57. Vinkovačke jeseni - priča o tradiciji i baštini se nastavlja

Najveća manifestacija koja njeguje hrvatsku tradiciju, Vinkovačke jeseni, nakon dvije godine obilježene pandemijom, ponovno će zasjati punim sjajom

Autor:  HrTurizam.hr

10. rujna 2022.

Najveća manifestacija koja njeguje hrvatsku tradiciju, Vinkovačke jeseni, nakon dvije godine obilježene pandemijom, ponovno će zasjati punim sjajom. Uvodni programi već su održani, a tradicionalno, manifestacija je otvorena nastupima županijskih kulturno-umjetničkih društava.

Od 9. do 18. rujna svi će ljubitelji tradicije moći uživati u bogatom programu koji su pripremili domaći i gostujući KUD-ovi iz Hrvatske i inozemstva. Vinkovci će tako na deset dana postati izlog hrvatske tradicije koja se na ovim prostorima njeguje već više od pola stoljeća.

Od petka 9. do srijede 14. rujna pedesetak kulturno-umjetničkih društava s područja Vukovarsko-srijemske županije predstavit će se u županijskoj smotri folklora, odnosno Folklornim večerima, koje su svečano otvorene sinoć.

57

"Volimo se podičiti ovih dana da smo prijestolnica tradicijske kulture pa od danas kada Folklornim večerima prikažemo što imamo u našoj županiji sigurno to i jesmo. Nadam se da ćemo ovih 10 dana uživati u Vinkovcima", poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Županijska smotra folklora uvod je u Državnu smotru koja će sljedeći vikend biti održana na središnjoj pozornici Vinkovačkih jeseni. No prije toga, odnosno ovog vikenda Vinkovačke jeseni već tradicionalno, posvećene su djeci. Kroz Vinkovce će u raznim programima nastupiti oko 2500 malih čuvara tradicije.

I ove će godine Svečanost otvorenja Vinkovačkih jeseni pratiti cijela Hrvatska putem malih ekrana. U petak 16. rujna na Glavnoj pozornici prikazat će scensko uprizorenje svečanoga otvorenja "Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!" što je ujedno i tema ovogodišnjih 57. Vinkovačkih jeseni. Posljednja dva dana tradicijskog programa, 17. i 18. rujna na rasporedu je Državna smotra izvornog Hrvatskog folklora. Vrhunac programa je u nedjelju 18. rujna kada će se održati Svečani mimohod s preko 75 kulturno-umjetničkih društava i 30 zaprega.

Već dugi niz godina Vinkovačke jeseni nisu samo tradicijska manifestacija. U popratnom programu i ove će se jeseni naći brojna zanimljiva događanja. Ljubitelji lokalnog i autohtonog ponovno će doći na svoje. Izvrsna priča pod nazivom Slavonski sokak svake godine privlači sve veći broj posjetitelja, ali i izlagača, posebice sada kada su autohtoni i lokalni proizvodi postali svjetski trend.

Vinkovačke jeseni ove će godine ponuditi i dvije novine. Prva je panoramski kotač, atrakcija koja će zasigurno razveseliti kako domaćine tako i goste, jer "Sky view" je idealan za sve one željne adrenalina i velikih visina. Bircuz je novo okupljalište zaljubljenika u šokačku kulturu življenja. Vina, rakije, likeri, voda, prirodni sokovi, iz krušne peći kruha masti i crvene paprike, kobasica, sirevi… po uzoru na nekadašnje šokačke gostionice. Neizostavno, tu je i tamburaška zvučna kulisa uživo. 

57 vinkovacke jeseni sky view

Setnja vinkovcima tz vinkovci

Ne smijemo zaboraviti ni one koji su prvi puta dolaze u Vinkovcima ili žele bolje upoznati Grad i njegove priče. Za sve njih je Turistička zajednica grada Vinkovaca osigurala besplatne vođene ture uz licencirane vodič.

Program 57. Vinkovačkih jeseni pogledajte na POVEZNICI.

Fotografije: Vinkovačke jeseni, Turistička zajednica grada Vinkovaca

Autor:  HrTurizam.hr

10. rujna 2022.