Airbnb ukida naknade za goste kako bi bili konkurentniji Booking-u

Airbnb se odlučio na potez kojim će još bolje konkurirati Booking.com-u. Naime, radi se o uklanjanju naknade gostima za mnoge upravitelje privatnog smještaja i hotele koji se prijave za...

Airbnb se odlučio na potez kojim će još bolje konkurirati Booking.com-u. Naime, radi se o uklanjanju naknade gostima za mnoge upravitelje privatnog smještaja i hotele koji se prijave za usluge servisa od 4. lipnja na dalje, prenosi Skift.

Prema novom poslovnom modelu, upraviteljima privatnog smještaja, koji kreiraju račune od 4. lipnja u azijsko-pacifičkoj regiji (izuzev Japana), Europi, Bliskom Istoku i Africi, naplatit će se 14 posto cijene najma, bez naknade gostima. Do sada, standardno je bilo da Airbnb naplati fiksnu naknadu od 3 do 5 posto, a gosti su plaćali naknadu u iznosu do 20 posto cijene najma.

Postojeći i novoprijavljeni upravitelji privatnog smještaja imat će izbor prelaska na naknadu od 14 posto koju će sami plaćati ili zajedničku naknadu koju će dijeliti s gostima.

Booking nikada nije naplaćivao naknade korisnicima“, izjavila je Leslie Cafferty, glasnogovornica Booking Holdingsa. „Naša je misija povezati korisnike s mnogim smještajnim mogućnostima diljem svijeta te istodobno ostvariti prihode našim partnerima. Naši partneri plaćaju proviziju nakon što Booking isporuči prihode, uz dodatne usluge poput korisničke službe i prijevoda sadržaja na 40+ jezika.

S obzirom na to da je Airbnb akvizirao HotelTonight i obogatio svoju hotelsku i boutique ponudu, svim tim nekretninina diljem svijeta (osim Japana) naplaćivat će se naknada od samo 15 posto. Boutique i tradicionalni hoteli koji su se prethodno registrirali na Airbnb neće biti podložni promjenama.

U priopćenju o promjenama koje je Airbnb poslao domaćinima, izjavili su kako su testirali svoju novu strukturu naknada „s brojnim domaćinima diljem svijeta“ te je „primijećen porast rezervacija u određenim regijama za domaćine koji su ga usvojili“.

Mnogi su domaćini dali povratnu informaciju kako je naša stara naknada za goste otežala održavanje pune kontrole nad cijenom koja je prikazana gostima“, izjavili su iz Airbnb-a. „Stvorili smo strukturu naknade koju plaćaju samo domaćini te smo im time omogućili veću kontrolu.

Iako iz Airbnb-a to nisu citirali kao razlog, no nova struktura naknade će ih staviti na ravnopravniji položaj s Bookingom, koji već dugo promovira ovakav poslovni model kao svoju prednost.

Jedan upravitelj privatnog smještaja dao je izjavu Skiftu o Airbnb-ovim promjenama. „Baš kao i kod Booking-a, vlasnici privatnog smještaja će snositi troškove distribucije u cijelosti. Vjerojatno će zbog toga morati povisiti svoje cijene najma.

Podsjetimo, Airbnb je do sada imao dva modela naknade – fiksne od 3 do 5 posto za domaćine i do 20 posto za goste.

Prošle godine, na temelju povratnih informacija naših upravitelja privatnog smještaja i hotelskih domaćina, pokrenuli smo novu strukturu naknade koja domaćinima pruža veću kontrolu nad cijenom koja se prikazuje gostima“, izjavili su iz Airbnb-a. „Ova naknada je samo za domaćina te se time uklanja naknada za goste.

Iako upravitelji privatnog smještaja još uvijek imaju mogućnost prelaska s 14-postotne naknade za domaćina na onu koja se dijeli s gostima, novi trend Airbnb-a, koji se kreće prema jedinstvenim naknadama za domaćine, očito je u pokretu.

Izvor / foto: Skift; Airbnb

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN