Putničke agencije izborile produžetak mjera za očuvanje radnih mjesta, ali očekuju kontinuiranu i snažniju danju podršku

Putničke agencije su se uslijed pandemije koronavirusa našle u iznimno teškoj situaciji te im je onemogućeno redovno poslovanje i naneseni su veliki gubitci. Potpore mjera za očuvanje radnih mjesta...

Putničke agencije su se uslijed pandemije koronavirusa našle u iznimno teškoj situaciji te im je onemogućeno redovno poslovanje i naneseni su veliki gubitci.

Potpore mjera za očuvanje radnih mjesta važna su, ali ne i jedina potpora koju turističke agencije trebaju i očekuju jer, za razliku od drugih uslužnih djelatnosti kojima je omogućen rad i koje su u mogućnosti ostvariti promet i osigurati likvidnost poslovanja, agencije to, prema optimističnim procjenama, neće biti u mogućnosti do ljeta 2021. godine.

“Iako je uslijed popuštanja mjera turističkim agencijama omogućen rad, većina kolega, pa i ja osobno, s pravom se pita ima li svrhe otvarati poslovnice u trenutku u kojem, unatoč dobroj epidemiološkoj situaciji, turističke agencije i dalje imaju propisane najrigoroznije uvjete za poslovanje što nam dodatno otežava već ionako tešku situaciju. U takvim uvjetima, inzistirali smo na produženju potpora od strane HZZ-a i zadovoljni smo što su naši argumenti upućeni prema Ministarstvu turizma prihvaćeni “ ističe Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

Zato je od iznimne važnosti osigurati daljnji kontinuitet potpora za očuvanje radnih mjesta, ali i dodatne mjere.

Iz UHPA-e inzistiraju na dodatnim mjerama kao što je:

1. Odgoda plaćanja ostalih javnih davanja čija je naplata u nadležnosti Porezne uprave,

2. Plasman novih linija za osiguranje likvidnosti s duljim periodom korištenja te

3. Osiguranju bespovratnih potpora sektoru kroz sredstva EU. 

Također, Fain ističe kako je UHPA predložila konkretne mjere Ministarstvu turizma, a jedna od njih je bila i nastavak mjera potpora za lipanj.

Pozdravljamo otvaranje granica i napore koji se ulažu da se turistička slika Hrvatske kao sigurne destinacije plasira širom Europe, ali moramo biti svjesni da svojim trenutnim aktivnostima udaramo temelje za turističku sezonu 2021. koja će biti pravi pokazatelj jesmo li se, i u kolikoj mjeri, oporavili od posljedica ovih trenutnih događanja. Iako sam vječiti optimist, svjestan sam da mnoge turističke agencije neće biti u mogućnosti poslovati bez podrške države te očekujemo daljnju podršku i donošenje mjera u suradnji sa strukom.“, zaključuje Fain.

Foto: Pixabay.com

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN