UNWTO: Međunarodni turistički dolasci porasli 6% u prvih šest mjeseci

Prema najnovijem barometru Svjetske turističke organizacije (UNWTO), međunarodni turistički dolasci porasli su 6% u prvih šest mjeseci 2018. nakon rekordne godine rasta u 2017. Godini kada je ostvareno 7%...

Prema najnovijem barometru Svjetske turističke organizacije (UNWTO), međunarodni turistički dolasci porasli su 6% u prvih šest mjeseci 2018. nakon rekordne godine rasta u 2017. Godini kada je ostvareno 7% rasta.

Sve svjetske regije ostvarile su snažan rast dolazaka turista u razdoblju od siječnja do lipnja 2018. godine. Povećanje je bilo potaknuto snažnom potražnjom na glavnim tržištima, uz potporu povećanju globalne ekonomije.

Po regiji, Europa i Azija i Pacifik su vodili rast s porastom od 7%, dok su Južna Mediteranska Europa i Jugoistočna Azija imale najsnažnije rezultate u ovim regijama sa 9% više međunarodnih turista.Bliski istok i Afrika zabilježili su odlične rezultate s porastom od 5% i 4%, dok su Američke zemlje zabilježile rast od 3% tijekom šestomjesečnog razdoblja, a potaknuli su Južna Amerika (+ 7%) i Sjeverna Amerika (+ 5%). Sjedinjene Države nastavile su puno goriva u regiji i šire.

Današnji pokazatelji međunarodnih turističkih podataka za prvu polovicu 2018. godine služi kao daljnji dokaz otpornosti sektora i neumoljive putanje rasta. Mi nastavljamo raditi s našim mnogim partnerima kako bismo ovaj rast preobrazili u bolje poslove, više pogodnosti za društva i više mogućnosti za održiv način življenja i odredišta “, rekao je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Na strani potražnje, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ruska Federacija bilježile su dvoznamenkasto povećanje potrošnje u Europi. Indija i Republika Koreja odvezle su rast u Aziji i Pacifiku, dok je najviši svjetski izvor tržišta Kina zabilježila sličnu potrošnju kao u istom razdoblju prošle godine.

Perspektive rasta za ostatak 2018. godine i dalje su pozitivne, iako po sporijoj dinamici, prema najnovijem istraživanju indeksa UNWTO indeksa povjerenja. Vrijednost indeksa za svibanj-kolovoz i očekivanja za rujan-prosinac nešto su niža od indekse vrijednosti za siječanj-travanj.

Prilog: World Toursim Barometar UNWTO

Vijesti: