Željka Stašić: Domaći ljudi najveće su bogatstvo otoka i njegova najveća snaga

Sve se više mlađih stanovnika bavi poljoprivredom i iznimno su ponosni na tradiciju.

Autor:  Blanka Kufner

2. studenoga 2023.

Otok Cres najpoznatiji je po prekrasnim plažama, kristalno čistom moru i netaknutoj prirodi.

Kada u to umiješamo kulturu, povijest, stotine kilometara pješačkih i biciklističkih staza, vrhunske smještajne objekte, domaću kuhinju baziranu na lokalnim namirnicama i ostalu bogatu turističku ponudu, dobijemo destinaciju koja nudi sve potrebno za savršeni odmor.

Glavni turistički proizvodi otoka su sunce i more, outdoor i zdravlje, gastronomija, kultura i manifestacije te nautika, otkriva Željka Stašić, direktorica Turističke zajednice Grada Cresa.

Ogromno bogatstvo našeg otoka je 'pitoma divljina' kojom se iznimno ponosimo, obzirom da je otok uspio sačuvati svoju autentičnost, bioraznolikost i originalnost te izbjeći brojne zamke masovnog turizma”, nastavlja naša sugovornica.

Od iznimne im je važnosti navedeno sačuvati pa je tako bitan segment u razvoju svih turističkih proizvoda očuvanje ekosustava i zaštita prirode.

U svim kampanjama ističemo elemente zelenog i održivog te ukazujemo na važnost odgovornog ponašanja sukladno ciljevima zaštite otoka. Vjerujem da je upravo to pravi put i ono što naši gosti iznimno cijene”, ističe Stašić koja je imenovana direktoricom TZG Cresa u svibnju 2022.

Na ovu funkciju je došla nakon gotovo 10 godina rada u Turističkoj zajednici Grada Opatije na radnom mjestu projektnog i marketing menadžera. Po struci je magistrica ekonomije, a rodom je iz Opatije gdje je završila Hotelijersko - turističku školu.

Foto: TZ Grada Cresa

No stress on Cres

Otok Cres godinama se percipira kao otok bez stresa, koji nudi sve potrebno za savršen odmor u skladu s prirodom.

Možda naš otok najbolje opisuje rečenica: Savršenstvo suživota prirode i čovjeka uz opuštajuće zvukove valova i šum lišća stoljetnih maslina. Naši gosti, naime, dolaskom na Cres otpuštaju izazove i stresove svakodnevnog života te u savršenoj harmoniji plavog i zelenog poklanjanju sebi i svojim voljenima trenutke mira i opuštanja”, opisuje.

Otok je to koji osvaja prekasnom netaknutom prirodom i mediteranskim šarmom. Kao takav, savršena je destinacija za napuniti baterije i otpustiti napetosti koje nosi današnji način života.

Zato nas već dugo prati uzrečica 'No stress on Cres' koja najbolje opisuje kakav odmor očekuje one koji odluče doći upravo kod nas”, navodi Stašić, dugogodišnja djelatnica u turizmu, promociji i odnosima s javnošću.

Možda najveća prednost Cresa je što je zadržao svoju 'pitomu divljinu' te već godinama razvija održivi turizam koji je u funkciji razvoja otoka i poboljšanja kvalitete života stanovnika, a osnovne odrednice na kojima se bazira su zeleno, prirodno, autohtono, lokalno i autentično.

Turistički proizvodi razvijaju se u uskoj suradnji sa svim dionicima u destinaciji, na korist lokalne zajednice i održivog razvoja otoka.

Najjaču kariku u razvoju čine ljudi - lokalna zajednica - koja se iz velike ljubavi prema svome gradu i otoku rado uključuje u brojna događanja i aktivnosti te na taj način stvara poseban doživljaj kod posjetitelja”, ističe direktorica turističke zajednice.

Inzistiramo na kvaliteti ponude baziranoj na autentičnosti i originalnosti što jamči zadovoljstvo gosta i njegov povratak”, navodi.

Turizam je odavno važna grana u gospodarstvu Cresa, a uz poljoprivredu, bio je i ostao temeljni generator razvoja. Upravo kroz održivi razvoj turizma otok će svoju pitomu divljinu kao i stare narodne običaje sačuvati od prijetnje masovnog turizma.

Foto: TZ Grada Cresa

Kulturno-povijesna baština

Prilika da nauče nešto novo, saznaju kako se na nekom području živi i kako se nekada živjelo, kao i da upoznaju kulturno-povijesni značaj pojedine destinacije, sve je više u fokusu gostiju te postaje snažan motiv u odabiru odredišta za odmor.

Cres im u tom pogledu u svakom kutku otoka nudi nešto posebno pa se tako na sjevernom dijelu otoka ističe malo drevno naselje Beli, nekadašnji rimski Caput Insulae - glava otoka, koja leži na vrhu strme stijene odakle se otvaraju prekrasni vidici. Beli je dom i atraktivnom centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove”, opisuje naša sugovornica.

Grad Cres najveće je mjesto na otoku, a smješten je u zaljevu čija struktura pruža zaklon. Samim time je i u prošlosti bio pogodna luka i mjesto gdje su se tijekom lošeg vremena sklanjali brodovi.

Grad obiluje brojnim kulturno-povijesnim spomenicima, od kojih većina potječe iz renesansnog razdoblja. Prisutnost palača bogatih renesansnih obitelji, crkvi, gradskih vrata, samostana, kule, muzeja i gradske lože, daju Cresu veliki kulturno-povijesni značaj.

Na južnoj obali creskog zaljeva smjestio se Valun, malo pitoreskno ribarsko naselje i mjesto nadaleko poznato po otkriću Valunske ploče, prvog glagoljskog natpisa i njegovog prijevoda na srednjovjekovni latinski jezik pronađenog na otoku.

Na zapadnome rubu visoravni koja se uzdiže južno nad Valunom, nalazi se povijesno mjesto Lubenice, iznimno popularno kod posjetitelja čija srednjovjekovna kamena arhitektura ostavlja snažan dojam. Šetnja malim, uskim i drevnim ulicama vraća u davna vremena te ostavlja dojam prolaza hodnicima povijesti. U Lubenicama je zanimljivo posjetiti Muzej ovčarstva”, poručuje direktorica turističke zajednice.

Martinšćica je drugo najveće mjesto na otoku koje svoje ime duguje srednjovjekovnoj crkvici Sv. Martina, posvećenoj zaštitniku mjesta.

U Martinšćici možete posjetiti muzej 'Andrija Linardić' posvećen pionirima proizvodnje eteričnog ulja od kadulje, smilja i lovora, ocu i sinu Andrija Linardić, koji su još 1903. pokrenuli tvornicu eteričnog ulja u Martinšćici”, poziva.

Prvi su u svijetu, davne 1908. godine, destilirali eterično ulje od smilja, a poslovali su s najvećim europskim i američkim farmaceutskim tvrtkama toga doba.

I ostala manja mjesta otoka Cresa čuvaju autohtonu arhitekturu kao i život ljudi u skladu s prirodom što posebno zanima naše posjetitelje”, navodi Stašić.

Gosti, naime, sve više pokazuju interes za povijesno-kulturnom baštinom, posebno u razdoblju pred i posezone kada na Cres stiže iznimno veliki broj izletnika kako bi upoznali lokalnu povijest.

Foto. TZ Grada Cresa

Produljenje sezone

U razdoblju pred i posezone u fokusu su aktivni turizam, lokalna gastronomija i zanimljive manifestacije. Kroz brojna događanja stvara se motiv dolaska gostiju tijekom cijele godine, čak i zimi, kada se održavaju Advent u Cresu i Creski karneval.

Predsezona započinje prigodnim programom za Uskrs, nakon kojeg slijede utrka 4 islands MTB Epic Croatia i projekt 'Cres„na pijatu' koji kroz travanj i svibanj predstavlja vrhunske lokalne namirnice, dok je posezona u znaku kulture, lokalnih proizvoda i aktivnog odmora.

Vesele nas najave novih ulaganja u hotelske kapacitete što će svakako pomoći produženju sezone. Obzirom da je Cres i pravo prirodno lječilište, u fokus produljenja sezone stavit će se blagotvoran utjecaj boravka na otoku na ljudsko zdravlje”, doznajemo od naše sugovornice.

I dalje će, kaže, kroz stvaranje i podržavanje atraktivnih događanja van vršne sezone stvarati motiv dolazaka gostiju te generirati pozitivan imidž Cresa kao destinacije koja svakako nudi ono najbolje - od sunca i mora tijekom ljetnih mjeseci, do mnoštva zanimljivih manifestacija tijekom ostatka godine.

Događanja

Raznolikost i velika ponuda događaja i manifestacija, nastala na temelju prirodnih resursa, gastronomije, kulture i tradicije, na Cresu privlači i oduševljava iz godine u godinu sve veći broj gostiju.

Tijekom cijele godine održavaju se brojna događanja, manifestacije i festivali, a od zaista velikog broja kvalitetnih događanja, izdvojila bih Creski semenj koji tradiciju vuče iz 16. stoljeća, Creski kaić koji je posvećen pomorskoj i ribarskoj baštini otoka Cresa, Lubeničke glazbene večeri koje pitoreskne Lubenice pretvaraju u jednu od najljepših pozornica, Cresku butegu koja nudi ono najbolje što proizvedu vrijedne ruke domaćih ljudi, Cres na pijatu koji u fokus stavlja vrhunske creske gastro namirnice poput creske janjetine, sira, maslinovog ulja, meda, tradicionalnih slastica i drugih, klapske i jazz večeri otoka Cresa kada glazba putuje cijelim otokom, atraktivni i uvijek veseli Ljetni karneval, Teatar na Pjaceti, Cresku ovcu, Dane Tramuntane, Advent u Cresu...”, opisuje Stašić.

Naravno, tu su i sportske manifestacije poput 4 Islands MTB Epic Croatia utrke i Cres Lošinj Trail Weekenda te plivačkog maratona 'Memorijal Florio Burburan', dodaje.

Posebnost navedenih događanja je što se u njih uključuje najveća otočka snaga, snaga lokalne zajednice, koja svojim gostima predstavlja ono na šta su najponosniji - baštinu i tradiciju - stvarajući kod gostiju snažne veze i osjećaje prema destinaciji.

Foto: TZ Grada Cresa

Aktivnosti na otvorenom

Netaknuta priroda i lijepo vrijeme tijekom cijele godine stvaraju brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Za ljubitelje boravka u prirodi i istraživanja, na raspolaganju je oko 300 km obilježenih pješačkih staza koje spajaju divljinu unutrašnjosti s ljepotom obale.

Idealna prilika za upoznati otok je i vožnja biciklom, ali poseban je doživljaj doživjeti Cres i kroz morske sportove.

Vrlo su atraktivna sportska događanja te brojne jedriličarske regate kojima je Cres, zahvaljujući vjetrovima koji pušu oko otoka, savršeni domaćin, a čemu svakako svjedoči zlatna medalja creskog jedriličara Igora Marenića s Olimpijskih igara u Brazilu”, govori Stašić.

Ove smo godine ugostili i zanimljivo događanje Deep week Croatia, koji je dio najvećeg svjetskog festivala ronjenja na dah. Domaćin smo i festivalu vodenih sportova s posebnim naglaskom na plivačke maratone pod nazivom Memorijal Florio Burburan“, dodaje.

Kretanje po creskoj prirodi, među maslinovim nasadima, po makadamskim putovima ili uskim stazama, na morskoj površini ili duboko ispod nje, iskustvo je koje se duboko utisne u sjećanje. Mir i tišina u kojoj se čuju samo pozadinski zvukovi prirode, stvaraju na Cresu uvijek jedinstven doživljaj.

Kako bi stvorili dodatan motiv za dolazak gostiju, posebno ljubitelja aktivnog odmora, u suradnji s TZG Malog Lošinja i OTRA-om osmislili smo i realizirali novi turistički proizvod Via Apsyrtides. Radi se o sustavu pješačkih obilaznica koje povezuju i prezentiraju prirodne i kulturne atrakcije otočja, a u čijem je središtu transverzalna staza dužine 150 kilometara koja se proteže od najsjevernije točke otoka Cresa, Rta Jablanca do najjužnije točke otoka Ilovika, Rta Radovan”, opisuje. 

Razvojem ovog turističkog proizvoda gostima su ponudili da, ovisno o njihovoj fizičkoj spremi, za sebe izaberu cijelu rutu ili pojedine dijelove i na najljepši način upoznaju posebnosti Cresa i Lošinja te uživaju u netaknutoj prirodi.

Be green, keep it clean

Ponukani poraznom činjenicom kako je, globalno gledajući, okoliš, posebno more, zagađeno otpadom do zabrinjavajućih razmjera i vodeći se onom starom uzrečicom 'misli globalno, djeluj lokalno', i u Turističkoj zajednici Grada Cresa odlučili su se pokrenuti.

Svjetski dan turizma cres naslovna 800x600 2

Učinit ćemo što možemo kako bismo to zagađenje smanjili te kako bismo o ovom ogromnom problemu progovorili i na njega kontinuirano upozoravali”, otkriva Stašić.

Projekt 'Be green, keep it clean' prvenstveno je imao za cilj podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja mora i obalnog pojasa u području Natura 2020 te kontinuirano informiranje turista i posjetitelja o važnosti očuvanja mora i obalnog pojasa od otpada u svrhu očuvanja ribljeg fonda i smanjenja plastike i mikroplastike u moru.

U 2023. godini postojeći projekt unaprijedili smo na način da uz more i obalni pojas obuhvati i zaštitu kopna i zraka. Postojećem ambasadoru projekta, kvarnerskom škampu, dodali smo bjeloglavog supa te cresku ovcu, kako bi svaka životinja predstavljala svoj ekosustav”, opisuje.

Pritom škamp asocira na more, ovca na kopno, a sup na zrak. Tako dodatno podižu svijest lokalne zajednice i gostiju o važnosti zaštite otoka i očuvanju prirode za buduće generacije.

Poruku smo aplicirali na info tabele, welcome jumbo plakat, ali i u sve naše promotivne materijale. Na taj način projekt služi za podizanje svijesti o održivom upravljanju destinacijom kao i pozivanje na maksimalno odgovorno ponašanje  posjetitelja, ali i lokalne zajednice”, poručuje Stašić.

Kroz projekt je definiran i otočni priručnik koji uspostavlja pravila ponašanja na otoku. „Tako im mi, za njihov savršen odmor, dajemo ono najdragocjenije što imamo - naš otok, sa svim njegovim ljepotama i doživljajima, ali od njih zauzvrat tražimo maksimalno odgovorno ponašanje”, otkriva.

Otok Cres je ekološki u potpunosti jedinstven, neponovljiv i znatno drugačiji od ostalih hrvatskih otoka, s nekoliko različitih klimatskih i vegetacijskih zona te slatkovodnim Vranskim jezerom u samome središtu.

Bogatstvo bioraznolikosti

Riječ je o jednom od otoka najbogatije flore i faune te jednom od posljednjih staništa vrlo rijetke zaštićene ptice - bjeloglavog supa. Ovdje raste više od 1400 različitih biljnih vrsta. Kadulja, smilje, mlječika, maslačak, kopriva i ostalo samoniklo i ljekovito bilje, čine Cres pravim botaničkim vrtom.

Upravo to veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta predstavlja pravi užitak za zaljubljenike u prirodu i sve naše goste. Ali to veliko bogatstvo predstavlja i izazov u vidu načina zaštite i očuvanja istog za buduće generacije”, naglašava Stašić.

Ovčarstvo i maslinarstvo su, uz turizam, generatori razvoja, ali nažalost ovčari su suočeni s velikim problemima koje uzrokuje alohtona divljač dovedena na otok 80-ih godina prošloga stoljeća.

Štete s kojima se proteklih godina ovčari susreću zbog problema s divljim svinjama ogromne su, a veliki problem je i što divljač direktno utječe na bioraznolikost otoka, ono na što smo posebno ponosni”, nastavlja.

Svakako veseli, s druge strane, da se maslinarstvom bave gotovo svi otočani i to od onih najmlađih do najstarijih. To je ogromno bogatstvo s obzirom kako je cresko ekstra djevičansko maslinovo ulje bilo prvo zaštićeno u Hrvatskoj oznakom izvornosti.

Na otoku je vrlo snažna i zajednica pčelara, a saznanje da na Cresu možete pronaći najveće polje divlje kadulje na svijetu upućuje kako se radi o vrhunskom medu”, ističe Stašić.

Uz navedeno, vrijedni domaći ljudi bave se i ribarstvom te drugim poljoprivrednim aktivnostima.

Creski semenj 6 800x600 2

 

Njegovanje tradicije

Trendovi u turizmu se mijenjaju i gosti, pogotovo mlađi, sve više pažnje posvećuju održivom turizmu na način da žele putovati ostavljajući za sobom minimalan negativan utjecaj.

Uz važnost koju pridaju održivim rješenjima u turizmu, današnji gosti sve više kao snažan motiv za dolazak u destinaciju biraju i doživljaj koji im ta destinacija može pružiti.

Jedan od najboljih doživljaja je kada gost uspije osjetiti način života, baštinu i tradiciju destinacije, a na Cresu mu u tom smislu imamo jako puno za ponuditi. Zadovoljstvo je vidjeti brojne sadržaje i proizvode koji se našim gostima nude pružajući im ono najbolje što su proizvele vrijedne ruke domaćih ljudi”, kaže direktorica turističke zajednice.

Odličan primjer lokalnog i autentičnog je creska udruga Ruta, koja već više od dva desetljeća vrijedno radi na popularizaciji i promociji creske vune.

Vuna, koja je ekološki otpad, tako se ponovno iskorištava. Posebna je čar što se gosti, radeći s vunom i sudjelujući u radionicama filcanja, upoznaju s tim resursom te vlastitim rukama izrađuju prekrasne vunene cvjetove, torbe i druge suvenire te uporabne predmete.

Rutine radionice iznimno su dobro posjećene i visoko ocijenjene od strane posjetitelja te su odličan pokazatelj što gosti danas traže, a to je utjecaj na smanjenje otpada uz odličnu zabavu i poseban doživljaj izrade vlastitog autohtonog suvenira.

Ono po čemu smo posebni svakako su doživljaji temeljeni na tradiciji i domaćoj proizvodnji i to je nešto što se trudimo predstaviti našim gostima. Cresko maslinovo ulje, sir, med, domaći likeri i džemovi, razne rukotvorine i ostalo, najbolji su promotori našeg otoka i otočkog načina života”, govori Stašić.

Kada gost osjeti da mu se nudi autentičnost, stvara posebnu uspomenu, a sve više gostiju kao motiv dolaska ističu upravo priliku za upoznati lokalnu tradiciju i način života ljudi, dodaje.

Velika ponuda tura

Gostima se na Cresu nude brojne tematske šetnje i programi, poput ture maslinovog ulja uz posjet uljari i degustaciju creskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ture posvećene medu uz posjet pčelinjacima i degustaciju raznih vrsta meda.

Tu je i Cres food tura koja uključuje šetnju creskom starom jezgrom uz degustacije najboljih lokalnih proizvoda, tura posvećena bjeloglavim supovima, a ove godine pripremljeni su i programi berbe masline koji omogućuju sudjelovanje u tradicionalnoj creskoj berbi s lokalnim stanovnicima.

U ponudi imamo i veliki broj atraktivnih izleta brodom obzirom da je doživljaj Cresa s mora posebno iskustvo, uz posjet atrakcijama poput Plave grote, plaži podno povijesnog mjesta Lubenice ili nekoj od prekrasnih skrivenih creskih uvala. Gosti mogu uživati i u parasailu, ronjenju, kajakarenju, vožnji supa i brojnim drugim aktivnostima”, otkriva direktorica TZG-a Cres.

Ponosni smo i na iznimno velik broj sudionika na našim besplatnim vođenim turama 'Cres City Tours for Everyone' koje se održavaju od početka lipnja do kraja rujna svakog tjedna kako bi gostima predstavili naš grad i otok, ali i bogatstvo vrhunskih lokalnih proizvoda i doživljaja”, kaže.

Tijekom cijelog ljeta dva puta tjedno na glavnom gradskom trgu održava se odlično posjećen sajam lokalnih proizvoda 'Creska butega' koja gostima predstavlja ono što je proizvelo lokalno stanovništvo.

Lokalni proizvodi

Maslinovo ulje, med, sir, marmelade od otočnog bilja i voća, janjetina i proizvodi od janjetine, pršut od ovce, proizvodi od creske vune, razne rukotvorine, proizvodi od kože, tradicionalne slastice, jedinstveni slatki namaz od maslina i druge delicije, lokalni su proizvodi proizvedeni prema tradicionalnoj recepturi i metodi pripreme.

Lokalni proizvodi najbolje su što imamo za ponuditi jer predstavljaju otočku tradiciju, baštinu i ponos, a cilj je plasirati ih kroz turizam. Upravo tako ih predstavljamo gostima koji ih iznimno cijene”, doznajemo od naše sugovornice.

Lokalni su proizvodi svježi, prirodni i pripremljeni s ljubavlju, a uz cresku dobrodošlicu i u domovima posjetitelja oživljavaju sjećanje na Cres te potiču želju za povratkom, ističe.

Potražnja za lokalnim proizvodima često je veća od ponude, što je potvrda njihove vrhunske kvalitete. Posebno veseli što se neki proizvodi uspijevaju otrgnuti od zaborava, kao što je na primjer creski sir koji se nekada radio u gotovo svakom kućanstvu, da bi u jednom trenutku proizvodnja gotovo sasvim zamrla”, kaže.

Međutim, hvalevrijednom inicijativom Poljoprivredne zadruge Loznati na Cresu izgrađena je i otvorena sirana koja nudi domaći ovčji i kozji sir. Dobar su primjer i tradicionalne slastice koje se rade po starim receptima te su tako otrgnute zaboravu.

Domaći proizvodi prezentiraju se u sklopu sajma lokalnih proizvoda 'Creska butega'. Brojni lokalni proizvođači imaju također vlastite trgovine u kojima prezentiraju svoje proizvode.

Trenutno još nemamo zajednički brend, ali ideja postoji i u planu je realizacija jedinstvenog krovnog brenda koji će garantirati našim gostima kako se radi upravo o domaćim otočkim proizvodima”, odgovara Stašić na naše pitanje o mogućnosti brendiranja, ističući kako brojni proizvodi otoka Cresa nose oznaku Hrvatski otočni proizvod.

Foto: TZ Grada Cresa

Snažna zajednica

Domaći ljudi najveće su bogatstvo otoka i njegova najveća snaga, ističe.

Nedavno sam čula nešto što mi se puno puta tijekom mog, doduše kratkog, života na otoku dokazalo kao istina, a to je da ljudi ne mijenjaju otok, već otok mijenja ljude, čini ih povezanijima i spremnijima pomoći. Čini ih vrlo snažnom zajednicom, a život onakvim kakvim bi i trebao biti”, poručuje direktorica TZ-a Grada Cresa.

Najjaču kariku u razvoju predstavljaju upravo ljudi - lokalna zajednica koja se iz velike ljubavi prema svojem otoku i gradu rado uključuje u brojna događanja i aktivnosti te na taj način kod posjetitelja stvara poseban doživljaj.

Nadaleko je poznato kako su Cresani odlični domaćini te da se turisti koji jednom dođu na Cres vrlo često vraćaju, a jedan od glavnih razloga su upravo domaći ljudi.

Koliko su dobri domaćini snažan mamac za posjetitelje pokazuju i primjeri gostiju koji su našem otoku vjerni već više od 50 godina, a svoje domaćine smatraju članovima obitelji. U turističkoj zajednici smo postavili visoke ciljeve i zadatke za narednih par godina, ali ono na što ćemo osobito paziti i što nam je iznimno važno, je da u razvoj turizma uključimo lokalnu zajednicu, poštujemo njihove želje i slušamo savjete”, ističe Stašić.  

U skladu s trendovima u turizmu koji u fokus stavljaju doživljaje, njegovanje tradicije i isticanje različitosti je iznimno bitno.

Stoga planiramo primjenu metoda turizma doživljaja, kroz koji se, raznim alatima poput storytellinga, stvaraju snažne veze između posjetitelja i destinacije. Isticanje naših posebnosti, pričanje priča i legendi te inovativni pristupi interpretacije baštine iznimno su važan segment u turizmu današnjice i nešto na čemu ćemo raditi i dalje, razvijajući inovativne proizvode koji će se temeljiti tradiciji i baštini”, otkriva planove za daljni rad.

Prednosti i mane života na otoku

Život na otoku ima svoje prednosti, ali i izazove. Iako i Cres bilježi pad broja stanovništva kao i ostatak Hrvatske, te brojke ipak nisu zabrinjavajuće kao u nekim drugim dijelovima države.

U tome svakako pomaže turizam, koji kao jedan od pokretača razvoja otoka, osigurava veliki broj radnih mjesta i dodatne prihode stanovništvu. Izazovno je, s druge strane, što je naš otok, kao većina hrvatske obale, visoko sezonalna destinacija pa se nažalost u velikom broju radi o sezonskim poslovima”, priča nam.

Iako je zadržavanje mladih gorući problem na kojem brojnim mjerama radi i Grad Cres, veseli ju što ima puno mladih obitelji s djecom.

Iako Cres možda mladima u vidu zabave ne nudi ono što nude veći gradovi, svakako je puno bolji izbor za obitelji kojima djeca ovdje odrastaju u veselom i sigurnom okruženju, igrajući se slobodno u parkovima i na ulicama - što je u današnje vrijeme postalo sve rjeđe, a čak bih se usudila reći da predstavlja i svojevrstan luksuz”, komentira.

Cres je postao dom također mladima koji su, ponukani brojnim otočkim prednostima, došli iz ostatka Hrvatske i regije te odlučili ovdje graditi život, dodaje.

Foto: TZ Grada Cresa

Foto: TZ Grada Cresa

Održivost

Sve se više mlađih stanovnika bavi poljoprivredom, pogotovo maslinarstvom i pčelarstvom, a svi su iznimno ponosni na svoju tradiciju jer su tako učeni od malena.

Naravno da tu ima prostora za razvoj, ali vesele svi pomaci, posebno kada znamo da je poljoprivreda težak posao i mladima nije previše atraktivna. Poljoprivreda mora biti u skladu s turizmom, a lokalni proizvođači, ugostiteljski objekti i drugi dionici u turizmu moraju imati priliku ispričati svoju priču, predstaviti ju posjetiteljima, te svoje proizvode i usluge plasirati kroz turistički sektor”, poručuje.

Turizam nudi brojne mogućnosti domaćim ljudima i svakako je zaslužan za poboljšanje standarda otočana, a dodatno omogućava i plasman proizvoda drugih djelatnosti bitnih za Cres. Međutim, naravno da turizam kao i svaka druga djelatnost ima i izazove, nastavlja.

One najveće izazove, koje je donio masovni turizam, otok Cres je uspio izbjeći i na to ćemo svakako paziti i dalje. Naučili smo od drugih destinacija što ne želimo da nam se dogodi, ali prvenstveno smo odlučili dati sve od sebe da otok očuvamo kako bi u njemu mogle uživati buduće generacije. Naravno, tu ne mislim da neće biti novih ulaganja u turizam i dodatne kapacitete, ali vjerujem da će služiti na korist lokalnoj zajednici i pratiti trendove današnjice koji promiče zelene i održive načine gradnje. Na taj način će se otvarati i nova radna mjesta što će biti prilika mladima da ostanu na otoku”, kaže.

Jedan od najbitnijih ciljeva, uz očuvanje otoka, je naglasiti lokalno i autentično bazirano na tradiciji. Veseli vidjeti kako današnji gosti to traže i iznimno cijene.

Jako bitan element u ovoj priči bit će edukacija, na kojoj ćemo inzistirati i pomoću koje želimo našim sugrađanima predstaviti dodatne mogućnosti u turizmu, ali i djelatnostima koje su posredno ili neposredno vezane uz turizam, a koje bi ih potaknule da se nastave baviti poljoprivredom i proizvodnjom lokalnih proizvoda kako bi ih dalje plasirali gostima, ili da stvaraju dodatnu vrijednost kroz turizam doživljaja predstavljajući posjetiteljima tradiciju i baštinu otoka”, otkriva Željka Stašić.  

Temeljem navedenog, jasno je kako će se na Cresu i dalje inzistirati da razvoj turizma bude u funkciji: jačanja identiteta otoka,  povećanja kvalitete života stanovnika, razvoja inovativnih turističkih proizvoda temeljenih na specifičnostima Cresa te unaprjeđenja suradnje među svim dionicima u destinaciji.

Foto: Turistička zajednica Grada Cresa

Autor:  Blanka Kufner

2. studenoga 2023.