67. Dubrovačke ljetne igre u brojkama

Večeras se svečano zatvarju 67. Dubrovačke ljetne igre u 22 sata ispred crkve sv. Vlaha uz izravni prijenos na Hrvatskoj televiziji.

Koji je značaj, veličina kao i važnost Dubrovačkih ljetnih igara nekad je nabolje prikazati brojkama, pa krenimo redom… Dubrovačke ljetne igre i ove su godine okupile gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 17 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika i njegove okolice, pred 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 93 dramska, glazbena, plesna, folklorna, filmska i likovna programa.

Uspješno su izvedena i 93 programa na 17 ambijentalnih lokacija, kao i 21 koncert na kojima su nastupili orkestri, komorni sastavi i solisti pokazavši vještinu u mnogim stilovima i izvodeći raznolike glazbene žanrove. Realiziran je novi program pod nazivom U susret budućnosti  koji je predstavio mlade virtuoze, dobitnike prestižnih međunarodnih glazbenih nagrada.

Programe 67. Dubrovačkih ljetnih igara vidjelo je približno 60.000 posjetitelja, a od 1. srpnja do 24. kolovoza službena web stranica Igara www.dubrovnik-festival.hr zabilježila je po priznatoj metodologiji „Google Analytics“ gotovo 40.000 jedinstvenih posjetitelja iz zemalja sa svih kontinenata svijeta među kojima najviše iz Hrvatske, UK-a, SAD-a, Italije, Srbije, Njemačke i Austrije.

du1

Uz bogati dramski, filmski, plesni, glazbeni, folklorni i popratni program održano je 9 konferencija za medije te je poslano 118 obavijesti za medije. Za praćenje Igara akreditiralo se 223 predstavnika medija od čega 122 domaći novinar, 40 domaćih fotografa i snimatelja te 20 novinara i snimatelja iz inozemnih redakcija.

Igre su pratili brojni mediji te je u domaćim i stranim tiskovinama objavljeno više od 500 napisa o Igrama, a na news portalima preko 1000. Festival je značajan medijski prostor dobio i na nacionalnim televizijskim postajama i lokalnoj televiziji, a veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s gotovo 2000 medijskih objava.

67. Igre su zabilježile porast od 6% u prodaji ulaznica putem interneta u odnosu na prošlu godinu, kao i porast agencijske prodaje. Manifestacija Dubrovačke ljetne igre utemeljena je još 1950. godine kada su diljem Europe nastajala brojna kazališna i glazbena događanja, te s pravom nose titulu vodeće kulturne institucije u Hrvatskoj i kao jedan od pet najistaknutijih europskih kulturnih festival.

Povezane vijesti: