5g mreža

5G mreže imati će utjecaja na sve dimenzije iskustva boravka u hotelu

Na pragu smo nove tehnološke ere. Peta generacija mobilnih mreža (5G) nudi brzinu, snagu i kohezivnost kojima će poslovanje i povezanost podići na jednu totanu novu razinu. Osmišljena da...

Na pragu smo nove tehnološke ere. Peta generacija mobilnih mreža (5G) nudi brzinu, snagu i kohezivnost kojima će poslovanje i povezanost podići na jednu totanu novu razinu. Osmišljena da poslovnim i privatnim korisnicima pruži visoku razinu povezivosti i nisku latenciju, 5G može omogućiti obilje novih rješenja, mogućnosti i iskustava – posebice u sektoru turizma.

Za očekivati je kako će mogućnosti 5G mreže imati utjecaja na sve dimenzije iskustva boravka u hotelu – od pogodnosti za goste i temeljitije personalizacije prilagođene gostu, do nevjerojatnih mogućnosti zabave, te boljih iskustava na sastancima i događanjima.

Hotelski operatori u stalnoj su potrazi za načinima kako gostima pružiti nova i drugačija iskustva pomoću digitalnih alata i platformi. 5G u tom smislu može preinačiti njihovu ponudu pomoću najmodernijih rješenja koja će biti dostupna samo u sobama ili u cijelom objektu.

Napredna tehnologija pametnih soba podrazumijeva da temperatura sobe, osvjetljenje, zastori, TV i drugi sadržaji mogu biti objedinjeni i jednostavno upravljani putem mobilnih aplikacija. Nije teško zamisliti da ćemo uskoro pomoću tehnologije glasovnih naredbi uskoro moći naručiti poslugu u sobu ili rezervirati druge hotelske usluge i aktivnosti. A tehnologije poput proširene stvarnosti hotelima mogu pružiti cijelu paletu alata kojima će ilustrirati svoje usluge te prenijeti informacije, sve putem interaktivnog iskustva.

Mnogi hotelski operatori već rabe tehnologiju kako bi poboljšali iskustvo svojih gostiju, a 5G ima potencijal pokrenuti digitalnu transformaciju u hotelskoj industriji, osiguravajući temeljnu platformu za povezivanje bežičnih uređaja, aplikacija i ljudi.

Kako se sektor putovanja oporavlja, a ponašanje i želje gostiju su se značajno promijenili, ugostiteljski se sektor našao pred izazovom. Personaliziranjem iskustva gostiju izgrađuju smislena iskustva i jačaju vezu sa svojim klijentima, istovremeno nudeći nešto drugačije u odnosu na konkurenciju. Tehnologije poput umjetne inteligencije i strojnog učenja u stvarnom će vremenu omogućiti personalizirane preporuke za objede, ekskurzije i paket-aranžmane, sve temeljem osobnog profila i povijesti putovanja pojedinog gosta.

Pomoću 5G tehnologije, hoteli bi trebali biti u mogućnosti pružiti personalizirane poruke i usluge svojim gostima, te bolje razumjeti njihove potrebe i preferencije. Zanimljivo, tvrtka za opremu za fitness, Fiktiv nedavno je počela uvoditi svoju virtualnu fitnes platformu u hotelske teretane i apartmane diljem svijeta, nudeći gostima potpuno prilagodljivo, personalizirano iskustvo virtualnog znojenja.

Proširena stvarnost koju pokreće 5G tehnogija, hotelima će omogućiti da prošire dosadašnja standardna iskustva svojih gostiju, posebice kada je u pitanju zabava. Uporabom senzora i video analitike, gosti će primjerice moći koristiti poboljšane usluge navigacije za lakše kretanje velikim hotelskim kompleksima, i prije bookinga i tijekom svoga boravka. Jednostavno rečeno, proširena stvarnost znači polaganje korisnog virtualnog sloja na realni svijet i tako ga čini jednostavnijim za razumijevanje i snalaženje u njemu.

Za poslovne aktivnosti 5G savršeno rješava problem zagušenja mreže koji se ponekad javlja s 4G-om i Wi-Fi-jem te osigurava nesmetano održavanje sastanaka.

Mobilna i internetska povezivost u hotelskim salama za sastanke i konferencije za mnoge je hotele stalan izazov, jer postojeći širokopojasni parametri ograničavaju ono što je izvedivo. Prednost nove tehnologije u segmentu sastanaka i događanja vrlo je jasna i neporeciva – veća pojasna širina i smanjena latencija omogućit će korištenje tehnologija virtualne stvarnosti i proširene stvarnosti u kontekstu događanja, te smanjiti potrebu za Wi-Fi mrežom, posebice kod masovnih događanja.

Kako su mobilni telefoni u stalnoj komunikaciji s drugim uređajima, bit će olakšana navigacija u stvarnome vremenu. Osim toga, organizatori događanja imat će osnovu za osmišljavanje novih načina za digitalnu interakciju sa svojim gostima. 5G podržava sve popularnije usluge kao što su 4K UHD/VR streaming uživo i holografske interakcije.

Ova brza tehnologija će značajno poboljšati neke značajke u segmentu sastanaka i konferencija, utirući put za nova iskustva među grupama i pojedincima u proširenoj i virtualnoj stvarnosti, te poboljšati interakciju među njima. Osim toga, 5G bi trebao omogućiti i neometano prevođenje na strane jezike u stvarnom vremenu. Također će smanjiti potrebu za Wi-Fi-jem, osobito na velikim događajima.

Sa stajališta operativnosti, hoteli bi s 5G tehnologijom mogli steći bolje sposobnosti nadzora nad temperaturom u sobama i osvjetljenjem u cijelome objektu, što će omogućiti učinkovitije i održivije trošenje električne energije. Nove mogućnosti praćenja resursa značit će da će operateri bez poteškoća moći locirati opremu i sredstva, a “roboti” – umreženi putem brze mreže – će na sebe preuzeti obavljanje rutinskih zadataka poput čišćenja, dostave i vođenja gostiju.

Također, 5G ne samo da stvara bolju povezanost za komunikaciju, već omogućuje i inteligentno povezivanje pomoću umjetne inteligencije, oblaka, velikih podataka, IoT -a itd. Sve u svemu, 5G ima potencijal dinamički ubrzati naš svijet povezivosti, te ponuditi operativnu sinergiju kakvu turistički sektor, kao i sve druge industrije, do sada nije doživio.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN