Zašto se upisati u Digitalni katalog seoskog turizma?

Udruga ruralnog turizma Hrvatske ove godine provodi projekt “Stručno osposobljavanje za digitalnu promociju seoskog turizma Republike Hrvatske...

Autor:  HrTurizam Promo

6. studenoga 2021.

Udruga ruralnog turizma Hrvatske ove godine provodi projekt “Stručno osposobljavanje za digitalnu promociju seoskog turizma Republike Hrvatske na domaćem i inozemnim tržištima” uz financijsku potporu Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske te organizacijsku podršku turističkih zajednica, lokalnih akcijskih grupa i članova Udruge. U okviru projekta, do sada je organizirano devet edukativnih terenskih radionica za pružatelje usluga seoskog turizma iz Središnje Hrvatske te 11 radionica za pružatelje usluga s područja Slavonije, Baranje i Podunavlja. Iskustva sudionika su pozitivna i veliki broj njih se odlučio upisati u Digitalni katalog seoskog turizma. Zašto?

“Na radionici sam dobio informacije o važnosti digitalne promocije seoskog turizma. Nakon prezentacije web aplikacije moj-seoski.hr odlučio sam se upisati u aplikaciju kako bi podaci o našem objektu bili uvršteni u Digitalni katalog seoskog turizma koji se objavljuje na web stranici Hrvatske turističke zajednice hrvatska.hr. Sam upis trajao je dvadesetak minuta jer sam pripremio sve potrebne materijale kako je navedeno u korisničkim uputama iz brošure “7 koraka do Vaše promocije na web stranici Croatia.hr”. Smatram da će nam upis u katalog zasigurno povećati vidljivost i posjećenost jer želimo privući što više organiziranih grupa koje dolaze posredstvom turističkih agencija. One će informacije o nama, kao i drugim pružateljima usluga u našoj regiji, a koji se upišu u aplikaciju, vrlo jednostavno pronaći u objavljenom katalogu”, napomenuo je Ivan Ožetski, voditelj Moslavačke priče iz Velike Ludine.

Inače, aplikacija kojom upravlja Ministarstvo turizma i sporta ima za cilj prikupiti podatke o pružateljima usluga u cilju njihove besplatne promocije i prikupljanja informacija o njihovom poslovanju, a koje će se koristiti u radu Radne grupe za razvoj seoskog turizma koja je nedavno formirana. Zbog neadekvatnog zakonodavnog okvira, trenutno ne postoji centralna evidencija o pružateljima usluga seoskog turizma što je bio i povod izrade ovog kataloga.

Neslužbene procjene govore da se ovim oblikom turizma bavi preko 1.000 poljoprivrednih gospodarstava iz cijele Hrvatske. Prikupljene informacije o broju i vrstama pružatelja usluga, njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji te ugostiteljskim i turističkim uslugama koje nude na svojim poljoprivrednim gospodarstvima koristit će se za nadolazeće zakonodavne izmjene u cilju definiranja hrvatskog modela seoskog turizma. Sukladno zaštiti osobnih podataka, podaci se, osim s Hrvatskom turističkom zajednicom, ne dijele s trećim stranama.

Udruga poziva sve pružatelje usluga seoskog turizma da se što prije upišu u web aplikaciju moj-seoski.hr i time iskoriste pravo na besplatnu promociju na domaćem i inozemnim tržištima. U aplikaciju se upisuju poljoprivredna gospodarstva koja imaju registrirana vinotočja, kušaone, agroturizme, izletišta, ruralne objekte za smještaj i slično. Podaci se mogu mijenjati 365 dana u godini pri čemu aplikacija predstavlja alat koji je u potpunosti prilagođen pružateljima usluga.

Autor:  HrTurizam Promo

6. studenoga 2021.