Proglašeni najbolji hrvatski kampovi za sezonu 2018.

Naslovna fotografija: Valamar Riviera

Najbolji veliki hrvatski kampovi su Valkanela, Čikat i Straško, dok su u kategoriji manji kampovi Polidor, Draga i Slanica. Najbolji kamp sa ponudom nudističkog kampiranja je kamp Kovačine na Cresu, a najbolje naselje mobilnih kućica ima kamp Krk. 

Završava još jedna kamping sezona, u kojoj hrvatski kampovi bilježe povećanje noćenja od 1,3% u odnosu na prošlu godinu. Ove godine najviše gostiju došlo je iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Nizozemske i Italije, a najveći porast ostvarili su kampisti iz Poljske za čak 6,6% više noćenja.

Slovenski web portal za kamping, www.avtokampi.si, i ove je godine proveo izbor najboljih kampova u regiji. Nagrade su podijeljene u okviru 12. Hrvatskog kamping kongresa u Termama Tuhelj, koju organizira Kamping udruženje Hrvatske ( KUH ), a koji je ujedno i najveći skup hrvatskog kamping sektora za više od 350 sudionika i predavača iz cijele Europe.

Slovenski kampisti podijelili nagrade za najbolje kampove u Hrvatskoj

Foto: Kamp Čikat

Kampiranje je u Sloveniji izuzetno popularno jer ljudi vole provesti barem dio odmora u lijepoj prirodi, što nude kampovi uz rijeke, jezera i more. Samo u hrvatskim kampovima, slovenski kampisti godišnje ostvare skoro 3 milijuna noćenja, a dodatno u domaćim kampovima sa nešto više od pola milijuna noćenja.

Urednik web kamping portala Avtokampi.si g.Klemen Hren, naglasio je da je kampiranje popularno kod obitelji, koje žele uživati na odmoru u prirodi, a djeca mogu uživati u slobodi kretanja i igranja. “Ako je nekada značilo da je kampiranje jeftin odmor, to sada nije više tako jer su kampovi sa poboljšanjem ponude podigli cijene. Ove godine se to posebno osjetilo jer je sve više gostiju tražilo slobodnu parcelu u terminima izvan sezone, kada kampovi nude niže cijene i akcijske ponude.” istaknuo je Hren.

Glasanje je organizirano na način da su kampovi bili podijeljeni po veličini (veliki i mali) te unutar tri regije – Istra, Kvarner i Dalmacija, a kampistima je omogućeno glasanje za najbolje kampove tijekom cijele sezone.

 Najbolji kampovi u Istri

Među većim kampovima u Istri, najviše je glasova dobio kamp Valkanela iz Vrsara, koji gostima nudi novo uređene parcele, renovirane sanitarije i plažu, a djeca obožavaju veliki bazenski kompleks. Drugo mjesto osvojio je kamp Lanterna iz Poreča gdje gostima uz kampiranje nude i najam mobilnih kućica te glamping šatora. Treće mjesto ide u kamp Zelena Laguna iz Poreča, koji uz bazen ima sada i novi vodeni park za djecu.

Kamp Polidor iz Funtane je jedan rijetkih cjelogodišnjih kampova te najbolji mali kamp u Istri. Gosti hvale uređenje kampa, dodatnu ponudu sa igraonicom za djecu i prekrasnu plažu koja je udaljena od kampa, ali goste do nje vozi njihov vlastiti turistički vlak. Drugo mjesto osvojio je kamp Puntica iz Funtane, a treće Kranjski kamp iz Premanture.

Najbolji kampovi na Kvarneru

Među slovenskim kampistima iznimno su popularni kampovi na Kvarneru, gdje je ostvareno 26% od ukupnog broja noćenja. Među većim kampovima, već osmu godinu zaredom, mjesto najboljeg zauzeo je kamp Čikat iz Malog Lošinja. Ove godine gosti su oduševljeni novo uređenim parcelama i renoviranim sanitarnim čvorom, a vrlo bitno je i to da je kamp otvoren kroz cijelu godinu. Drugo mjesto pripalo je kampu Njivice, gdje imaju novi dječji bazen sa igralištem i nove mobilne kućice sa privatnim bazenom. Treće mjesto ide u kamp Ježevac u grad Krk gdje su ove godine izgradili novi bazenski kompleks.

Među manjim kvarnerskim kampovima prvo mjesto su kampisti dodijelili kampu Draga iz Mošćeničke Drage gdje gosti hvale uređenost i gostoprimstvo. Drugo mjesto ide u kamp Mali koji ima samo 30 parcela, ali gosti vole lokaciju i osobni pristup vlasnika. Treće mjesto osvojio je kamp Rapoča iz Nerezina gdje slovenski gosti već tradicionalno dolaze u velikom broju.

Foto: Arena One 99 Glamping

Najbolji kampovi u Dalmaciji

U kategoriji većih kampova sa područja Dalmacije prvo mjesto je i ove godine osvojio kamp Straško iz Novalje na otoku Pagu. Uređenost cijelog kampa, odlična hladovina, ponuda animacije i igrališta, duga šljunčana plaža te mogućnost kupanja u bazenima glavni su razlozi uživanja gostiju u kampu. Drugo mjesto ide u kamp Šimune isto tako na otoku Pagu gdje nude aktivan odmor za cijelu obitelj uz prekrasnu plažu. Treće mjesto ove godine ide u kamp Stobreč u Splitu gdje imaju novi wellness sa saunama, jacuzzi te vanjske bazene.

Najveća konkurencija je bila među manjim kampovima u Dalmaciji kojih ima zaista puno. U toj kategoriji nagradu najboljeg je osvojio kamp Slanica sa otoka Murtera gdje su uz uređenje kampa gosti oduševljeni i pješčanom plažom u blizini kampa. Drugo mjesto ide u kamp Holiday na otoku Hvar gdje su posljednjih godina puno investirali u uređenje kampa. Na trećem mjestu je kamp Lupis sa Pelješca koji gostima uz lijepo sređene parcele i sanitarije nude i mirnu lokaciju. 

Najbolji nudistički kamp

Među kampovima, koji omogućavaju FKK kampiranje, gosti su kao najboljeg izabrali kamp Kovačine sa Cresa. Uz lijepu plažu gostima se sviđa i organizirana animacija, a za sljedeću godinu u fazi izgradnje je i bazen. Drugo mjesto pripalo je kampu Valalta iz Rovinja koji je jedan najboljih kampova u Evropi. Uz parcele nude i najam kućica, apartmana i bungalova. Kamp Koversada iz Vrsara osvojio je treće mjesto.

Najbolje naselje mobilnih kućica

Posljednjih godina mobilne kućice su vrlo popularan izbor smještaja u hrvatskim kampovima. U izboru je naviše glasova dobio kamp Krk. Gostima omogućavaju boravak u kućicama za obitelji i parove koje su posebno dizajnirane za njihov kamp, a koje se nalaze u naselju sa igralištem i bazenom. Drugo mjesto ide mobilnim kućicama u kampu Aminess Park Mareda u Novigradu koji će od sljedeće godine imati novo ime Aminess Maravea Camping Resort. Novosti u kampu su moderne i velike kućice uz samo more, edukativna animacija i bolja gastronomska ponuda, a za 2019. je planirana izgradnja novih bazena. Treće mjesto gosti su dodijelili kampu Park Umag.

Najbolji hrvatski kampovi za sezonu 2018.

Naj kamp Adria 2018 – Veliki kampovi – Istra

1. mesto – kamp Valkanela

2. mesto – kamp Lanterna

3. mesto – kamp Zelena Laguna

Naj kamp Adria 2018 – Manji kampovi – Istra

1. mesto – kamp Polidor

2. mesto – kamp Puntica

3. mesto – Kranjski kamp

Naj kamp Adria 2018 – Veliki kampovi – Kvarner

1. mesto – kamp Čikat

2. mesto – kamp Njivice

3. mesto – kamp Ježevac

Naj kamp Adria 2018 – Manji kampovi – Kvarner

1. mesto – kamp Draga

2. mesto – kamp Mali

3. mesto – kamp Rapoča

Naj kamp Adria 2018 – Veliki kampovi – Dalmacija

1. mesto – kamp Straško

2. mesto – kamp Šimuni

3. mesto – kamp Stobreč

Naj kamp Adria 2018- Manji kampovi – Dalmacija

1. mesto – kamp Slanica

2. mesto – kamp Holiday

3. mesto – kamp Lupis

Naj kamp Adria 2018- Nudistički kampovi

1. mesto – kamp Kovačine

2. mesto – kamp Valalta

3. mesto – kamp Koversada

Naj kamp Adria 2018 – Naselje mobilnih kućica
1. mesto – kamp Krk
2. mesto – kamp Aminess Park Mareda
3. mesto – kamp Park Umag

Vijesti: