Besplatne vožnje električnim biciklima – ništa posebno? Ne, radi se o važnom koraku naprijed u razvoju destinacije

Tijekom svibnja i lipnja – točnije 15. i 29. svibnja te 06. i 12. lipnja 2021., Turistička zajednica središnje Istre organizirat će besplatne poludnevne vožnje biciklom u pratnji vodiča – “Central Istria free e-mtb tour”. U suradnji...

Tijekom svibnja i lipnja – točnije 15. i 29. svibnja te 06. i 12. lipnja 2021., Turistička zajednica središnje Istre organizirat će besplatne poludnevne vožnje biciklom u pratnji vodiča – “Central Istria free e-mtb tour”.

U suradnji s tvrtkom Pazin sport d.o.o. osigurana su četiri besplatna e-bicikla (za one koji nemaju vlastite i prvi se prijave), a obrt Antica torte i kolači pobrinut će se za okrjepu sudionika biciklijade te će svatko dobiti degustacijski paket koji uključuje Pazinski cukerančić i Pašaretu.

Cilj organizacije je daljnja promocija atrakcija i biciklističkih staza središnje Istre te popularizacija biciklizma i samog e-bike share pointa Pazin, odnosno vožnje električnim biciklima po prekrasnoj brdovitoj središnjoj Istri. 

Biciklijada je namijenjena vozačima e-mtb i mtb bicikla, staza je duga 31 kilometar, a itinerer je Pazin (Kaštel)- Pilati – Ježenj – Sv. Lucija – Heki – Trošti – Centar Istre – Cekovica – Hrestenica – Šujevići – Lindar – Zarečki krov – Pazin. Predviđeno vrijeme vožnje je između tri i tri i pol sata, a staza je srednje teška, navode organizatori te naglašavaju kako će zaustavne točke biti Sv. Lucija, Centar Istre i Zarečki krov. Maksimalni broj sudionika bit će deset, a minimalni četiri.

Na prvu, siguran sam većina će reći ili misliti kako se ne radi o značajnom događanju. Besplatne poludnevne vožnje električnim biciklima – ništa posebno. No, ostanite još malo i pročitajte glasno razmišljanje zašto je ovo važan korak naprijed u razvoju destinacije.

Mali, ali važan korak naprijed

Naime, kako se radi o relativno novom trendu, puno lokalnih ljudi još nema pravi dojam o čemu i o kojem se potencijalu radi. Što više ovakvih događanja i električnih bicikala na “cestama” to bolje, samim time se promovira destinacija kroz vožnje električnim biciklima. Korak po korak, mali korak naprijed i tako kroz godine stvorit će se i kritična masa koja će se uključiti u ovu priču, od iznajmljivača i drugih partnera, do sve više sudionika, a time i turista koji će koristiti stazu tijekom cijele godine.

Istra je u tome opet šampion, samo se sjetimo kako je prije više do deset godina na Učki stajao banner: “Istra, regija vina” (iskreno, ne sjećam se točnog natpisa, no radilo se o brendiranju Istre kao vinske regije, ispravite me u komentarima). Također, u Istri se već godinama održavaju Dani tartufa, maslinovog ulja, terana… te uz razvoj cijele industrije, iz godine u godinu stvorio se brend koji je danas. Naravno, priča je puno kompleksnija, no shvaćate poantu. Kontinuirana promocija i komunikacija, nakon niza godina ušla je među ljude.

I zato su ovakva događanja važna, jer stvaraju naviku, promoviraju destinaciju te iz godine u godinu okupljaju sve više ljudi. Naravno, govorimo o maloj turističkoj zajednici, koja nema resurse ubrzati razvoj, no opet ne stagnira nego koristi svoje resurse koliko može. Ključno je ovakve prilike iskoristiti i prikupiti što više foto i video materijala, kao i sadržaj za storytelling tijekom godine. Od jednog after movie videa, do kratkih video zapisa koje ćemo kasnije koristiti za promociju. Manifestacije tj. bilo kakva događanja tog tipa, koliko god mali bili, su odličan medij upravo za prikupljanje svih materijala iz kojih moramo izvući sadržaj. Najgore se držati statusa quo, to može svatko.

Također, ovo događanje se naslanja na već postojeću infrastrukturu e-bike punionica i e-bike share sustava, najam bicikala, bike odmorišta i bike staza u unutrašnjosti Istre, te koristi lokalne partnere, od vodiča do tvrtke Pazin sport d.o.o. i obrta Antica torte i kolači, a koji opet kroz Pazinski cukerančić i Pašaretu promoviraju autentične delicije. Iako se radi o malom događanju, ustvari radi se o odličnoj zaokruženoj priči koja se naslanja na cijelu infrastrukturu.

Dakle, cijela priča ima glavu i rep, te kao što sam naglasio u gornjem narativu – još jednim korakom naprijed, nastavljaju širiti priču oko biciklizma u središnjoj Istri. Više o biciklizmu u središnjoj Istri istražite ovdje

Sve počinje prvim korakom, a iz godine u godinu, iz događanja u događanje, cijela će se priča razvijati i rasti. A tada je sve moguće. Zaključak ove priče je da krenete. Koliko god mali budžet imali.

Foto: TZSI

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN