Zimsko kampiranje u Hrvatskoj iz pera njemačke novinarke

Jedan od najvažnijih i najpopularnijih portala u Njemačkoj, Bild.de, objavio je opširnu reportažu o zimskom kampiranju u Hrvatskoj

OPEN

Autor:  HrTurizam.hr

12. siječnja 2022.

Jedan od najvažnijih i najpopularnijih portala u Njemačkoj, Bild.de, objavio je opširnu reportažu o zimskom kampiranju u Hrvatskoj, izvijestio je Romeo Draghicchio, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj.

Autorica reportaže je novinarka Helene Schmidt, koja je svojim kamping vozilom gotovo dva mjeseca provela na zimskom kampiranju u Hrvatskoj s ciljem popularizacije ovog oblika odmora tijekom zimskih mjeseci, ali i s ciljem daljnjeg pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije zanimljive ponude. Naime, novinarka Schmidt je od sredine studenog do sredine siječnja boravila u raznim hrvatskim destinacijama, odnosno tijekom dva mjeseca obišla je destinacije od Istre do Dubrovnika te od Like do Zagreba. Taj period poslužio je kao inspiracija za reportažu "Devet razloga za zimsko kampiranje u Hrvatskoj" ("Neun Gründe für Wintercamping in Kroatien").

Kao prvi razlog posjeta Hrvatskoj navodi zdravstveni aspekt uz Lošinj kao idealnu destinaciju za sve koji imaju dišne probleme. Kao drugi razlog navodi se zimska klima koja se opisuje kao vrlo blaga, ali i kao ona koja može imati iznenađenja u vidu jakih udara vjetrova. Treći razlog je izostanak gužvi u zimskom periodu i niže cijene, dok se četvrti razlog naslanja na prethodni i odnosi se na izostanak gužvi na trajektima, u muzejima te svim drugim atrakcijama. Peti i vrlo važan razlog je gostoljubivost domaćina, šesti razlog se odnosi na bogatu sportsku ponudu i infrastrukturu u vidu biciklističkih, pješačkih i planinarskih staza, dok se na sedmom mjestu nalazi uvijek  bitan motiv putovanja – gastronomija. Popis zaključuje atraktivna i kvalitetna wellness ponuda, odnosno skijanje na devetom mjestu kao jedan od neistraženih motiva dolazaka još većeg broja Nijemaca u Hrvatsku.

Foto: Polidor kamp
Foto: Polidor kamp

"Riječ je o odličnoj i vrlo vrijednoj reportaži o hrvatskom kamping segmentu jer je objavljena na portalu Bild.de, jednom od najčitanijih portala u Njemačkoj koji se može pohvaliti s preko 30 milijuna jedinstvenih korisnika. Novinarka uz devet motiva i razloga za zimski posjet Hrvatskoj također navodi i razne primjere kako provesti zimski odmor u hrvatskim destinacijama, a navodi i popis 20 atraktivnih kampova iz cijele Hrvatske koji su za goste otvoreni i zimi", zaključio je Draghicchio, nadodavši kako je riječ o putovanju koje je Hrvatska turistička zajednica organizirala u suradnji s partnerima, odnosno Kamping udruženjem Hrvatske te uz veliku podršku sustava turističkih zajednica u zemlji.

U Hrvatskoj, prema podacima Kamping udruženja Hrvatske, trenutno ima 648 kampova, a više od 30 njih otvoreno je i zimi. 

"Prošle godine u hrvatskim kampovima ostvareno je čak dvostruko više noćenja u odnosu na 2020. odnosno čak 91% noćenja u odnosu na posljednju predpandemijsku 2019. godinu. Što se njemačkih turista tiče, njih je u kampovima diljem Hrvatske zabilježen rekordan broj. Prema podacima njemačkog ADAC-a po kvaliteti kamping proizvoda Hrvatska je druga u Europi, a treća po broju najkvalitetnijih kampova", rekao je Adriano Palman iz Kamping udruženja Hrvatske.

Naslovna fotografija: Bild.de Screenshot, izvor: Hrvatska turistička zajednica 

Autor:  HrTurizam.hr

12. siječnja 2022.