Zbog iznimno loše kvalitete zraka diljem Lombardije, Milano uveo nova stroga pravila

Milano se našao na 3. mjestu, iza Dhake i Lahorea.

Autor:  HrTurizam.hr

22. veljače 2024.

Izvanrednim stanjem zbog smoga, do utorka je bilo pogođeno 9 od 12 pokrajina u Lombardiji - uključujući Milano - radi čega su uvedena ograničenja grijanja domova, korištenja teških motornih vozila tijekom dana i navodnjavanja usjeva otpadnim vodama.

U ovoj regiji nije neuobičajeno zagađenje zraka, no zbog niske količine oborina i neuobičajeno visokih temperatura situacija je početkom ovog tjedna dosegla kritičnu točku.

Tvrdnje da je Milano jedan od gradova s najgorim zagađenjem zraka na svijetu izazvale su i kontroverze.

Sušni uvjeti zadnjih mjeseci

Neuobičajeno visoke zimske temperature i mala količina oborina pogoršali su problem smoga, priopćile su vlasti u ponedjeljak, što znači da su morale biti uvedene privremene mjere kako bi se smanjilo zagađenje.

Zemlje diljem Mediterana patile su zadnjih mjeseci zbog sušnih uvjeta. Naime, toplo vrijeme i nedostatak oborina pogoršavali su probleme s opskrbom vodom. Očekuje se da će kiša i vjetar prognozirani od četvrtka olakšati situaciju u Lombardiji i drugim dijelovima nizinskog područja uz rijeku Po.

Regionalna jedinica agencije za zaštitu okoliša ARPA priopćila je kako su meteorološki uvjeti koji pogoduju širanju zagađenja na tom području uobičajeni. Alpe i Apenini, koji s tri strane zatvaraju dolinu najveće talijanske rijeke, smanjuju brzinu vjetra u regiji što otežava situaciju sa smogom.

/// Na Kvarneru pokrenuta inicijativa za zabranu spaljivanja na otvorenom prostoru

Iza Dhake i Lahorea

Problem je privukao pozornost javnosti i lokalnih vlasti ranije ovog tjedna kada je IQAir, švicarska tvrtka za praćenje onečišćenja zraka, označila zrak u Milanu kao "nezdrav". Objavljeno je da je gradsko zagađenje česticama - PM2,5 - 24 puta veće od granice koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Tvrtka je Milano svrstala na treće mjesto iza Dhake u Bangladešu i Lahorea u Pakistanu, dviju zemalja za koje se zna da imaju stalno lošu kvalitetu zraka. U utorak se nakratko popeo na drugo mjesto prije nego što je ponovno pao na 10. mjesto.

IQAir prikuplja podatke s državnih nadzornih stanica i senzora u vlasništvu znanstvenika iz cijelog svijeta.

ARPA je priznala da je gradski zrak proteklih dana prešao granicu. Upravo je to pokrenulo mjere protiv zagađenja poput ograničenja dnevnog prometa u najteže pogođenim dijelovima regije.

/// Viši porezi na automobile i skuplje parkiranje. Alternativa su električna vozila i korištenje javnog prijevoza

Preuranjene smrti 

Situaciju sa smogom je komentiralo Talijansko društvo za medicinu okoliša (SIMA). Rečeno je da Italija ima najveći broj smrtnih slučajeva koji se mogu pripisati zagađenju zraka u Europi, 80.000 svake godine.

"Izravni učinci onečišćenja na ljudsko zdravlje utječu na različite sustave i organe", kazao je predsjednik SIMA-e Alessandro Miani za novinsku agenciju ANSA. To uključuje učinke na dišni i kardiovaskularni sustav.

Iz tog razloga, dodao je, "ključno je i ne može se više odgađati brzo djelovanje kako bi se drastično smanjili glavni izvori emisija onečišćenja zraka."

Miani je rekao da su jedan od glavnih uzroka smoga privatne zgrade i kućno grijanje, zbog čega je potrebno "promijeniti svakodnevne navike racionalizacijom potrošnje energije, ograničavanjem vremena uključenosti sustava i snižavanjem temperatura u domovima".

/// Barcelona će prihodima od turističke takse financirati ekološke sustave grijanja u školama

Autor:  HrTurizam.hr

22. veljače 2024.