Zagrebački ugostitelji uputili svoje zahtjeve državi i Gradu Zagrebu

Na Forumu zagrebačkih ugostitelja koji se održao danas ( utorak, 6. Studenog ) u Esplanade hotelu, Udruženje ugostitelja Zagreb iznijelo je niz zahtjeva prema gradu Zagrebu i državi, u...

Na Forumu zagrebačkih ugostitelja koji se održao danas ( utorak, 6. Studenog ) u Esplanade hotelu, Udruženje ugostitelja Zagreb iznijelo je niz zahtjeva prema gradu Zagrebu i državi, u svrhu rasterećenja i lakšeg funkcioniranja ugostiteljstva.

Posebno su se osvrnuli na nedostatak radne snage, problema zbog kojeg su pojedini ugostitelji primorani zatvarati svoje ugostiteljske objekte. Tako u Udruženju smatraju kako je potrebno prilagoditi kurikulum potrebama tržišta rada te učenicima omogućiti više prakse (model 80/20 u korist praktične nastave po uzoru na austrijski sustav) te bitno smanjiti doprinose za plaće, što bi ugostiteljima olakšalo pronalazak adekvatne radne snage.

Smatraju i kako treba jasno utvrditi razgraničenje ugostiteljske djelatnosti i trgovine te na taj način eliminirati nelojalnu konkurenciju. Od ostalih zahtjeva prema državi, tu su i priznavanje troškova reprezentacije u 100%-tnom obliku te snižavanje PDV-a s 25 na 13 % na hranu u ugostiteljstvu. 

Na području grada Zagreba u prvih devet mjeseci 2018. najviše su se tražili kuhari (782) i konobari (1493). Činjenica da su upotpunjena tek 272 (35 %) radna mjesta kuhara i 796 (53 %) radnih mjesta konobara govori u prilog sve većeg problema nedostatka radnog kadra. Ukoliko se uskoro ne poduzmu neki konkretni koraci u rješavanju problema radne snage, zatvorit će se sve veći broj ugostiteljstkih objekata, što će se odraziti i na turističku ponudu grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske“ izjavio je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb. 

Inače, Udruženje ugostitelja Zagreb vrlo je aktivno i jasno artikulira svoje probleme i izazove, te kao što je najavljeno, a tako je bilo i prošle godine, nakon Foruma, jasno su artikulirali zaključci s iste. To je izrazito važno, jer zamislite samo koliko godišnje ima razno raznih foruma, konferencija, panela… i kao svi se borbe za nešto, a nitko nakon održavanja jasno ne artikulira svoje zaključke, kako prema javnosti tako i prema institucijama. I tu je glavni problem, samo se priča ista priča već 20 godina, troše se novci i resursi, a nema nikakve prave akcije niti rezultata, pod time mislim tržišne, a ne političke promijene, da se stvari kroz argumentiran dijalog pomaknu s mrtve točke.

Udruženje ugostitelja Zagreb okuplja oko 1.500 ugostitelja obrtnika grada Zagreba i rješava probleme oko 4.500 pravnih osoba ugostitelja grada Zagreba te se Udruženju ugostitelja Zagreb obraćaju ugostitelji cijele države u pogledu rješavanja svakodnevnih, ali i zakonodavnih problema ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

Vijesti: