Europski turizam: Trendovi i perspektive

Krajem studenoga 2017. Europska turistička komisija objavila je izvješće o europskom turizmu 2017. – Trendovi i perspektive (Q3 / 2017). Izvješće je ocijenilo europsku turističku izvedbu za prva tri...

Krajem studenoga 2017. Europska turistička komisija objavila je izvješće o europskom turizmu 2017. – Trendovi i perspektive (Q3 / 2017).

Izvješće je ocijenilo europsku turističku izvedbu za prva tri tromjesečja 2017. godine, performanse industrije zračnog prijevoza i hotelijerstva, ključnih europskih i izvan europskih tržišta, tržišni udio i gospodarsku prognoza Eurozone, Velike Britanije, SAD-a, Japana i Tržišta u nastajanju. Turizam u Europi nastavio je rasti tijekom ljetnih mjeseci ove godine, a procjenjuje se da su međunarodni turistički turisti porasli za 8% u prvih šest mjeseci 2017, a unatoč geopolitičkim napetostima i terorističkim napadima od 2015. godine, regija i dalje pokazuje elastičnost.

Prema izvješću, europski turistički rast do 2017. godine premašio je prethodna očekivanja na različitim destinacijama. Očekivan je oporavak od pada u 2016. godine u odredištima na koje utječu sigurnosni problemi, no putovanja na druga odredišta ostao je jak i u porastu. Povećanje turizma tijekom trećeg tromjesečja ove godine odrazilo se na gospodarski rast na europskim glavnim tržištima, a i dalje je prisutna jaka turistička potražanja. Španjolska i Portugal nastavili su rasti u 2017. godini, te je zabilježen rast u dolascima za više od 10%. Kako se ističe u izvješću, važno je naglasiti kako je rast u velikoj mjeri generiran zbog odustajanja turista za nekim poznatim destinacijama kao što je Turska i Egipat zbog sigurnosnih razloga.

Tako je Španjolska ostala atraktivna destinacija i povećala tržišni udio, no početna izvješća upućuju na to da političke napetosti u Kataloniji počinju odvraćati neke posjetitelje krajem 2017. godine. U cijeloj priči važno je znati kako Katalonija čini gotovo jednu petinu svih stranih posjeta Španjolskoj. Međutim, u Španjolskoj i Portugalu naglašen je trend bržeg rasta dolazaka nego noćenja zbog trenda kraćih putovanja. Trend povećanja kratkih putovanja generiran je povećanjem i jačanjem gospodarstva, pa tako sve više ima kratkih poslovnih putovanja kako se povećava i gospodarski rast , a samim time i sve veći broj kratkih turističkih izleta, uključujući i vikend putovanja.

Island i dalje s najvećim rastom u Europi. Dolasci na Island nastavili su rasti za 29,9% u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iako je ta stopa rasta manja u odnosu na 55,7% od prošle godine, Island je i dalje europska destinacija s najvećim rastom. Iako je Island prošle i ove godine ostvario veliki rast, očekuje se usporavanje rasta zbog ograničenja turističke infrastrukture i smještanih kapaciteta.

Brojne druge zemlje također su ostvarile rast za više od 10%  u 2017. godine, kao što je Slovenija, Srbija, Crnu Gora, Malta i Cipar. Makar spomenute destinacije obično imaju visoku ovisnost o vrhunskoj ljetnoj potražnji, no nedavna iskustva pokazuju da mogu napredovati izvan ovog razdoblja i smanjiti sezonalnost.

Finska je uživala snažan rast s različitih tržišta, a najviše je došlo do povećanja kineski i indijskih dolazaka na temelju podataka do kolovoza u odnosu na usporedivo razdoblje 2016. godine. Sličan rast turista iz Kine zabilježila je i Estonija. Tržište Velike Britanije je također zabilježio rast od 9 posto, kao i Francuske i Belgije. Kao što je vidljivo teroristički napadi nisu bitno utjecali na turistički pad u UK, no pitanje je kako će se turistička kretanja odraziti u budućnosti zbog slabljenja funte, što će svakako potaknuti domaća putovanja, te izlaska iz EU.

Cijeli izvještaj Europske turističke komisije pogledajte ovdje

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN