Započeli radovi na uzletno-sletnoj stazi Zračne luke Dubrovnik

Unatoč reduciranom redu letenja, Croatia Airlines će putnicima osigurati svakodnevnu povezanost Dubrovnika i Zagreba

Radovi na uzletno-sletnoj stazi Zračne luke Dubrovnik, koja trenutno predstavlja najveće gradilište u Republici Hrvatskoj, sukladno planu, počeli su ovih dana i trajat će do 15. ožujka 2019. godine kada bi Zračna luka Dubrovnik trebala biti u potpunosti spremna za novu turističku sezonu te još kvalitetniji prihvat putnika, a isto tako i za još bolju zračnu povezanost Dubrovnika i Zagreba o kojoj ovisi lokalno stanovništvo. 

Za vrijeme izvođenja radova, redovni zimski promet odvijati će uz manja ograničenja, a raspored prometa možete vidjeti OVDJE.

Privremena regulacija prometa

Radi izvođenja radova na zračnoj luci znače i novu tj.  privremenu regulacija prometa. Glavni ulaz u zračnu luku za sva vozila biti će s istočne strane (sadašnji ulaz za cargo i upravnu zgradu). Za vrijeme izvođenja radova parkiralište na zračnoj luci biti će slobodno, odnosno bez naplate parkinga.

Navedeni radovi iziskivati će stalne prilagodbe i izravno će utjecati na ograničenja, koja će se morati uvesti u redu letenja.

Svjesni potreba putnika, u Zračnoj luci Dubrovnik ove su radove ograničili na minimalno nužno razdoblje, konkretno na razdoblje od 8. studenoga do 9. prosinca ove godine, u kojem pojedini tipovi zrakoplova neće moći prometovati u noćnim satima.  

Kako ističu iz Croatia Airlinesa ( CA ), pridržavajući se protokola dogovorenih sa Zračnom lukom Dubrovnik, a u želji da preveze što veći broj putnika, CA kao hrvatski nacionalni avioprijevoznik tijekom cijelog ovog razdoblja osiguravati će svakodnevnu povezanost Zagreba i Dubrovnika, provodeći reducirani red letenja. Slijedom navedenog, a imajući u vidu realna letačka ograničenja te vodeći se uvijek načelom sigurnosti putnika, reducirani red letenja bit će podložan promjenama, ovisno o dnevno-operativnim odnosno vremenskim uvjetima, a isto tako i fazi odvijanja radova. 

Treba naglasiti kako će Croatia Airlines, umjesto otkazivanja letova, u navedenom razdoblju obavljati posebne pripreme s posadama kako bi se letačke operacije obavile potpuno sigurno i unatoč svim ograničenjima uzrokovanim radovima u ZL Dubrovnik.Zračna luka Dubrovnik i Croatia Airlines nastojat će da ovi radovi što je manje moguće utječu na putnike, koje će zajedničkim snagama, uz maksimalno angažiranje svih kapaciteta, informirati o svim potrebnim promjenama. 

Svim putnicima, koji su kupili karte za večernje letove u vrijeme kad još nisu bila poznata sva ograničenja u vezi sa spomenutim radovima, Croatia Airlines ponudit će uslugu prijevoza u alternativnim terminima i nastojati naći prihvatljivo rješenje te opravdati njihova očekivanja. “Zračna luka Dubrovnik i Croatia Airlines se ispričavaju svim korisnicima usluga na mogućim neugodnostima te najljepše zahvaljuju na strpljenju i razumijevanju s obzirom na veliku složenost projekta rekonstrukcije manevarskih površina Zračne luke Dubrovnik.” zaključuju iz Croatia Airlinesa.

POVEZANA VIJEST:

OD 2019. IZ DUBROVNIKA IZRAVNI LETOVI ZA SAD

RAZVOJ ZRAČNE LUKE DUBROVNIK U ZIMSKOJ SEZONI 2018./2019.
Zračna luka Dubrovnik u dolaznom zimskom razdoblju nastavlja realizaciju Projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“ sufinanciran sredstvima Europske Unije, putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Najosjetljiviji dio Projekta je rekonstrukcija uzletno – sletne staze (USS-e), koja se prema dinamičkom planu izvođenja radova nastavlja početkom studenoga 2018. Navedena rekonstrukcija započela je prošle godine i dovršena u duljini od 1200m.
Projekt Razvoj ZLD u razdoblju zimske sezone (28. listopada 2018. – 30. ožujka 2019.) odvijati će se u tri faze:
• Faza 1 (početak studenog – sredina studenog): u ovom razdoblju započeti će radovi rekonstrukcije na USS-a zbog čega će na snazi biti ograničena USS–a čija će duljina tada iznositi 1425m za slijetanje i 1575m za uzlijetanje;
• Faza 2 (kasni studeni – početak prosinca): u ovom razdoblju nastaviti će se sa radovima na USS-i, dok će ograničenja biti nešto drugačija u odnosu na Fazu 1. Duljina USS-e za slijetanje iznositi će 1425m dok će za uzlijetanje biti raspoloživo 1515m;
• Faza 3 (prosinac 2018. – ožujak 2019.): u ovom razdoblju će se izvoditi radovi na USS–i, ali ograničenja USS–e će biti znatno manja u odnosu na Faze 1 i 2. Raspoložive duljine za slijetanje i uzlijetanje iznositi će 2100m.

Vijesti: