16. Noć muzeja u digitalnom okruženju

Od subote 8. siječnja traju prijave za sudjelovanje na 16. izdanju Noći muzeja, koja će se prema najavama organizatora održati većim dijelom online. Tema jedne od najpopularnijih kulturnih manifestacija...

Od subote 8. siječnja traju prijave za sudjelovanje na 16. izdanju Noći muzeja, koja će se prema najavama organizatora održati većim dijelom online. Tema jedne od najpopularnijih kulturnih manifestacija ove godine je “Zadaće muzeja u uvjetima krize”. U okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, organizacijski tim Noći muzeja unutar Hrvatskog muzejskog društva, suglasan je u potpunosti da se 16. Noć muzeja održi kao Digitalna Noć muzeja. Ova odluka donesena je prema trenutnim uvjetima koji su prvenstveno vezani za epidemiološke mjere pandemije Covida 19, a nakon konzultacija s brojnom muzejskom zajednicom.

Obzirom kako je manifestacija u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, organizatori šesnaeste Digitalne Noći muzeja, nastojat će zajedno s hrvatskom muzejskom zajednicom omogućiti vjernoj publici da pretežito virtualno uživa u pripremljenim događanjima.

Prva Noć muzeja u Hrvatskoj održana je prosincu 2005. godine. Započelo je kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova. Prošle godine u manifestaciji je, prema podacima organizatora, sudjelovalo 210 muzeja iz 110 gradova.

DIGITALNA NOĆ MUZEJA I NA OTVORENOM

Proteklih 15 godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noćiŠesnaesta Digitalna Noć muzeja planirana je gotovo potpuno na digitalnoj ravni – online, osim na onim lokacijama i sadržajima koji se mogu odvijati na otvorenom, ponovo u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Organizatori Noći muzeja pozivaju sve muzejske i druge baštinske i obrazovne institucije da im pošalju prijave svojih planiranih programa. Programi će biti dostupni putem različitih digitalnih medija, a tamo gdje je to moguće i “uživo”, na otvorenim prostorima, ulicama i trgovima, gradova i mjesta koji su svih ovih godina bili snažna potpora organizatorima Noći muzeja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN