Vinistra nadmašila sva očekivanja

Foto: Danilo Dragosavac

Svi koji nešto znače na vinskoj sceni Hrvatske došli su u Poreč kako bi tri dana uživali u vrhunskim vinima i družili se s više od 130 izlagača.

Vinari su puno napravili na kvaliteti, no najviše nam nedostaje prepoznatljivost u svijetu. Čekamo Zakon o vinu koji bi trebao dati smjernice, a u taj Zakon treba ugraditi strategiju koja će nas voditi ka pravom putu. Mijenjaju se trendovi, otvaraju se nova tržišta, čeka nas dug put i velika upornost“, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre na zanimljivom stručnom skupu Naša iskustva: 25 godina Vinistre u hrvatskoj vinskoj priči, koji se održao nakon svečanog otvaranja najveće regionalne izložbe vina.

Hrvatski vinari pokazali su u proteklom vremenom da je kvaliteta proizvoda rasla i to u svim regijama i da se može živjeti od proizvodnje vina. Kada pogledamo gdje smo danas – imamo krovno udruženje, internacionalno smo prisutni, napravili smo nacionalni program podrške sektoru vinara iz kojeg smo financirali i brend strategiju, angažirali smo marketinškog stručnjaka Toniyja Hodgesa, imamo krovne žigove, imamo web stranicu, imamo gotova rješenja“, zaključila je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Idealna kombinacija – istarska vina i Zagorje na tanjuru

U bogatom popratnom dijelu slijedilo je predstavljanje knjige Đure Horvata Marketing vina u teoriji i praksi te degustacija Sljubljivanje istarskih delicija s istarskim vinima po izboru poznatih sommeliera Emila Perdeca i Krešimira Mikinca. Vina Laguna predstavila su se vertikalnom degustacijom odličnih pet berbi Malvazije od 2011. do 2017., a prvog dana Vinistre Plava Laguna Gourmet show donio je iznenađenje iz središta Hrvatskog Zagorja.

Zagorska skuta s bućinim uljem i confitiranim pačjim prsima, krem juha od kukuruza s orahovim uljem, svinjski file sous vide s vrganjima, kulisom od zelenog povrća i krekerima od raženog brašna, te kolač od sira s gelom od jagoda i mousseom od bućinom ulja i bijele čokolade, meni je kojim su se predstavili nagrađivani restoran zagorskog hotela Villa Magdalena i chef Mislav Božić. Gosti, među kojima je bilo i devet švicarskih novinara i blogera, oduševili su se naizgled nespojivim – zagorskom kuhinjom i istarskim vinima. Za vinski dio priče pobrinuli su se  poznati vinari Ravallico s  izvrsnim pjenušcem Brigi, Marijan Arman s mladom Malvazijom Gcru, šampionom ovogodišnje Vinistre i Muškatom bijelim, berbe 2017. te Tomaz s odležanim Teranom Barbarossa iz 2015.

Da je vino jedan od najjačih aduta Istre ponovo je potvrdila sjajna atmosfera i posjećenost na prvom danu jubilarne Vinistre.

Nekad črno i bilo, a poslije su došle nijanse

Zahvaljujući sinergiji i partnerstvu javnog i privatnog sektora, danas je vino istarski brend, a Istra ima svjetska vina, istaknuto je na okruglom Vino i Istra – jučer, danas, sutra

Nekada je bilo samo črno i bilo, a poslije su došle nijanse… Tako je uoči jubilarne 25. Vinistre u hotelu Parentium Plava Laguna započeo zanimljiv okrugli stol na kojem su sudjelovali istarski župan Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, saborski zastupnik Boris Miletić, nekadašnji predsjednik sommelier kluba Veljko Ostojić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i tri renomirana istarska vinara Gianfranco Kozlović, Ivica Matošević i Nikola Benvenuti.

Ivan Jakovčić ispričao je kako je ime Vinistra nastalo sasvim slučajno, daleke 1993., a autor mu je Duško Gortan. „Samo nekoliko mjeseci od nastanka imena, skromno je otvorena prva Vinistra, koja je od male izložbe vina prerasla u najznačajniju vinsku manifestaciju u regiji. Istra danas ima svjetska vina koja zaslužuju svoje mjesto u vrhunskim svjetskim restoranima“, zaključio je Jakovčić.

Matošević i Kozlović kazali su kako u devedesetima kada su počinjali nisu znali kako će se priča o vinu razvijati. Radili su u tišini, s velikim poštovanjem prema susjedima Talijanima i Slovencima, renomiranim vinskim zemljama. „Danas, nakon 25 godina imamo sjajna vina, a to potvrđuje i dolazak legendarnog Stevena Spurrijera na ovogodišnju Vinistru, koji se oduševio s našom malvazijom i različitim stilovima naših vinara“, istaknuo je Matošević.

Veljko Ostojić prisjetio se ranih devedesetih kada mu je Vladimir Borošić, nekadašnji vlasnik zagrebačke Vinoteke Bornstein brutalno rekao kako su istarska vina dno hrvatskih vina. „Danas smo na vrhu Hrvatske, ali i regije. Prije 25 godina svi smo se prihvatili jednog vrlo važnog zadatka. To nije bilo samo odrađivanje projekta. Vino je sastavni dio našeg života, istarski lifestyle, dio našeg DNA i to je trebalo uobličiti u proizvod. Pokrenut je sommelier klub, niz edukacija i zahvaljujući takvom profesionalnom pristupu danas smo na vrhu“, zaključio je Ostojić.

Boris Miletić retorički se zapitao je li možda teže danas kada je Istra na vrhu, nego prije 25 godina kada je bilo puno prostora za razvoj vinogradarstva i vinarstva.„Treba dodatno poraditi na razvoju brenda. Postoji ona izreka – premali smo da bismo bili prosječni! Vino nije samo dio našeg identiteta, nego i ponosa. Trebamo više ulagati u edukaciju, više novaca usmjeravati u Institut za poljoprivredu i turizam i poljoprivrednu školu. Poznati smo po istarskom zajedništvu i dok se držimo zajedno uvjeren sam u budućnost i uspjeh“, rekao je Miletić.

Istra je puno napravila i ne možemo više stati. Moramo gurati dalje i to je bio povod da napravimo Strategiju razvoja istarskog vinarstva do 2030., koja je u završnoj fazi. Strategija će nam pomoći da zadržimo vodeću poziciju u Hrvatskoj i regiji. Moramo voditi računa i da u Istri dolazi do smjene generacija i neće uvijek svi nastaviti obiteljsku tradiciju. Neke vinarije će se i prodati, a u tom slučaju je vrlo važno da onaj tko ih kupi igra po našim pravilima“, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

S time se složio i gradonačelnik Poreča koji je istaknuo da svi u Istri i Poreču drugi tjedan u svibnju obavezno rezerviraju za Vinistru, a to se vidi i po odličnim najavama za ovaj vikend kada se očekuje 20 posto više turista.  Valter Flego je zaključio kako sunce i more nisu više dovoljni, a gosti koji dolaze u Istru na visoko treće ili četvrto mjesto kao motiv dolaska navode eno-gastro ponudu.

Nakon okruglog stola na terasi hotela Parentium Plava Laguna na B2B susretu istarski vinara s distributerima, turističkim djelatnicima, vlasnicima vinoteka i ugostiteljskih objekata i sommelierima, kušala su se istarska vina koja su najbolje pokazala gdje se Istra nalazi 25 godina poslije.

A cijelu priču oko Viniste kao pozitivnog prijera kako je udruživanje i sinergija kroz klastere / udrugu jedini pravi put strateškog i održivog razvoja, pročitatje u prilogu.

NIKOLA BENVENUTI, VINISTRA: ISTARSKI VINARI ODAVNO SU PREPOZNALI SNAGU BRENDA, VAŽNOST ZAJEDNIŠTVA I UDRUŽIVANJA ZA POZICIONIRANJE NA VINSKOJ KARTI SVIJETA

Vijesti: