Aviokompanija iFly uskoro uvodi letove iz Sočija za Zagreb

Ruska kompanija iFly Airlines prošli tjedan je dobila dozvolu zrakoplovnih vlasi Ruske Federacije za letove iz Sočija prema Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, otkriva portal B92.net. Zrakoplovna kompanija je podnijela...

Ruska kompanija iFly Airlines prošli tjedan je dobila dozvolu zrakoplovnih vlasi Ruske Federacije za letove iz Sočija prema Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, otkriva portal B92.net.

Zrakoplovna kompanija je podnijela zahtjev za četiri tjedna leta iz olimpijskog odmarališta i ljetovališta prema glavnim gradovima Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Iako je Ruska Federacija odobrila letove, kompanija sada mora dobiti dopuštenje od odgovarajućih regulatornih tijela ovih triju država.

Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina su sve popularnije među ruskim turistima. Hrvatsku je prošle godine posjetilo preko 135 tisuća ruskih turista, odnosno zabilježeno je više do 932 tisuće noćenja, a ove godine se očekuje porast od oko 20 posto. Ti podaci ukazuju kako je Rusija značajno emitivno tržište za Hrvatsku. „Dnevna potrošnja ruskih turista je za 50 posto veća od prosjeka. Važno nam je nastaviti dobru turističku suradnju i jačati našu prepoznatljivost na ovom tržištu“, izjavio je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, za Dnevnik.hr. „Ruski turisti u Hrvatskoj najviše noćenja ostvaruju u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru. Naš cilj je osim rasta turističkog prometa približavanje te pozicioniranje hrvatske kontinentalne ponude na ovom velikom i potentnom tržištu“, zaključio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Srbiju je pak posjetilo otprilike 50 tisuća ruskih turista, a Bosnu i Hercegovinu 6 tisuća. Srpska vlada je nedavno odobrila sredstva za subvencioniranje turoperatera koji dovode ruske turiste u državu. Ukupno je namijenjeno dvadeset eura po gostu, odnosno trideset eura za boravke dulje od pet noćenja.

Zagreb, Beograd i Sarajevo nemaju direktne letove za Soči, no kompanija Aeroflot u ponudi ima letove između Moskve i Zagreba.

iFly Airlines je privatni čarter avioprijevoznik koji obavlja letove za nekoliko turističkih agencija. Osnovana je 2009. godine, a suvlasnik je Alexander Burtin, ujedno i direktor turističke kompanije Tez Tour. Kompanija je 2018. godine prevezla 1,1 milijun putnika, a flota im se sastoji od devet Airbus zrakoplova.

Zračna linija Zagreb – Soči bi trebala povećati već prilično dobre brojke posjeta i noćenja ruskih turista u Hrvatskoj. Pogotovo jer bi se tom linijom povezala i jugozapadna regija Rusije, čiji stanovnici zasigurno žele iskusiti čari novih destinacija.

Izvor / foto: B92.net; Dnevnik.hr; Facebook: iflyltd

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN