AZ fond ulaže u Imperial Rivieru i pivovaru The Garden Brewery

AZ mirovinski fondovi profilirali su se u ozbiljnog investicijskog igrača u turizmu. Svojim novim ulaganjima šire svoje poslovanje i utjecaj u sektoru turizma Tako su AZ mirovinski fondovi u...

AZ mirovinski fondovi profilirali su se u ozbiljnog investicijskog igrača u turizmu. Svojim novim ulaganjima šire svoje poslovanje i utjecaj u sektoru turizma

Tako su AZ mirovinski fondovi u srijedu predstavili dva nova ulaganja – u rapsku hotelsku kompaniju Imperial Riviera te, što su opisali revolucionarnim na hrvatskom tržištu, kao i ulaganje u poznatu zagrebačku craft pivovaru The Garden Brewery.

Okolnosti na tržištu značajno su se promijenile pa se i struktura ulaganja mijenja i mijenjat će se. U svim našim ulaganjima primarni je cilj maksimizacija prinosa za naše članove, uz prihvatljivu razinu rizika. Ono što ostaje konstanta, uz brigu za mirovinsku štednju članova, jest i želja da, koliko je to god moguće unutar okvira i uvjeta koje naša ulaganja moraju zadovoljiti, podržimo razvoj i rast hrvatskog gospodarstva pa smo tako u hrvatsko gospodarstvo uložili 5,7 milijardi kuna, istaknuo je je predsjednik Uprave AZ mirovinskih fondova, Kristijan Buk.

Jedno od AZ-ovih ulaganja je i ono u partnerstvu s Valamarom, najvećom turističkom kompanijom u Hrvatskoj. AZ mirovinski fondovi zajedno s Valamarom investirali su u hrvatski turizam u prethodne četiri godine više od milijardu kuna.

Nastavljamo s investicijama kroz dokapitalizaciju Imperial Riviere u koju ćemo krajem ovog mjeseca zajedno uložiti 426 milijuna kuna. Turizam, koji ima značajan udio u ukupnom hrvatskom gospodarstvu, za svoj daljnji održivi razvoj nužno treba ulaganja u podizanje kvalitete smještaja, hotelske kapacitete viših kategorija kao i razvoj dodatnih sadržaja, naglasio je Kristijan Buk.

Partnerstvo s mirovinskim fondovima pokazalo se kao idealan model ulaganja u hrvatski turizam koji ima izniman potencijal za održivi rast kroz ulaganja u djelatnike, destinacije i kvalitetu. Povećanje kapitala Imperial Riviere te organizacija ovog zajedničkog poduzeća za upravljanje i ulaganje u turističku imovinu u regiji, logičan je nastavak uspješne suradnje AZ-a kao vodećeg mirovinskog fonda i vodeće hotelijerske kompanije u Hrvatskoj. Veliko nam je zadovoljstvo što smo upravo s AZ fondom stvorili platformu za daljnja ulaganja u velike projekte u turizmu“, rekao je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

Foto: The Garden Brewery

Novo ulaganje AZ mirovinskih fondova s kojim ulazi i u segment malih i srednjih tvrtki je ulaganje u The Garden Brewery, jednu od vodećih hrvatskih craft pivovara. AZ fondovi dokapitalizirat će The Garden Brewery s 20 milijuna kuna čime će steći udio od 49,50%.

The Garden Brewery proizvodi 7000 hl piva godišnje, a 30% proizvodnje plasira u izvoz među ostalim i na neka od najzahtjevnijih tržišta poput Velike Britanije, Njemačke, Danske, Australije. Nedavno je najveći pivski klub na svijetu Beer 52, s više od 50 tisuća članova, ljubitelja piva, upravo The Garden Brewery proglasio najboljom pivovarom u Europskoj uniji u jakoj konkurenciji čak 9500 europskih pivovara.

Ne zanimaju nas samo velike kompanije, već smo otvoreni i za manja ulaganja i projekte, ako oni mogu zadovoljiti kriterije koje pred njih postavljamo, a oni osim uspješnosti u poslovanju podrazumijevaju i spremnost na maksimalnu transparentnost i odgovornost. The Garden Brewery je uz odlične rezultate i jasnu viziju daljnjeg razvoja poslovanja, u procesu koji je prethodio donošenju odluke, pokazao najvišu razinu profesionalnosti te spremnosti da odgovori na svako naše pitanje i zahtjev“, rekao je Kristijan Buk, predsjednik Uprave AZ mirovinskih fondova.

Imamo ambiciozne planove za daljnje širenje proizvodnje i rast poslovanja. U AZ mirovinskim fondovima pronašli smo sjajne partnere koji su se odlučili financijski nas podržati nakon zahtjevnog procesa analize našeg poslovanja. Ova sredstva iskoristit ćemo za ulaganje u proizvodnju i širenje kapaciteta kako bismo mogli iskoristiti nove prilike za rast i širenje koje smo uočili na postojećim, ali i tržištima na koja tek planiramo ući. Osim toga preuzet ćemo 51% temeljnog kapitala društva Submarine. S osnivačem i vlasnikom Submarine-a dijelimo zajedničku viziju te smo uvjereni da sinergija, u strateškom promišljanju i kreativnosti, vodećih ljudi naših dviju tvrtki, jamči uspješan rast i razvoj oba brenda. Društva će zadržati samostalnost i neovisnost u smislu operativnog upravljanja. Našu ozbiljnost i spremnost na odgovorno i transparentno poslovanje potvrđuje i namjera uvrštenja dionica na Zagrebačku burzu u narednih šest mjeseci“, kazao je Tomislav Alpeza, predsjednik Nadzornog odbora The Garden Brewery.

Naslovna fotografija: The Garden Brewery

POVEZANA VIJEST:

IMPERIAL RIVIERA KREĆE U NOVI CIKLUS RAZVOJA I INVESTICIJA

Povezane vijesti: