Hotel Pinija u Petrčanima ugostio prve goste s kruzera

Author:  Goran Rihelj

11. srpnja 2022.

Oporavak kruzing industrije. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske u razdoblju od siječnja do svibnja 2022. u hrvatske morske luke uplovilo je 48 stranih brodova za kružna putovanja s ostvarenih 135 kružnih putovanja. Na tim brodovima bilo je 97 tisuća putnika, koji su u Hrvatskoj boravili 278 dana.

No važnije od samog oporavka, je jedan novi pristup gostima i kruzing kompanijama. Naime, prošli tjedan   gosti s TUI kruzera iz luke Gaženica u Zadru posjetili su hotel Piniju u Petrčanima. Jedna od prvih hotela koji je ugostio goste s kruzera. 

Kako naglašava Dragan Šimac, direktor hotela Pinija u Petrčanima, a koji je u kruzing industriji proveo 22 godine, mi imamo ono što kruzer nema - a to je miris borova i zvuk cvrčaka. I da, kada gledaš iz drugog kuta, a Šimac kao što sam naveo ima dugogodišnje iskustvo s rada na kruzerima, upravo miris borova i zvuk cvrčaka je ono što gostima treba. Naravno, uz mogućnost kupanja u moru i kvalitetnu ponudu. 

Hotel Pinija je gostima s kruzera organizirao snack, šampanjac, ležaljke i program, te su tako gosti kroz par sati mogli uživati u hladu borova i zvuku cvrčaka, a reakcije su više nego odlične. Toliko dobre da je isti dan pozitivan feedback došao i do kruzing kompanije, te je tako planiran i dolazak novih gostiju. 

Dolaskom gostiju s kruzera iz luke Gaženica u Zadru, u hotel Pinija, ostvario se je moj san i velika želja za spajanjem cruising industrije i zadarskog hotelijerstva, ističe Šimac i dodaje: 

"Iznimnu važnost ovog događaja možemo sagledati u više komponenata. Iz dugogodišnjeg iskustva u radu u kruzing industriji znam da kada se gostima s kruzera svidi ponuda; tada se može stvoriti veliki potencijal za Zadar i regiju. Kada gosti jednom osjete hrvatsku dobrodošlicu, gostoprimstvo divnih ljudi, kada vide naše plaže, more, prirodu, okuse gastronomiju i dožive ponudu hotela ,kao što je hotel Pinija, tada se garantirano žele vratiti i provesti konkretno vrijeme kod nas. Spoj prirodnih ljepota i kvalitetne usluge hotela Pinija, cilj je daljnjeg poslovanja u smjeru razvoja prema gostima uključujući i kruzing industriju. I ovom prilikom se zahvaljujem hotel Pinija team-u na otvorenosti za nove izazove, spremnosti na otvoren i iskren pristup prema gostima - bez Vas bi bilo nemoguće ostvariti ovaj projekt do kraja."
naveo je Šimac i dodao kako vezano uz dovođenja gostiju s kruzera surađuju s agencijom Intercruises. 

287130024 10159188425363073 4176985632089857305 n
Foto: Hotel Pinija

Gosti s kruzera imaju više mogućnosti kako iskoristi svoj dan u Zadru. Neki se odluče za posjet vinarijama, neki za posjet Nacionalnim i prirodnim parkovima... sve je stvar vlastitog izbora i preferencija gostiju, no najvažniji je ponuditi kvalitetne raznolike ponude gostima u destinacijama.  

Ponude za kojim kruzing kompanije, kao i sami gosti žude. Win win za sve. Od kruzing kompanije, jer ako su gosti zadovoljni vratit će se ili dati dobru preporuku za cijelo putovanje, do destinacije ako ispuni očekivanja gostiju, povećat će se potrošnja i dobiti bolje turističku iskustvo. Pozitivna priča se okreće i samo razvija iz godine u godinu. Iz hotela Pinije već su na prvom organiziranom obilasku gostiju s kruzera dobili upite za budući smještaj gostiju.

Pandorina kutije je otvorena, a sve počinje prvim korakom. Tako je i ovaj povijesni trenutak za hotel Piniju  u suradnji s kruzing kompanijom urodio plodom.

Iz Zadar Cruise Port – Putnički terminal Gaženica ističu kako je ove godine očekuju dolazak 147 kruzera. U prvih šest mjeseci imali su 56 ticanja i 41.500 putnika, a do kraja godine očekuju preko 100.000 putnika. 

Ako razvijamo kruzing turizam, onda bi svakako trebali razvijati priču da gosti s kruzera što bolje dožive destinaciju. Ne samo kroz šetnju gradom, nego i dodatnom ponudom. Tako podižemo turističku potrošnju te imamo zaokružen turistički proizvod i najvažnije puno bolje iskustvo gostiju.

Podsjetimo, Zadarska luka za kruzere proglašena je lukom godine na Seatrade Cruise Awards 2019. objavljenoj u povodu Seatrade Europe 2019. Sada Zadar Cruise Port – Putnički terminal Gaženica konkurira u najužem izboru za nagradu Najboljeg europskog terminala za krstarenja.

World Cruise Awards prepoznaje, nagrađuje i slavi izvrsnosti u globalnom sektoru krstarenja kroz godišnji program dodjele nagrada. Dodjeljuju se u 26 kategorija koje obuhvaćaju putničke luke i terminale, destinacije i brodove.

Ove godine za nagradu Najbolje europske putničke luke nominirano je svega 12 luka, od kojih je samo jedna iz Hrvatske. Nagrada se dodjeljuje za izvrsnost, odnosno za kvalitetu i za uslužnost svjetskog nivoa te sveobuhvatnu razinu korisničkog iskustva.

Photo 3 zipo zadar crusie port eno promotions

Povodom ove nominacije, Rebeka V. Pevec, Generalna Direktorica ZIPO-a/ Zadar Cruise Porta izjavila je kako je ova direktna nominacija World Cruise Awardsa je iznimna čast i kako su ponosni da je ovako prestižna organizacija prepoznala njihov kontinuirani rad i napore da Zadar etabliraju kao relevantnu putničku luku u industriji krstarenja. 

"Prije tri godine kada sam preuzela ovu dužnost, velika želja i jedan od ciljeva bili su da luka i putnički terminal budu prepoznati po uslužnosti, profesionalizmu i sigurnosti. Ova nominacija potvrdila je i znači upravo to, da smo dostigli svjetsku razinu za sva tri spomenuta faktora. Sada imamo solidne temelje za daljnji razvitak i polagani oporavak nakon dvije vrlo teške pandemijske godine u turizmu krstarenja." navela je Rebeka V. Pevec.

Glasati za Zadar Cruise Port možete na web stranici https://worldcruiseawards.com/award/europe-best-cruise-terminal/2022 te tako pomoći da ova prestižna nagrada za Najbolji europski terminal za krstarenja dođe u naš Zadar.

Osim Zadra, nominirane su jos četiri luke iz portfelja Global Ports Holdinga, a to su Lisabon, Barcelona, Malaga i Valletta. U tom užem izboru su također Civitavecchia, Monaco, Amsterdam, Oslo, Limassol, Kiel i Rostock.

 

Foto: Zadar Cruise Port

Author:  Goran Rihelj

11. srpnja 2022.