2018. godina nastavlja rast prethodne prema broju međunarodnih dolazaka

UNWTO Tourism Highlights 2018 Edition

Prema najnovijim podatcima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), broj međunarodnih dolazaka porastao je za 7% u 2017. godini što je najveći skok još od rekordne 2010. godine. Rast turističkih posjeta poprilično se odrazio i na izvoz kojeg generira turizam. U 2017. godini on je skočio na 1.6 bilijuna američkih dolara što je turizam smjestilo na treće mjesto u svijetu u području izvoza.

Publikacija UNWTO Tourism Highlights 2018 Edition upućuje na to da je u 2017. godini svijetom profiltriralo 1.323 milijuna turista, a to je, usporedbe radi, 84 milijuna turista više nego u 2016. godini. Sektor uživa neprekidan rast dolazaka posljednjih 8 godina. Najveći rast pak bilježe regije Europe i Afrike koji je skočio s 8 na 9%.

U 2017. godini također je narastao broj međunarodno izdanih računa i to za 5%. Uz 1.3 bilijuna američkih dolara koje su destinacije zaradile prema evidenciji izdanih računa, međunarodno je turizam generirao dodatnih 240 milijardi američkih dolara kroz međunarodni prijevoz stranaca. To je podiglo cjelokupni turistički izvoz na impozantnih 1.6 bilijuna američkih dolara, odnosno 4 milijarde američkih dolara po danu. Potonje korespondira sa 7% svjetskog izvoza.

Ovakvi dobri rezultati u prethodnoj godini posljedica su kontinuirane potražnje za putovanjima na destinacije širom svijeta, uključujući i one zemlje koje su posljednjih godina patile zbog sigurnosnih izazova. Jaka potražnja zabilježena je na svim virtualnim tržištima, a također dobrim statistikama je doprinio veliki povratak brazilskog i ruskog tržišta.

Vodeća u potrošnji na svjetskoj razini je ponovno Kina. Protekle godine na međunarodni turizam potrošila je 258 milijardi američkih dolara što je otprilike jedna petina ukupne svjetske turističke potrošnje u 2017. godini koja je iznosila 1.3 bilijuna američkih dolara što je 94 milijarde više nego 2016. godine.

Među vodećim tržištima i destinacijama u svijetu u 2017. godini istaknula se Španjolska kao druga u svijetu najčešće posjećena destinacija prema broju turističkih dolazaka. Ispred Španjolske prednjači Francuska, dok se također Japan profilirao kao jedna od top deset destinacija prema zaradi od turizma. Rusija se prema istim kriterijima našla na osmom mjestu svjetskih potrošača.

Dostupne informacije za 2018. godinu potvrdile su nastavak jakog rasta međunarodnog turizma, s porastom u dolascima od 6% u razdoblju između siječnja i travnja.

Prilog: UNWTO Tourism Highlights: 2018 Edition

Povezane vijesti: