ADAC: Hrvatska treća, a Istra najpopularnija regija za ljetna putovanja

Istra je u srpnju prema istraživanju ADAC-a, najvećeg njemačkog i europskog auto-kluba, u doba krize izazvane pandemijom bila proglašena najpopularnijom regijom za odmor njemačkih automobilista, koji joj svoju privrženost...

Istra je u srpnju prema istraživanju ADAC-a, najvećeg njemačkog i europskog auto-kluba, u doba krize izazvane pandemijom bila proglašena najpopularnijom regijom za odmor njemačkih automobilista, koji joj svoju privrženost iskazuju već punih 10 godina.

A upravo objavljeni novi podaci ADAC-a potvrdili su kako su najave bile točne – Istra je proglašena najpopularnijom regijom za ljetna putovanja tijekom covid krize.

Nova analiza ADAC pokazuje kamo su njemački turisti s automobilima putovali na svoje ljetno putovanje.

Kao i prethodnih godina, ADAC je procijenio zahtjeve za rute svojih članova i usporedio ih s prethodnim godinama. Zbog ograničenja Corone, ove se godine posebno razmatralo razdoblje putovanja između svibnja i rujna. Ograničenja tijekom tog razdoblja imala su primjetan utjecaj na ponašanje u putovanju, pa su se mnogi putnici odlučili za odmor u svojoj zemlji, ističu iz ADAC-a.

Njemačka i Hrvatska na vrhu

No, bez obzira što je jedan dio putnika ljetovao u Njemačkoj, podaci govore kako je Hrvatska pri samom vrhu, točnije među TOP 3 destinacije, i to s najvećim rastom.

Kao i prethodnih godina, Njemačka je na prvom mjestu među najpopularnijim destinacijama za odmor: s 33,3 posto. Slijedi Italija s 14,9 posto – iako s velikim gubicima, dok je Hrvatska zabilježila najveći rast i zauzela treće mjesto s 14,3 posto. Španjolska više ne ulazi u prvih deset zemalja, dok je prošle godine bila na sedmom mjestu.

Među najpopularnijim regijama za odmor prema ADAC-u u ovoj godini bila je Istra i Dalmacija, koje se nalaze na prva dva mjesta.

Inače, prema nedavno objavljenom istraživanju TOMAS HRVATSKA 2019 ” Stavovi i potrošnja turista u Hrvastkoj” čak 73% gostiju u Jadransku Hrvatsku dolazi automobilom, 19% zračnim prijevozom i 6% autobusom.

Kampiranje u Njemačkoj i Hrvatskoj cvjeta

Ljetovanje u kampu također je doživjelo procvat ovog ljeta. Za kampere, Njemačka je također na prvom mjestu s 35,1 posto i ovdje također bilježi značajan rast. Hrvatska (15,4 posto) je s drugim mjestom pretekla Italiju (14,9 posto) u odnosu na prethodnu godinu. Po prvi puta se i Švicarska plasirala u prvih deset.

Hrvatski kampovi zabilježili su najveći rast kvalitete u Europi,

U izdanju popularne “kamperske biblije” za 2020. hrvatski kampovi zabilježili su najveći rast kvalitete u Europi, među kojima istarski imaju najveću prosječnu ocjenu 4,1 (najveća je 5).

Najvišu kategoriju ADAC Superplatz za 2020. dobili su Aminess Sirena i Aminess Maravea Camping Resort u Novigradu, Val Saline i FKK-Camping Valalta u Rovinju, Lanterna Premium Camping Resort kraj Tara te Istra Premium Camping Resort u Funtani koji je osvojio i posebnu nagradu za inovacije i razvoj – ADAC Innovation & Progress Award 2020.

ADAC je najveći njemački i europski automobilski klub s više od 18 milijuna članova čiji kamping vodič predstavlja najvažniji izvor informacija njemačkim gostima.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN