Predstavljeno novo izdanje eno-gastro vodiča – Gourmet Istra 2017/2018

Turistička zajednica Istarske županije održala je svečanu promociju najpoznatijeg eno-gastro vodiča Istra Gourmet koji je krajem svibnja po 21. put izaašao iz tiska. Vodič Gourmet Istra, jedan od najtraženijih...

Turistička zajednica Istarske županije održala je svečanu promociju najpoznatijeg eno-gastro vodiča Istra Gourmet koji je krajem svibnja po 21. put izaašao iz tiska.

Vodič Gourmet Istra, jedan od najtraženijih turističkih promotivnih materijala Istre i, kako tvrdi jedan od najrespektabilnijih nacionalnih gastro kritičara, ‘najpouzdaniji tiskani restoranski vodič u Hrvatskoj’ čiji je izdavač  Turistička zajednica Istarske županije.

Vodič kroz gourmet ponudu Poluotoka donosi detaljne informacije o bogatstvu eno-gastronomske ponude, objedinjene kroz koncepciju jedinstvenog izdanja. Istra Gourmet 2017/ 2018 donosi novosti u predstavljanju sadržaja, pored pregleda najvažnijih istarskih gastronomskih proizvoda, sadrži iscrpnu i preciznu ljestvicu restorana i konoba, ocijenjenih s jednom do tri čripnje (za konobe i agroturizme) ili zvona (za restorane).  Uz lokale koje imaju najveće ocjene (od 2-3 simbola), detaljno se navode jela koja bi trebalo naručiti, kao i svi glavni podaci o restoranu, a restorani koji rade samo u sezoni posebno su označeni oznakom sunca. Pored navedenog, u vodiču se nalazi i hijerarhizirana selekcija istarskih vinarija te proizvođača ekstradjevičanskih maslinovih ulja, kao i popis pčelara koji raspolažu degustacijskom salom i time primaju goste.

Gastronomija zauzima vrlo visoko mjesto pri odabiru destinacije za odmor, te je prema istraživanjima, ona na četvrtom mjestu po motivaciji dolaska, a ima tendenciju rasta. Brendiranje istarskih mjesta po nekoj autentičnoj namirnici poput: tartufa, pršuta, kobasica, šparuga, srdela, sira, maslinovog ulja, vinu itd., valorizacija tipičnih namirnica i jela, brojne gourmet manifestacije diljem Istre, jačaju Istru kao kvalitetnu gourmet destinaciju, a jedan od neizbježnih sredstva promocije je zasigurno vodič Istra Gourmet.” istakula je pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

U ovogodišnjem izdanju nagrađeno je sedam ugostitelja iz kategorije birani restorani, a to su abecednim redom: Čok i Damir&Ornella iz Novigrada, Pergola iz Zambratije, San Rocco iz Brtonigle, Sv. Nikola iz Poreča, Villa Meneghetti iz Bala i Zigante iz Livada, dok je u kategoriji biranih konoba uvršteno četiri objekata, a to su abecednim redom: Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Batelina iz Banjola te Buščina iz Umaga. Uz istarski vodič, prezentirani su i međunarodni: Gault Millau 2017, L’Espresso – I Ristoranti d’Italia 2017 te vodičA Tavola Con Le Venezie 2017, u kojima je uvršteno sveukupno 46 istarskih objekata.

Budući da se sve više gostiju zanima za ekološke proizvode, ovogodišnja je novina ta što su određeni vinari i uljari, kojima je dodijeljen certifikat, označeni ECO-labelom. Također ove godine na zadnjim stranicama vodiča nalazi se popis najvažnijih gourmet evenata Istre u razdoblju pred i posezone, dok su kod restorana uvedene dodatne oznake i to: Michelin zvjezdica, Michelin preporuke, restorani sa Halal certifikatom te Pet-friendly objekti. “Gourmet je jedan od ključnih i najsloženijih turističkih proizvoda Istre na kojem se sustavno radi već više od dva desetljeća. Njegovim razvojem kreirana je jedna od mjera koja je omogućila revitalizaciju istarskog zaleđa (koja se i dan danas razvija) te diversifikaciju turističke ponude koja je uvelike utjecala na produženje turističke sezone. Pred nama stoje novi izazovi, jer prema međunarodnim stručnjacima i specijalistima iz sektora eno gastronomije, od Istre se u narednim godinama očekuje da napravi novi pomak i da dokaže da spada među najbolje svjetske gourmet regije u svijetu.” izjavio je direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević

Vodič Istra Gourmet tiskan je u nakladi od 30.000 primjeraka na četiri jezika, hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku. Istra Gourmet na taj način objedinjava nekoliko projekata s ciljem promocije autohtone istarske kuhinje i vrsnih delicija, putem izbora ponajboljih ugostiteljskih adresa u Istri, projekta u okviru vinskog turizma i turizma maslinova ulja, a dodatni aspekt čini promocija tipičnih lokalnih proizvoda.

Istra Gourmet može se pronaći na info punktovima turističkih zajednica u Istri ili preuzeti u pdf formatu ovdje

Povezana vijest:  POGLEDAJTE KAKO ISTRA BRINE O SVOJIM TURISTIMA: IZDAN LETAK O PRUŽANJU ZDRAVSTVENIH USLUGA ZA TURISTE

Vijesti: