Anketa o potrebama zapošljavanja stranih radnika u 2019. godini

Za sljedeću turističku sezonu hrvatskom će turizmu nedostajati najmanje oko 15 tisuća kvalificiranih djelatnika, a neke projekcije govore i o brojci od 20.000 radnika. Situacija s nedostatkom radnika u...

Za sljedeću turističku sezonu hrvatskom će turizmu nedostajati najmanje oko 15 tisuća kvalificiranih djelatnika, a neke projekcije govore i o brojci od 20.000 radnika.

Situacija s nedostatkom radnika u najjačoj hrvatskoj gospodarskoj grani tim je apsurdnija budući da su ove godine učenici prilikom upisa u prve razrede odabrali većinom strukovna zanimanja, no dostupan broj mjesta nije bio u skladu s interesom učenika. Tako se ove godine više od 3.800 učenika željelo školovati za kuhara, a upisano je samo 1.200. Za zanimanje konobara obrazovat će se 705 učenika, no interes je bio puno veći u usporedbi s dostupnim kvotama, ukupno 2160 učenika.

Povećane kvote za zapošljavanje stranaca

S druge strane veliki je pritisak na Vladu RH da se povećaju kvote za uvoz radne snage. Tako je Vlada RH u kolovozu ove godine usvojila Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranica za kalendarsku godinu 2018. Tako je s dosadašnjih dozvola 35.500 dozvola, Vlada RH dodatno povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za 3269 dozvola.

Osim u sektoru graditeljstva, prometu, prehrambenoj industriji, poljoprivredi i šumarstvu, povećanje kvote dozvola osigurano je i za sektor turizma, točnije 270 dozvola. Tako sektor turizma raspolaže trenutno sa 7930 dozvola za zapošljavanje stranaca. Prema trenutnim podacima i potrebi, trenutni broj dozvola je više nego premalen.

Anketa o potrebama zapošljavanja stranih radnika u 2019. godini

Upravo s ciljem utvrđivanje godišnjih kvota dozvola za zapošljavanje stranca za 2019. godinu, HGK je pokrenula anketu među poslodavcima.

Hrvatska gospodarska komora provodi anketu o potrebama zapošljavanja stranih radnika u 2019. godini radi definiranja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca po djelatnostima i zanimanjima. Podaci prikupljeni ovom anketom bit će korišteni kao prijedlog Hrvatske gospodarske komore za utvrđivanje godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019. Ispunjavanje ankete traje 10-ak minuta,  iz HGK pozivaju da se poduzetnici odazovu u što većem broju kako bi se dobila što realnija slika stanja.

Anketa se nalazi u prilogu, a traje do utorka, 30. listopada.

PRILOG: HGK / Anketa o potrebama zapošljavanja stranih radnika u 2019. godini

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN