Australija subvencijom domaćih letova želi potaknuti domaći turizam

Vlada Australije odlučila se za veliki paket subvencija zrakoplovnih karata na domaćem tržištu kako bi potaknula domaća putovanja i pokrenula ekonomiju. Tako će Australci moći kupiti avionske karte u...

Vlada Australije odlučila se za veliki paket subvencija zrakoplovnih karata na domaćem tržištu kako bi potaknula domaća putovanja i pokrenula ekonomiju.

Tako će Australci moći kupiti avionske karte u pola cijene za desetak domaćih destinacija prema novom programu jačanja turizma, priopćila je vlada u 1,2 milijarde američkih dolara vrijednom paketu pomoći sektoru turizma.

Znamo kako je turistički sektor najgore pogođen sektor zbog zatvaranja granica i ograničenjima putovanja od početka prošle godine. Premijer Scott Morrison rekao je da će paket od 800.000 jeftinijih avionskih karata, koji će se ponuditi između travnja i srpnja, potaknuti lokalno stanovništvo da posjete druge dijelove zemlje.

“Ovo je naša karta za oporavak – 800.000 aviona u pola cijene kako bi Australci putovali i podržavali turističke tvrtke, putničke agencije i zrakoplovne kompanije, dok naše međunarodne granice i dalje ostaju zatvorene. Ovaj će paket odvesti više turista u naše hotele i kafiće, koji će obilaziti i istraživati ​​naše dvorište. To znači više radnih mjesta i ulaganja za turistički i zrakoplovni sektor” izjavio je Morrison te dodao kako ovaj paket, u kombinaciji s ubrzanim provođenjem cijepljenja je dio Nacionalnog plana za oporavak gospodarstva i most koji će pomoći ekonomiji da se vrate u normalnu trgovinu.

Vladin program subvencioniranja plaća “JobKeeper” trebao bi završiti krajem ožujka, ali turistički sektor – koji se obično oslanja na međunarodne posjetitelje i dalje je trebao podršku, rekao je Morrison te dodao kako bi ljude zadržali na svojim radnim mjestima, moraju zrakoplove podići u zrak.

Novi program podrške turističkoj zrakoplovnoj mreži (TANS) pružit će Australcima jasne poticaje za putovanja u ključna domaća turistička područja. Popusti će biti ponuđeni na desetke tisuća cijena tjedno u početnih 13 ključnih turističkih regija“, rekao je zamjenik premijera Michael McCormack.

Izvor: Australia Government

Otkako je započela pandemija Covid19, Australija je zabilježila oko 29 000 slučajeva i 909 smrtnih slučajeva – daleko niži broj oboljelih od mnogih drugih zemalja.

Mnogi su Australci suzdržani u planiranju putovanja izvan svoje matične države zbog neizvjesnosti oko zatvaranja granica, tako da aktivacija domaćeg turizma svakako ima smisla. Zrakoplovne tvrtke i turistički predstavnici uglavnom su pozdravili novu shemu subvencija, no međutim, neki su doveli u pitanje odabrane destinacije, budući da su odabrana velika turistička središta.

U Hrvatskoj se također putem Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture subvencioniraju domaći letovi kroz dva domaća avioprijevoznika, Croatia Airlinesom i Trade Air-om. Naravno ne možemo uspoređivati Hrvatsku i Australiju, primarno zbog kupovne moći i standarda tako i zbog broja stanovnika ili putnika, no sigurno kako se i Hrvatska na određeni način napokon mora ozbiljnije okrenuti i domaćim gostima.

Kada govorimo o domaćim leovima, donosimo domaće linije Trade Air-a i Croatia Airlies-a.

Trade Air održava sljedeće linije:

  • Osijek – Zagreb – Osijek, 6 puta tjedno, dva leta ponedjeljkom, srijedom i petkom,
  • Osijek – Pula – Split – Pula – Osijek, 2 puta tjedno, ponedjeljkom i petkom,
  • Osijek – Rijeka – Osijek, 2 puta tjedno, utorkom i četvrtkom,
  • Rijeka – Split – Dubrovnik – Split – Rijeka, 2 puta tjedno, utorkom i četvrtkom
Trade Air / Izračun cijene leta iz Osijeka za Split

Croatia Airlines povezuje linije iz Zagreba prema Dubrovniku, Splitu, Puli Zadru i Braču kao i iz Pule u Zadar, naravno u oba smjera.

Cijene karata u jednom smjeru se kreću od 430 do 1.000 kuna, zavisno o datum, vremenu leta, razredu i destinaciji. Kao što prikazuje donja slika, najjeftiniji let iz Zagreba prema Splitu za jednu osobu iznosi 556 kuna na dalje u jednom smjeru, dok najjeftinija povratna karta za let 14.03 ( Ned ) iznosi 476 kuna.

Ukupno oko 1.000 kuna za povratni let za jednu osobu.

Foto: Croatia Airlines / Online izračun cijene karte na letu Zagreb – Split

Foto: Visit Australia

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN