ugostitelji naglašavaju kako sada na naplatu dolaze i svi problemi nakupljeni tijekom razdoblja prije pandemije.

Duplanje PDV-a u ugostiteljstvu koje je naprasno uslijedilo 1. siječnja 2017. godine mnoge je dovelo na rub isplativosti, a ukoliko Vlada ne bude imala sluha ovaj puta, pandemija će naposljetku mnogima staviti ključ u bravu. Poručuju kako su ih naslijeđeni problemi i novonastale zapreke u poslovanju natjerale na udruženo djelovanje i sve češće upozoravanje Vlade na propuste na terenu.

Mjere za očuvanje radnih mjesta HZZ-a će pomoći ugostiteljima koji su ostvarili pad od 60 % i više prometa usporedno sa istim razdobljem prošle godine. No, što je s nama koji imamo pad od 59 % i manje, naglašava Damir Jurković, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Zato tražimo jasnije i efikasnije modele dodjele sredstava za očuvanje likvidnosti. Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama za plaće naših zaposlenika i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. S najvišom poreznom stopom na pripremu i usluživanje pića u Europi nije moguće planirati poslovanje u budućnost, navodi Jurković.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60% njih bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.

Foto: Nezavisna udruga ugostitelja

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN