Žaklina Troskar: Očuvanje radnih mjesta nema smisla, ako ne očuvamo tvrtke!

Je li sredina veljače početak kraja muka ugostitelja i turističkih djelatnika? Što im donosi akcija “Safe Stay in Croatia” koju pokreće Ministarstvo turizma i sporta? Trebaju li turistički djelatnici...

Je li sredina veljače početak kraja muka ugostitelja i turističkih djelatnika? Što im donosi akcija “Safe Stay in Croatia” koju pokreće Ministarstvo turizma i sporta? Trebaju li turistički djelatnici biti među prioritetima za cijepljenje? Mogu li računati na početak sezone za Uskrs? – bila su samo neka od pitanja o kojima su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” govorili Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Bernard Zenzerović, direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu te Žaklina Troskar, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb.

Nitko ne zna što nakon ovoga i toga se možda najviše bojimo, zaključila je Žaklina Troskar, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb te naglasila kako očuvanje radnih mjesta nema smisla, ako ugostitelji ne uspiju spasiti tvrtke. “Imali smo prvi lockdown, bili smo preko dva mjeseca zatvoreni. Dobili smo potporu za očuvanje radnih mjesta, ali mi kao ugostitelji u tih dva mjeseca za tekuće troškove nismo dobili ništa, tu smo se već iscrpili. Radili smo sa smanjenim kapacitetom i generalno nismo mogli napraviti prihod da održimo poslovanje u pozitivnoj bilanci. Onda je došao drugi lockdown, u kojem većina naših kolega, a to su caffe barovi, uopće nisu imali prihoda. Opet su naši radnici pali na tih 4.000 kuna, a to nije dovoljno za opstati. Uspjeli smo ostvariti komunikaciju i objasnili smo da time ne možemo održati naše poslovanje. Očuvanje radnih mjesta nema smisla, ako ne uspijemo održati naše firme”, rekla je Troskar za HRT.

Između ostalog ministrica Nikolina Brnjac naglasila je u emisiji kako je prošli tjedan održan sastanak s ministrom Zdravkom Marićem upravo na zahtjev Nacionalne udruge ugostitelja, na temu plaćanja fiksnih troškova. “Na temelju sastanka, Porezna uprava u subotu je izašla s rješenjem na koji način će se ugostiteljima unaprijed dati sredstva za pokrivanje fiksnih troškova, a u roku od osam dana ona će se morati namjenski potrošiti. Samim time je Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo i dobilo odobrenje od europske komisije za državne potpore od jednu i pol milijardu kuna, upravo s ciljem pomaganja sektoru turizma i sporta vezano uz likvidnost, odnosno da se mogu pokrivati njihova tekuća poslovanja“, istaknula je Brnjac.

HOTELIJERI ČEKAJU DA POČNU RADITI PUNIM KAPACITETOM

Hoteli rade, ali brojke koje ostvarujemo su jako male, u principu beznačajne, naglasio je u emisiji Hrvatskog radija Bernard Zenzerović, direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu te dodao kako čekaju da mjere popuste i da hoteli počnu raditi punim kapacitetom. “Moramo biti svjesni da većinu prihoda hoteli ostvaruju od stranih gostiju. Domaći gosti su naravno važni, ali strani su ti koji su nama uvjerljivo glavni izvor prihoda. Epidemiološka situacija i režimi na granici uvjetuju nam volumen prometa u hotelima,” zaključio je Zenzerović.

Komentirajući rješenje Porezne uprave za pokrivanje fiksnih troškova Troskar je istaknula kako su ugostitelji dobili pokrivanje jednog dijela fiksnih troškova, ali ne sve. Naime ugostitelji imaju i kredite, leasing za strojeve i razne druge fiksne troškove.

Na pitanje voditeljice emisije može li se očekivati povećanje cijena, Zenzerović ističe kako je to pitanje ponude i potražnje: “Nama na hotelskom tržištu nisu konkurenti Rovinj i Poreč, nego nam je konkurencija tržište Italije, Španjolske, Grčke i Turske. U konačnici to je odluka svakog subjekta za sebe.”

“Ako ne dobijemo tu neku malu injekciju koju tražimo, kao neki početni kapital, nažalost vjerojatno će povećanje cijena biti neminovno. Mi smo se zadužili i iscrpili, dovedeni smo pred zid. Razumijem kako to nije fer jer su i sami građani iscrpljeni ovom krizom, a plaće su im se smanjile. To je jedna, iako nikom draga opcija, barem za nas u ugostiteljstvu”, dodala je Troskar.

Jedno od glavnih pitanja u stranim predstavništvima Hrvatske turističke zajednice prema riječima ministrice je kakva je procijepljenost unutar RH. Inače nakon provedenih anketa ministarstvo je došlo do podatka kako je 70% zainteresiranih dionika u turizmu spremno cijepiti se.

Uspjeh naše sezone će ovisiti o percepciji Hrvatske kao sigurne destinacije, naglasio je i Zenzerović. “Sve što ide u prilog tome je potez koji podržavamo, kao uvođenje ove oznake, a posebno promotivni dio te priče. Budućnost sezone je percepcija sigurnosti. Dobro smo se pozicionirali prošle godine, nismo imali nijedno žarište. U pripremi za sezonu puno se radi s djelatnicima na edukacijama, treningu, protokolima čistoće kako bi ljudima pružili osjećaj sigurnosti, naravno tu je i pitanje epidemiološke situacije, procijepljenosti…

Cijelu snimku razgovora pogledajte ovdje

Foto: Zračna luka Zagreb

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN