Upravljanje turističkom destinacijom – primjer dobre prakse

Kolumna: Nedo Pinezić

Austrijsko “Zagorje”

Zamislite kontinentalnu regiju (turističku destinaciju) veličine 1.145 km2, koja ima 103.000 stanovnika, 79 općina i 4 subregije (kotara), u kojoj najveći grad ima 4.614 stanovnika. U toj regiji nema firme s više od 300 zaposlenih, nema visokih planina pogodnih za zimski i ljetni turizam, ali nema ni velikih oranica jer je ispresijecana brežuljcima…Ulaskom u Europsku uniju konkurentnost male poljoprivredne proizvodnje i sekundarnih vezanih djelatnosti naglo se pogoršala. Budućnost nije bila sjajna.

Suradnja – koordinacija – akcija

Onda je jedan gradonačelnik u opuštenoj atmosferi  lokalne gostionice u društvu kolega rekao da moraju nešto poduzeti… Tako je krenuo preporod ekonomski najslabije austrijske regije – Donje Štajerske u kojoj se prosječna bruto plaća kreće između 1.820 i 1.890 Eura (Austrijski prosjek oko  2.500 Eura).

LAG – agencija za razvoj i brendiranje

Osnovali su LAG – Lokalnu akcijsku grupu koju financiraju općine. Na čelu LAGa je mag. Michael Fend, iskusni voditelj s puno volonterskog staža u humanitarnim akcijama na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske i hrvatski zet. Kroz LAG se je iskristalizirala vizija razvoja temeljena na svim resursima regije koji su  sagledani u negativnom i pozitivnom aspektu. Odlučili su se brendirati kao „Zemlja vulkana“ jer je na tom području prije više milijuna godina bio aktivan veliki vulkan čiji se obrisi i danas naziru. Materijalni dokazi takve prošlosti su i sastav tla kao i termalne vode. Vulkanska zemlja dobro rodi, vulkan predstavlja progresivnost, aktivnost pa je takav „brandname“ rado prihvaćen. „Vulkanland“ se pozicionira kao gastronomska regija, regija obrtništva-ručnog rada, regija koja čuva svoju kulturu življenja i koja je odlučila do 2025. postati energetski neovisnom.

Slijedio je aktivan rad na EU fondovima, ali i na povezivanju dionika poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda. Tako se 70 farmi koje proizvode pšenicu udružilo zajedno s jednim mlinom i s pekarima u cilju da proizvode regionalno brašno iz kojega se proizvodi regionalni kruh kako bi se postigla bolja i garantirana otkupna cijena pšenice. Ostali poljoprivredni proizvođači se potiču na preradu ili na kooperaciju s lokalnim prerađivačima. Tako su nastali poznati proizvođači pršuta i sušenog svinjskog mesa „Vulcano“, zatim vinari (jedan od poznatijih je  Thaller), proizvođači rakija, likera i octa (Golles) i mnogi drugi. Prerada poljoprivrednih proizvoda se predstavlja kao „Kulinarik Produkte“, dakle visokovrijedni proizvodi za gastronomiju. Danas imaju 63 proizvođača pod brandom „“Steirisches Vulkanland“,zatim 52 obrtnika, 30 centara za obnavljanje životne energije…

Klubovi kvalitete

Stalno se stvaraju novi „klubovi kvalitete“. Tako se međusobno povezalo 26 domaćinstava koja uređuju vrtove. Međusobno se druže, razmjenjuju iskustva i održavaju “dane otvorenih vrata“. Godišnje organiziraju 112 raznih manifestacija na temu hortikulture i  ostvaruju 20.000 posjeta. Uglavnom se bave i turizmom pa i s tog osnova ostvaruju bolje rezultate.

Foto: sagen.at

Manji broj općina – učinkovitije upravljanje razvojem

U međuvremenu je broj općina smanjen na 33 a u LAG su dragovoljno ušle i brojne tvrtke koje plaćaju godišnju članarinu i time stječu pravo na isticanje loga „Vulkanland“. Nezaposlenost je niska, oko 5%, regija sada ima 3% više mladih do 19 godina od austrijskog prosjeka, ali i  5% više stanovništva u dobi većoj od 65 godina. Imaju i 17% više stanovništva s više članova obitelji, 82% više zaposlenih u primarnom sektoru od austrijskog prosjeka, 2% više u sekundarnom sektoru.

Stranaca ima 3,3%, 8% gospodarstva se bavi turizmom i slobodnim vremenom, obrtništvom 54%, trgovinom, posredništvom, upravljanjem 25%, informacijskim konzaltingom 8%. Od škola imaju 44 osnovne, 16 srednjih, 1 posebnu, 8 politehničkih, 2 više za proizvodna zanimanja, 1 višu za turizam 1 višu za odgajatelje(ice) vrtićke dobi. U regionalnoj upravi za društveni razvoj pored mag. Fenda koji vodi LEADER programe tu su još i dr. Beatrix Lenz i mag. Stefan Preiningen koji je zadužen za mlade.

Spoj poljoprivrede i turizma

Glavna karakteristika poljoprivredno prerađivačkih tvrtki je njihova orijentiranost ka bio proizvodnji, „fair trade“ principu, inovacijama i svi imaju odlično organizirane razglede proizvodnih pogona s degustacijom koja se dobro naplaćuje te odlično organizirane trgovine na mjestu  proizvodnje. Većinu  proizvoda prodaju u Austriji a svi imaju respektabilan broj stalnih kupaca- individualaca kojima se roba dostavlja neposredno (Thaller čak 13.000 osoba). Proizvodni pogoni postaju vrhunske turističke atrakcije koje bilježe stalno povećanje posjeta. Najdalje je po tom pitanju otišao proizvođač čokolade Zotter čiji se kompleks proteže na tridesetak hektara na kojima ima organiziran pravi mali zoološki vrt, bio proizvodnju voća i povrća, zabavne sadržaje za djecu, restoran… a već i sama tvornica čokolade nudi nezaboravan doživljaj svakom posjetitelju. Inovacije u proizvodnji vina, rakije, likera, sireva, pršuta… inovativan način prezentacije tih proizvoda, odlična organizacija direktne prodaje, daju rezultate natprosječnih prodajnih cijena, visoke vrijednosti proizvoda i zadovoljstvo svih dionika takve „fair trade“ trgovine.

Ostalih turističkih sadržaja poput pješačkih i biciklističkih sadržaja ima sve više, oni se razvijaju regionalno a provode lokalno. Terme, dvorci, muzeji, sportski sadržaji sa sportskim hotelima… sve to diže učešće i značaj turizma u ukupnoj ekonomiji. „Steirische Vulkanland“ je mala regija koja daje veliku lekciju povezivanja zajednice u održivi mikroekonomski model .

Tko želi, može naučiti, vidjeti ali i potrošiti – mnogo. Obilazak „Steirische Vulkanlanda“ vrijedi svakog Eura.

Autor: Nedo Pinezić

Vijesti: