Bespravna gradnja: Akcije protiv besplatnih ljetovanja na poljoprivrednim zemljištima

Zapečaćena brojna gradilišta u Istri, a budi se i otok Krk.

Autor:  HrTurizam.hr

6. studenoga 2023.

Apel na zaustavljanje daljnje devastacije priobalja i sankcioniranje bespravne gradnje koji su nedavno nadležnim institucijama uputili iz općine Ližnjan urodio je plodom, piše Glas Istre.

Građevinski inspektori danima su 'češljali' nekoliko najugroženijih lokacija u općini što je rezultiralo pečaćenjem desetaka bespravnih objekata s istaknutom oznakom 'Zatvoreno gradilište' i zabranom nastavka građenja pod prijetnjom kaznenog progona.

U naselju Palera gotovo da nema objekta na koji nije postavljena žuta oznaka. Mjesto obiluje garažama prenamjenjenima u studio apartmane i prizemnim objektima 'sklepanima' na nekoliko kvadrata, no ima i katnica s uređenim okolišem kakvih se može naći u modernim urbanim naseljima.

Ovo područje sa 60-ak bespravno izgrađenih objekata živi gotovo isključivo u ljetnim mjesecima.

Vlasnici uglavnom stranci

Velika uložena financijska sredstva u građevine bez potrebne dokumentacije ukazuju na činjenicu da su vlasnici tih 'vikendica na moru' bili uvjereni kako investiraju u prostor na kojem ne vrijede zakoni i pravila koja vrijede u njihovim zemljama. Investitori su gotovo isključivo strani državljani, prenosi Glas Istre.

Iz Državnog inspektorata stiže informacija kako se građevinski inspektori neće zadržati samo na terenu Ližnjana, već će se izvidi proširiti na pojedine zone u susjednoj općini Medulin te na područje Vodnjana.

Načelnik općine Ližnjan, Marko Ravnić, zadovoljan je što je poziv na hitnu reakciju - koji su uputile općinske vlasti zajedno s predstavnicima svih političkih stranaka u vijeću - urodio plodom. 

Apel je naime upućen na adresu tri ministarstva, a uslijedila je hitna i učinkovita reakcija Državnog inspektorata. Građevinska inspekcija 'češljala' je i druge lokacije, kao što je područje Ušićevih Dvori, te od naselja Šišan prema moru.

Poljoprivredna zemljišta na Krku

Kao što smo nakon ulaska u Schengen doživjeli nagli porast u potražnji i prodaji stanova i kuća na Jadranu, uskoro bi se to moglo dogoditi i s poljoprivrednim zemljištima s obzirom kako je 1. srpnja istekao moratorij za strance te sada i oni mogu nesmetano kupovati terene namjenjene poljoprivrednoj proizvodnji. 

Na području Picika na Krku, nedaleko trajektne luke Valbiska, nalaze se mnogobrojne kamp-kućice, kontejneri, male montažne kuće, postavljene terase te posađeno mediteransko bilje.

Sve se to napravilo na poljoprivrednom zemljištu i sve je to nelegalno, prenosi HRT. Stoga su otočni čelnici s pravom su zabrinuti jer besplatna ljetovanja na poljoprivrednom zemljištu cvatu.

Sve je više i domaćih i stranaca koji po povoljnim cijenama kupuju manje ili veće parcele poljoprivrednog zemljišta kako bi na njima proveli ljetovanje.

U cilju rješavanja tog problema, nakon Općine Malinska i Grad Krk je donio odluku kojom se zabranjuje postavljanje bilo kakvih objekata na terenima namjenjenima poljoprivredi - od šatora do mobilnih kućica.

Hoće li kazne biti učinkovite? 

Načelnik općine Malinska, Anton Kraljić, pita se želimo li imati favele pored građevinskih područja?

Gradonačelnik grada Krka - najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj - Darijo Vasilić, rekao je za HRT kako se radi o nelegalnom obliku turizma te istaknuo kako sav napor promišljene turističke strategije može pasti u vodu ako se ovaj problem ne riješi.

"To stvarno na otoku Krku nije naš interes i mi inzistiramo da građevinska inspekcija u svom djelokrugu posla, s druge strane turistička inspekcija i naše komunalno redarstvo, naprave određeni dio posla", apelira Vasilić.

Kazne su propisane prekršajnim zakonom, a lokalne zajednice mogu maksimalno naplatiti od 150 eura za fizičke osobe do 1500 za pravne.

Hoće li kazne biti učinkovite te hoće li svi ovi vlasnici poljoprivrednih čestica ukloniti nelegalne objekte, vidjet će se početkom sljedeće predsezone.

Foto: Stefan Schweihofer/ Pixabay
Izvori: Glas Istre, HRT

Autor:  HrTurizam.hr

6. studenoga 2023.