I ove godine biraju se najbolja turistička sela svijeta

Kako iz Svjetske turističke organizacije ističu, tijekom protekla tri izdanja pristiglo je gotovo 600 prijava iz gotovo 100 zemalja

Autor:  HrTurizam.hr

9. veljače 2024.

UN Tourism, donedavno UNWTO, otvorio je prijave za još jedno izdanje svoje inicijative "Najbolja turistička sela" 2024. Kako iz Svjetske turističke organizacije ističu, tijekom protekla tri izdanja pristiglo je gotovo 600 prijava iz skoro 100 zemalja.

Trenutačno UN-ova mreža najboljih turističkih sela okuplja 186 članova diljem svijeta, uključujući 129 priznatih kao najbolja turistička sela i 57 sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje. Zajedno predstavljaju 55 zemalja u pet svjetskih regija.

"Inicijativa 'Najbolja turistička sela' prepoznaje one ruralne destinacije u kojima se turizam učinkovito prihvaća kao prilika ili kao alat za održivi rast ili za očuvanje jedinstvene kulturne i prirodne baštine", izjavio je glavni tajnik UN Tourisma, Zurab Pololikashvili.

 

Države članice UN Tourisma pozvane su na kandidiranje do osam sela putem svojih nacionalnih turističkih uprava. Prijave su otvorene do 24. travnja 2024., a odabrana sela objavljuju se u trećem kvartalu ove godine.

///Grad Slunj dobio priznanje Svjetske turističke organizacije UN-a

Vanjski neovisni Savjetodavni odbor, koji se sastoji od stručnjaka iz različitih područja, ocjenjuje prijave na temelju devet područja:

1. Kulturni i prirodni resursi;
2. Promicanje i očuvanje kulturnih resursa;
3. Ekonomska održivost;
4. Društvena održivost;
5. Održivost okoliša;
6. Razvoj turizma i integracija lanca vrijednosti;
7. Upravljanje i određivanje prioriteta u turizmu;
8. Infrastruktura i povezanost i
9. Zdravlje, sigurnost i sigurnost.

Rastući turizam za ruralni razvoj

Inicijativa "Najbolja turistička sela", uvedena 2021. godine, nastoji pretvoriti turizam u katalizator ruralnog prosperiteta i blagostanja. Inicijativa ima dvostruki pristup: vrednovanje i očuvanje ruralnih sela, njihovih krajolika, kulturne raznolikosti i sustava znanja te unapređenje inovativnih strategija usklađenih s ciljevima održivog razvoja.

///Kaštelir Labinci u mreži najboljih turističkih sela UNWTO-a

Inicijativa se sastoji od tri sastavne komponente:

Inicijativa "Najbolja turistička sela" prepoznaje izvanredne primjere ruralnih turističkih destinacija s kulturnim i prirodnim dobrima, koja čuvaju i promiču ruralne i društvene vrijednosti, proizvode i životni stil te su jasno opredijeljena za inovacije i održivost. Odabir se temelji na procjeni njihovih resursa i inicijativa u devet područja koja pokrivaju tri stupa održivog razvoja, tj. ekonomski, društveni i ekološki.

"Najbolja turistička sela prema Programu nadogradnje" pogoduje podnositeljima zahtjeva koji u potpunosti ne ispunjavaju kriterije za dobivanje priznanja. Ova sela dobivaju potporu UN Tourisma i partnera za rješavanje nedostataka utvrđenih u procesu evaluacije.

Mreža "Najbolja turistička sela UN Tourisma" pruža prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi i prilika. Uključuje predstavnike Najboljeg turističkog sela, kao i iz Programa nadogradnje, a ima koristi od doprinosa stručnjaka, partnera iz javnog i privatnog sektora angažiranih na promicanju turizma za ruralni razvoj. Od svog osnutka, Mreža najboljih turističkih sela organizirala je niz treninga i majstorskih tečajeva koji su obuhvatili stotine sudionika.

Naslovna fotografija: Rastoke, foto: Vedran Božičević, izvor: Turistička zajednica grada Slunja

Autor:  HrTurizam.hr

9. veljače 2024.