Adris u turistički dio Grupe ulaže dvije milijarde kuna do 2021. godine

Na sjednici održanoj danas u Rovinju Nadzorni odbor Adris grupe razmatrao je i dao na usvajanje Glavnoj skupštini financijska izvješća za 2017. godinu. Kako je izvijestilo poslovodstvo tvrtke, Adris...

Na sjednici održanoj danas u Rovinju Nadzorni odbor Adris grupe razmatrao je i dao na usvajanje Glavnoj skupštini financijska izvješća za 2017. godinu. Kako je izvijestilo poslovodstvo tvrtke, Adris grupa je u 2017. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,54 milijarde kuna.  Neto dobit iznosi 374 milijuna kuna, pri čemu dobit nakon manjinskih interesa iznosi 293 milijuna kuna. U 2017. godini Adrisove tvrtke ostvarile su dvoznamenkasti rast neto dobiti, a, gledajući konsolidirano, rast iznosi 33 posto.

Ključni događaj koji će, kako je istaknuo predsjednik Uprave, mr. sc. Ante Vlahović, uz provedenu transformaciju tvrtke, pridonijeti daljnjem rastu i razvoju Adrisa odluka je o kupnji i potpisivanje ugovora o kupoprodaji udjela i strateškom partnerstvu s HUP-om Zagreb.

Pripremom akvizicije krajem 2017. godine i formalnim završetkom u prvom dijelu 2018. godine, Adris grupa nastavila je strategiju ulaganja u najviši segmente hotelske ponude. Stvoreni su preduvjeti za cjelogodišnje poslovanje i povećanje operativnih, financijskih i drugih sinergijskih učinaka, čime Adris jača svoju temeljnu djelatnost. Širenjem svoga turističkog portfelja u rastuća hrvatska odredišta, stvorena je jedna od vodećih hotelskih tvrtki koja posluje u najatraktivnijim turističkim odredištima u nas.

Maistra ostvarila dvoznamenkasti rast ključnih pokazatelja poslovanja

Foto: Maistra

Dosadašnje Adrisove investicije, vrijedne više od četiri milijarde kuna, u najviši segment usluge i razvoj destinacije, uz daljnje podizanje učinkovitosti, rezultirali su dvoznamenkastim rastom svih ključnih pokazatelja poslovanja Maistre u 2017. godini, ističu iz Adrisa.

Ostvareno je 3,5 milijuna noćenja, što predstavlja rast od deset posto u usporedbi s prethodnom godinom, uz povećanje prosječne cijene noćenja od pet posto. Poslovni prihodi iznose 1,14 milijardi i veći su za 13 posto od prošlogodišnjih. EBITDA (dobit prije amortizacije, kamata i poreza) iznosi 400 milijuna kuna, što je rast od 21 posto. EBIT (dobit prije kamata i poreza) rasla je za 27 posto i iznosi 229 milijuna kuna. Ostvarena neto dobit iznosi 162 milijuna kuna, što predstavlja rast od 14 posto u usporedbi s ostvarenjem u prethodnoj godini.

Do 2021. godine planiran investicijski ciklus od 2 milijarde kuna

Ulaganja u 2017. godini iznosila su 510 milijuna kuna, a početkom godine dovršena je rekonstrukcija smještajnog dijela hotela Eden vrijedna 66 milijuna kuna. Dovršene su i investicije u kampove, vrijedne gotovo 200 milijuna kuna, koje se najvećim dijelom odnose na uređivanje infrastrukture i podizanje kvalitete zajedničkih sadržaja. Krajem 2017. godine započela je i obnova hotela Hilton u Dubrovniku. Novouređeni hotel ponovno je otvoren u travnju ove godine. Tijekom 2017. započeli su i radovi na izgradnji novog hotela Park, ključnog proizvoda u procesu zaokruživanja vrhunske hotelske ponude u Rovinju, čije se dovršenje očekuje krajem ove godine. Osim ulaganja u podizanje kvalitete vlastitih sadržaja, Maistra kontinuirano radi i na povećanju prepoznatljivosti i oblikovanju turističke ponude Rovinja kao destinacije. Uz ostala događanja, u  svibnju 2017. godine Maistra je drugi puta organizirala prestižni međunarodni sportski događaj, Beach Polo turnir.

Niska ukupna zaduženost turističkog dijela Grupe omogućava nastavak investicijskog ciklusa koji je temelj daljnjeg rasta i razvoja tvrtke. Do 2021. godine u turistički dio Grupe uložit će se dodatne dvije milijarde kuna, čime će 95 posto hotelskih kapaciteta biti na najvišoj razini ponude.

Povezane vijesti: