Anketa: 90% iznajmljivača je radilo lošije nego prošle godine

Kao što smo najavili, Nedo Pinezić i David Peranić objavili su anketu za iznajmljivače obiteljskog smještaja, kako bi se što bolje napravila analiza stanja na terenu između iznajmljivačima, te...

Kao što smo najavili, Nedo Pinezić i David Peranić objavili su anketu za iznajmljivače obiteljskog smještaja, kako bi se što bolje napravila analiza stanja na terenu između iznajmljivačima, te konkretni koraci kako i gdje naprijed u budućnosti.

Anketa je gotova, te donosimo rezultate iste. Anketu je popunilo 1.669 iznajmljivača, što je veliki uzorak, sukladno dosadašnjoj inertnosti iznajmljivača za bilo kakve inicijative ili ankete.

Imamo iznimno velik uzorak, što nam omogućava objektivne rezultate, ističu Pinezić i Peranić te dodaju: – Neki odgovori su bili vrlo kratki, a bilo je zaista i opširnih odgovora. U idućim tjednima ćemo pročitati i sistematizirati sve odgovore (radi se o blizu 7.000 upisa), te ćemo objavljivati odvojene članke za svako pitanje kao zaključak ankete i naš komentar“.

Rezultati ankete: 90% iznajmljivača je radilo lošije nego prošle godine

Anketa je bila koncipirana kroz pet pitanja. Na prvo pitanje: Radite li sezonski ili cijelu godinu?, većina ( 74.2% ) je odgovorilo kako su sezonski iznajmljivači, dok je 25.2% anketiralo izjasnilo se kao cjelogodišnji iznajmljivači. Iako ti podaci ne govore puno, jer negdje je sezona duža ili kraća, te nema točne geografske podijele, niti po kvaliteti smještaja, što također ovisi o dužini sezone. No, za potrebe ankete i tumačenja rezultata anketiranih iznajmljivača znamo kako se radi pretežito o sezonskim iznajmljivačima.

Koliki pad ste imali ove sezone po broju noćenja? – pitanje je koje daje konkretnije podatke.

Izvor: Dantes

Tako je 36% anketiranih radilo znatno lošije nego prošle godine ili imali pad od 50%. Drugi dio, točnije njih 30% radili su lošije nego prošle godine u kontekstu pada od 20 do 25%. Njih 22.9% ostvarilo je više od 60% lošije rezultate nego prošle godine.

S druge strane, 8.7% anketiranih iznajmljivača ostvarilo je iste rezultate kao i prošle godine ( unutar 10% ), a jedan mali dio, ili njih 2.2% anketiranih ostvarilo je rast od 10% i više spram prošle godine.

Kada je pitanje cijena, znamo da se ove godine smještaj punio po puno manjim cijenama, kako u hotelskom tako i privatnom smještaju. A to govore i podaci ankete, gdje je oko 70% anketiranih smanjilo cijene.

28.2% Iste cijene kao prošle godine
22.9% Cijene manje za 20% nego prošle godine
19.9% Cijene manje za 10% nego prošle godine
13.6% Cijene manje za 30% nego prošle godine
7.4% Cijene manje za 40% nego prošle godine
6.2% Cijene manje za 50% i više nego prošle godine
1.9% Cijene više nego prošle godine

Na kraju ankete, 70% iznajmljivača je zaključilo kako su ipak zadovoljni ovom turističkom sezonom, sukladno predviđanjima 15.svibnja.

Za kraj Pinezić i Peranić pozivaju večeras (srijeda) od 20.30h na Dantes FB Live gdje će uživo prokomentirati rezultate.

Foto: Maksim Goncharenok, Pexels.com

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN