Ako radnici ne uspiju postići dogovor kod više poslodavaca, treba ih se brisati iz evidencije HZZ-a

Apelu za radnicima pridružile se i turističke agencije koje naglašavaju ukoliko radnici ne uspiju postići dogovor kod više poslodavaca, da ih se treba brisati iz evidencije HZZ-a jer predstavljaju...

Apelu za radnicima pridružile se i turističke agencije koje naglašavaju ukoliko radnici ne uspiju postići dogovor kod više poslodavaca, da ih se treba brisati iz evidencije HZZ-a jer predstavljaju kočnicu zapošljavanja onih koji zaista žele raditi – ističu ih UHPA-e i UPA HGK.

Apelu za radnicima pridružile se i turističke agencije, a radi gorućeg problema nedostatka radne snage hrvatskom turizmu prijeti i nemogućnost otvaranja dijela objekata, kao i srozavanje kvalitete usluge.

Nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage i posljedični pad kvalitete usluge u hotelijerstvu i ugostiteljstvu osjetit će i turističke agencije, čija kvaliteta ponude uvelike ovisi o onoj ostalih aktera u turizmu. 

Strukovne udruge podržavaju napore Vlade i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, kao i aktivnosti poput Dana poslova u turizmu, omogućavanja rada umirovljenicima do pola radnog vremena i povećanje kvota u 2019. no kako tim mjerama problem nije riješen do kraja jer nedostaje i preko 5 tisuća radnika“ ističe Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA)

Istog stava su i u Udruženju putničkih agencija HGK (UPA HGK).

Molimo HZZ da tih 4.000 nezaposlenih, a od kojih 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni, uputi odmah i to u roku tri dana do poslodavaca u turizmu kojima nedostaje radna snaga, a ako ne uspiju postići dogovor kod više poslodavaca, molimo da ih se briše iz evidencije HZZ-a jer predstavljaju kočnicu zapošljavanja onih koji zaista žele raditi“ rekao je Boris Žgomba predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK.

Suludi tehnički problemi s prijavnom stranih radnika

Oba strukovna udruženja pozdravljaju elektroničke prijave, no administracija je i dalje problem. Obrada zahtjeva za zapošljavanje stranog radnika čeka se po nekoliko tjedana, što je predugo, posebno objektima kojima sezona traje samo 12 tjedana.

Cilj struke i Vlade je aktiviranje i zapošljavanje domaće radne snage. Poslodavcima u turizmu adekvatnije je rješenje domaći radnik za kojeg nema potrebe za zahtjevnom administracijom, osiguravanjem smještaja ako se radi o nekom s lokalnog područja, a koji zaokružuje  autentično iskustvo u Hrvatskoj za krajnjeg gosta.

Turizam je ipak industrija doživljaja i prenošenja lokalnog iskustva, a čovjek ključ uspjeha u turizmu,“ naglašava Fain. No, već dugo se suočavamo s tim da takvih radnika nema, a strukturna rješenja koja se provode ili su u najavi su rješenja koja će u nekom dužem razdoblju dati rezultate.

„Svakako pozdravljamo mjere poput dualnog obrazovanja, promocije strukovnih zanimanja u turizmu te mogućeg budućeg smanjenja opterećenja plaće kao i poreznih rasterećenja u turizmu koje bi osigurale konkurentnije plaće onima u EU, no treba nam pomoć sada,“ rekao je Žgomba te dodoao kako je potrebno urgentno rješenje odobravanjem dodatne kvote stranih radnika za turizam jer dovodimo u pitanje opstojnost grane koja nosi preko 20 posto BDP-a.

UPA HGK i  UHPA predstavljaju vodeća strukovna udruženja u turizmu koja zastupaju  interese preko 1800 registriranih tvrtki za djelatnost turističkih agencija i turoperatora, zapošljavaju preko 6 tisuća ljudi te pridonose ostvarenju približno 15 milijuna noćenja. 

POVEZANE VEIJSTI:

REAKCIJA MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA NA APEL POSLODAVCA U TURIZMU: POSLODAVCI JAVITE SE HZZ-U 

HUT I HUP APELIRAJU: HITNO DONESITE ODLUKU O POVEĆANJU KVOTA JER NEMA RADNIKA I UGROŽENA JE SEZONA 

HOĆEMO OD SLJEDEĆE GODINE NAPOKON UVESTI SLOVENSKI MODEL ZA UVOZ STRANIH RADNIKA?


 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN