Američki investicijski fond kupio Bluesun od Jake Andabaka?

Već se duže vrijeme govori o prodaji BlueSun-a, a sada je po navodima Poslovnog dnevnika Sunce Hotele kupio američki investicijski fond KSL Capital Partners. Uskoro bi trebala uslijediti i...

Već se duže vrijeme govori o prodaji BlueSun-a, a sada je po navodima Poslovnog dnevnika Sunce Hotele kupio američki investicijski fond KSL Capital Partners.

Uskoro bi trebala uslijediti i službena objava da je turističku kompaniju Sunce Hoteli i objekte koji posluju pod brendom Bluesun od Jake Andabaka kupila američka investicijska kompanija KSL Capital Partners, koja će upravljanje objektima povjeriti lokalnom igraču, Valamar Rivijeri, prenosi Poslovni dnevnik.

Za sada nema još službene potvrde ove akvizicije, no isto nema tako niti demantija, kako iz Valamara tako ni iz Sunca.

KSL Capital Parners u igru je navodno ušao baš preko Valamara, kojeg su očito odabrali da bude lokalni partner na hrvatskom tržištu koje je poznato po sporosti administracije i barijerama za veće investicije, pogotovo za vanjske igrače.

U Suncu je kroz ugovore o upravljanju i suvlasništvu u nekim projektima i turoperator TUI, koji inače već usko surađuje s KSL Capitalom na hotelskim projektima u ostalim zemljama Mediterana. Tek će se vidjeti koju ulogu u preslagivanju portfelja će imati TUI u ovoj transakciji, no iz TUI-a neslužbeno doznajemo da Hrvatska nije mogla proći bolje od ovog ulagača, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako stoji na stranicama KSL Capitala, od osnivanja 2005. godine KSL je osnovao četiri private equity fonda i tri kreditna fonda s više od 13 milijardi dolara equity obveza. Prvenstveno ulažu u industriju putovanja i zabave, hotele i resorte, zabavne i sporske sadržaje.

U njihovom vlasništvu je najveća američka turistička kompanija Apple Vacations koju su preuzeli 2016. godine, zajedno s hotelskim brendom za luksuzne hotele AMResorts, koji osim u SAD-u i Meksiku posluju u Španjolskoj. Na popisu njihovih projekata je više od 60 hotela i odmarališta, koji posluju pod globalnim hotelskim brendovima. Cilj im je postati najuspješniji investitor u turizmu. O namjeri ulaganja u Hrvatskoj, govorio je Martin Edsinger, stariji potpredsjednik KSL-a na Adria Hotel Forumu u Beogradu, održanom prije pandemije. Istaknuo je tada da aktivno razmatraju projekte u Istočnoj i Središnjoj Europi, uključujući Hrvatsku u kojoj su u zadnje tri godine primijetili značajan napredak.

U sastavu Sunce hotela je 11 hotela i jedan kamp te hotel TUI Blue Jadran koji posluje kroz zajedničku tvrtku, a u većinskom vlasništvu im je i Zračna Luka Brač.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN