Beroš: Širenjem mreže zdravstvenih usluga dodatno pozicioniramo Hrvatsku kao destinaciju zdravlja

Krajnji cilj je Hrvatska kao vodeća destinacija zdravlja i cjelogodišnji turizam.

Autor:  HrTurizam.hr

10. veljače 2024.

U sklopu pokrenute reforme zdravstva, prošlogodišnjim zakonskim izmjenama te donošenjem seta pravilnika iz područja zdravstvenog turizma početkom ove godine, stvoreni su preduvjeti za detaljnije uređenje pružanja zdravstvenih usluga.

Osigurana je mogućnost evidencije u Upisnik zdravstvenog turizma, čime će se upisanim pružateljima usluga dati dodatna vidljivost i promidžba.

Zdravstveni turizam važan je dio cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj koji, osim velikog gospodarskog potencijala, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja naših građana i posjetitelja, poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.

/// Kroz NPOO ulaže se u 13 kapitalnih projekata za razvoj zdravstvenog turizma

Širenjem mreže zdravstvenih usluga, dodatno pozicioniramo Hrvatsku kao destinaciju zdravlja kroz niz reformskih aktivnosti, dodaje.

"Jedna od njih je i poziv na registraciju pružanja zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu koji je namijenjen svim zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima za obavljanje zdravstvene djelatnosti, privatnim zdravstvenim radnicima, turističkim ambulantama i drugim pravnim osobama koje, u skladu s posebnim propisom, obavljaju ugostiteljsku djelatnost ili pružaju usluge u turizmu u Hrvatskoj", ističe.

/// Novi trendovi u globalnoj wellness ekonomiji koja je narasla na 5,6 milijardi američkih dolara u 2022.

Novi model turističkih ambulanti

Hrvatska je i sada prepoznata kao destinacija koja pruža usluge medicinskog turizma, ali davna 1868. ukazuje da možemo biti još bolji. Tada smo s Higijeničarskim društvom Hvar, prvim takvim turističkim udruženjem u Europi, zauzimali vodeću ulogu u području turizma na europskoj karti, stoji u priopćenju vlade. 

/// Zdravstveni turizam: Zagrebu i poliklinikama stigle 4 nagrade

"Danas smo na dobrom putu kroz širenje mreže zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu, uvođenje novog modela turističkih ambulanti, ali i brzim brodicama hitne pomorske medicinske službe te uspostavljanjem Hitne helikopterske medicinske službe koja će ove turističke sezone biti u punoj operativnosti", smatra Beroš.

/// Zdravstveni turizam jedna je od najbrže rastućih grana turizma u Hrvatskoj

Sve ovo ne bi bilo moguće bez intenzivne suradnje s ključnim dionicima - Ministarstvom turizma i sporta, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova europske unije, Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, županijskim zavodima kao i lokalnom zajednicom te im se ovim putem zahvaljujem na svemu učinjenome, dodaje. Svi mi smo pokazali što nam je glavni prioritet - Zdravlje je prvo, a Hrvatska kao vodeća destinacija zdravlja naš krajnji cilj.

/// Sinergija: ZagrebMed potpisao suradnju s Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera

Foto: Anna / Pixabay

Autor:  HrTurizam.hr

10. veljače 2024.