39% Nijemaca želi putovati ove godine, fokus im je domaće tržište

Veliki broj Nijemaca želi na godišnji odmor ove godine, a ih većina podržava ideju oko “zelenih putovnica” kako bi se ublažila ograničenja putovanja, pokazuju nova istraživanja u Njemačkoj, prenosi...

Veliki broj Nijemaca želi na godišnji odmor ove godine, a ih većina podržava ideju oko “zelenih putovnica” kako bi se ublažila ograničenja putovanja, pokazuju nova istraživanja u Njemačkoj, prenosi fvw.de.

Četiri od 10 Nijemaca (39%) planiraju ove godine odmoriti unatoč svim poteškoćama koje proizlaze iz ograničenja putovanja povezanih s pandemijom koronavirusa, govore rezultati GfK-ove ankete u kojoj je sudjelovalo više od 2000 odraslih osoba u ime Bavarskog turističkog centra.

Relativno malih 13% više ne planira odmor 2021. godine, dok 28% ispitanika još uvijek čeka hoće li putovanje biti moguće ili ne. Mnogi od tih ispitanika naveli su pravila karantene i moguće troškove otkazivanja kao glavne argumente protiv putovanja.

Što još jednom potvrđuje kako je komunikacija s tržištima ključna, kao i fleksibilni uvjeti otkazivanja rezervacija.

Nijemcima zanimljivo domaće tržište

Većina onih koji planiraju na godišnji odmor uputit će se prema odredištima u Njemačkoj, a Bavarska, Mecklenburg-Vorpommern i Schleswig-Holstein su omiljene regije za odmor, pokazalo je istraživanje GfK-a.

Daljnjih 18% ispitanika želi putovati na europsko odredište, a Španjolska, Italija i Austrija su najpopularnije destinacije, dok samo 5% razmišlja o zemlji izvan Europe.

Što se tiče prijevoza, velika većina planira putovati automobilom – 80% na njemačka i 71% na europska odredišta. Apartmani za odmor i kuće za odmor najpopularniji su oblik smještaja.

Digitalne putovnice o cijepljenju

U međuvremenu, četvero od pet Nijemaca (82%) podržava ideju o putovnici digitalnog cijepljenja i koristilo bi je u putne svrhe, pokazalo je istraživanje tvrtke Amadeus u raznim zemljama širom svijeta. Ukupna brojka u svijetu iznosila je čak 91%.

Nijemci su općenito zabrinuti zbog pohrane povjerljivih zdravstvenih podataka u digitalnu aplikaciju, međutim, bili bi spremni to učiniti ako bi im to pomoglo da lakše putuju.

Europska komisija namjerava do lipnja pokrenuti takozvanu “digitalnu putovnicu zelenu” kako bi ljudima koji su imuni na Covid-19 (cijepljeni ili izliječeni od infekcije) omogućila lakše putovanje između europskih zemalja ovog ljeta.

Foto TUI

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN