Zelena tranzicija nautičkog sektora: ACI postao član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti

Predvodnik zelene tranzicije nautičkog sektora

Autor:  HrTurizam.hr

27. veljače 2024.

Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA), kao prvo udruženje stručnjaka u Republici Hrvatskoj koje se isključivo bavi temama klimatskih promjena i politika, u svoje je članstvo uključio Adriatic Croatia International Club d.d. ( ACI ), čime ACI dodatno učvršćuje svoju stratešku usmjerenost prema zelenoj tranziciji i okolišnoj održivosti turizma Republike Hrvatske.

Nacionalni nautički lanac Republike Hrvatske prepoznat je kao jedan od ključnih aktera hrvatskog turizma koji za cilj ima implementaciju održivijih poslovnih modela te digitalizacije i provođenje energetske transformacije nautičkog sektora čitave regije. Briga za očuvanje ekosustava i odgovorno gospodarenje okolišem zajedničke su vrijednosti kojima streme i IICA i ACI kao najnoviji član Instituta.

U godinama koje slijede kroz zajedničko će djelovanje dvije strane integrirati nove klimatske ciljeve u kontekstu ostvarenja održivijih poslovnih modela te naposljetku očuvanja planeta.

„S obzirom na to da upravljamo jednim od najvažnijih resursa kojima naša država raspolaže, odgovornost koju snosimo neusporedivo je veća u odnosu na druge kompanije. Održivi razvoj te integriranje ESG kriterija za nas ne predstavlja samo trend za jačanje imidža, već apsolutni imperativ u svim segmentima našeg poslovanja. Takvom smo cilju posvećeni već duže vrijeme na svim poslovnim razinama, te sukladno tome, u suradnji s akademskom i stručnom zajednicom razvijamo visokotehnološka rješenja s ciljem, ne samo očuvanja čistoće mora i okoliša, već i s ciljem stvaranja zelenijih, održivijih i učinkovitijih modela gospodarenja pomorskim dobrom, upravo za generacije koje dolaze poslije nas“, istaknuo je dr. sc. Ivan Herak, član Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse, ACI d.d.

„Vjerujemo kako će upravo ACI d.d. svojim educiranim pristupom, pa i u području ESG-a, uspjeti promicati održivije prakse, a njegovim pridruživanjem Međunarodnom institutu za klimatske aktivnosti (IICA) ostvaruje se ulaganje u održivost i cirkularnu ekonomiju koja od svih dionika zahtijeva povezivanje i jačanje suradnje, otvoreni dijalog te stalnu edukaciju. Zahvaljujemo ACI d.d. na ukazanom povjerenju da će upravo kroz zajednicu našeg članstva u svakom trenutku biti na „pravom mjestu“ za najnovije informacije, edukacije i usmjerenja prema postizanju zajedničkog cilja razvoja našeg gospodarstva uz očuvanje okoliša i klime, našeg mora i bioraznolikosti te postizanje potpune klimatske neutralnosti do 2050. godine“, istaknula je Marija Pujo Tadić, predsjednica IICA-e.

ACI d.d. kao lider na nautičkom tržištu Hrvatske i Mediterana te Društvo od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku kroz koncesijski model gospodari s 22 lokacije diljem jadranske obale, od Umaga na krajnjem sjeveru pa sve do Dubrovnika na jugu.

Foto: ACI

Autor:  HrTurizam.hr

27. veljače 2024.