Airbnb isplatio 315 milijuna eura turističke pristojbe u Europi

Iz Airbnb-a danas su izjavili kako žele surađivati ​​sa što više država članica EU-a i poreznih uprava kako bi automatizirali naplatu i uplatu turističkih pristojbi, olakšavajući timeeuropskim zajednicama i...

Iz Airbnb-a danas su izjavili kako žele surađivati ​​sa što više država članica EU-a i poreznih uprava kako bi automatizirali naplatu i uplatu turističkih pristojbi, olakšavajući timeeuropskim zajednicama i vlastima da imaju koristi od putovanja na Airbnbu.

Ova objava dolazi u trenu kada je Airbnb objavio kako je prikupio i doznačio više od 315 milijuna eura (365 milijuna dolara) turističkih pristojbi diljem EU-a, a na globalnoj razini više od 4 milijarde dolara turističke pristojbe.

Putovanja putem Airbnb-a kao i drugih booking platformi su često bili predmet i plaćanja boravišnih pristojbi, a suradnja s tijelima diljem EU-a olakšava proces za svakoga automatizirajući naplatu i doznaku turističkih pristojbi od gostiju u ime domaćina, navode iz Airbnb-a. Airbnb se također obvezuje da će nastaviti voditi industriju u suradnji s vladama diljem Europe kako bi se osigurali pametni, međuindustrijski okviri koji se odnose na cijeli sektor kratkoročnog najma.

/ / / AIRBNB CITY PORTAL KORISTI VIŠE OD 100 PARTNERA DILJEM SVIJETA. HRVATSKOJ JE SVAKAKO U INTERESU DA BUDE DIO TE PRIČE

/ / / PO PRVI PUT IMAMO TOČNE BROJKE: U 2019. GODINI PREKO AIRBNB-A, BOOKING-A, EXPEDIA GROUP-E ILI TRIPADVISOR-A, OSTVARENO JE 7.756.000 NOĆENJA U HRVATSKOJ

/ / / NELEGALNI IZNAJMLJIVAČ, KOJI NEMAJU PDV ID BROJ, USKORO VIŠE NEĆE MOĆI OGLAŠAVATI NA BOOKING PORTALIMA

Kao što sam više puta pisao na ovo temu, Airbnb je prvi preuzeo odgovornost i počeo surađivati s nacionalnim i gradskim vlastima, kako bi se reguliralo plaćanje poreza, a samim time i eliminiralo crno tržište. Takvu suradnju, nadam se, uskoro možemo očekivati i u Hrvatskoj, jer se na jednostavan način, putem PDV ID broja, može pratiti sve aktivnosti na booking portalima, kao i od porezne uprave. Ako iznajmljivač nema PDV ID broj, znači da radi na “crno”, što znači da bi se tim potezom onemogućila i sama prijava, a time izlistavanje, nelegalnih iznajmljivača na booking portalima.

Inače, Airbnb je prvi put počeo prikupljati i uplaćivati ​​turističke pristojbe u EU-u u Amsterdamu 2014., a sada ima ugovore s gradovima i regijama u 15 od 18 država članica EU-a u kojima se primjenjuje boravišna pristojba, uključujući Amsterdam, Firencu, Lisabon i Milano, te generaliziranu naplatu u Francuska koja pokriva više od 29.000 gradova.

Za kraj, iz Airbnb-a navode kako je gotovo 60 posto noćenja u EU-u u prvoj polovici 2021. bilo je u manje naseljenim područjima, u usporedbi s gotovo 40 posto noćenja u prvoj polovici 2019. Što je i logično, sukladno pandemiji.

Foto: Airbnb

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN