Bespravna gradnja - HRVATSKA SE BUNI - građanske inicijative najavljuju tužbu

Istarske građanske inicijative pozivaju se na Ustav RH i traže postupanje po Zakonu.

Autor:  HrTurizam.hr

9. studenoga 2023.

Istarske građanske inicijative pozivaju se na Ustav Republike Hrvatske i traže postupanje po Zakonu nakon što se inozemni par javno pohvalio bespravnom gradnjom, te nakon prosvjeda ispred DORH-a u Puli.

Priopćenje četiriju građanskih inicijativa - Premantura, Žućo iz Pule, Zajednica Istre i Slobodni zajedno Pula - prenosimo u cijelosti:

"Dva slučaja bespravne gradnje zgrozila su hrvatsku javnost; bespravna vila na moru direktora HEP-a i uzurpacija dijela šume uz more u općini Marčana njemačkog bračnog para.

To su minorni slučajevi u odnosu na čitava bespravna naselja ili ograđene bespravne resorte i kampove uz more. No, to su posljednji čavli zabijeni u lijes zaštićenog prostora Hrvatske, našeg državnog teritorijalnog integriteta i bezakonja. Hrvatska se buni!

Nakon održanog javnog prosvjeda u centru Pule i ispred zgrade ŽDO i ODO u Puli zbog toga što te ‘institucije ne rade svoj posao’, dostavljamo DORH-u sljedeće traženje.

Tražimo da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske sankcionira kaznena djela nečinjenja odgovornih djelatnika Županijskog državnog odvjetništva u Puli i Općinskog državnog odvjetništva u Puli - u svezi dužnosti suzbijanja bespravne gradnje i bespravne sječe šuma.

ŽDO i ODO iz Pule konstantno ignoriraju desetke tisuća kaznenih djela bespravne gradnje i sječe šuma u Istarskoj županiji za koja su dužna djelovati po članku 212. i 109. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Napominjemo da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ima zadaću i cilj nadzirati i pratiti rad nižih državnih odvjetništava i zbog toga se obraćamo.

Odgovorni djelatnici ŽDO i ODO iz Pule nečinjenjem zaštite prostora Istre uzrokuju golemu štetu građanima Istarske županije i cijele Hrvatske. Bespravnom gradnjom trajno se razaraju najvrjedniji prirodni resursi Republike Hrvatske.

Uništena je obala, posječene su stoljetne šume, devastirani su atraktivni krajolici. Velika šteta hrvatskom gospodarstvu nanosi i ilegalni turizam u bespravnim objektima.

O visini novčane štete od cca 50.000 bespravnih objekata u Istri nema službenih podataka, no procjenjuje se šteta na oko 70.000.000 eura po sezoni, zbog neplaćanja poreza ni doprinosa bespravnih graditelja. Aplicirano na cijelu Hrvatsku i množeno s desecima turističkih sezona – štete su milijardske.

Tamna pozadina bespravne gradnje u Hrvatskoj 

Državni inspektorat, odgovorna institucija za zakonitost gradnje - u segmentu bespravne gradnje doživljava totalni kolaps. Najodgovornija državna tijela Hrvatski sabor i Vlada, šute. Zlobni jezici tvrde da je u pitanju korupcija, no dokaza o tome, nema!

Po izjavi Glavnog inspektora Mikulića – u tri desetljeća naše državnosti srušeno je do srpnja 2023. godine 952 objekta od nekoliko stotina tisuća bespravnih gradnja u Hrvatskoj.

To znači da je u tri desetljeća uklonila manje od 0,5 posto bespravnih objekata - odnosno da godišnje rješava 0,17 promila hrvatske bespravne gradnje, a za to vrijeme niknu nove tisuće divljih vikendica i vila. Zanemarivo malo i apsurdno!

Građevinska inspekcija ruši godišnje prosječno 28 objekata, što znači da bi za vraćanje u prvobitno stanje prostora Hrvatske bilo potrebno apsurdnih nekoliko tisuća godina.

Ploče inspektora sa zabranama gradnje se skidaju i u 90 posto slučajeva bespravna gradnja se nastavlja. A novčane kazne koje se naplaćuju po Naputku o načinu rada građevinskih inspektora u izricanju novčanih kazna na temelju Zakona o građevinskoj inspekciji, nisu osobit problem bespravnim graditeljima.

Oni ih lako pokriju iznajmljivanjem svojih divljih vikendica ili bogatih bespravnih resorta uz more. Osim toga, te kazne ne stižu 'svakom' bespravnom graditelju! Lijep primjer 'rada' Državnog inspektorata je burno najavljivana akcija u Istri početkom 2023. Na inicijativu Građanskih inicijativa Premanture i Žuće iz Pule – u Istru su stigli Mikulićevi bageri.

Od 50.000 bespravnih gradnji u Istri srušeno je do srpnja 2023. godine 14 objekata (veći dio srušili su sami vlasnici!) i bageri su otišli. Ostala su netaknuta bespravna naselja u općinama uz more i u šumama.

Odgovorni spavaju

U najbogatijoj Općini Medulin prepunoj divlje gradnje nije srušen ni jedan objekt, a netaknuta su i dva bespravna naselja; 'Ševe' i 'Kamenjak' koje godinama egzistiraju bez ikakvih higijenskih i inih uvjeta. Javna ustanova Kamenjak osnovana da brine o prostoru Općine Medulin – spava.

Iznajmljivanje bespravnih vikendica i naselja je i u ovoj sezoni 'radilo' punom parom. Dakako, bez prijava! Nepoznati i neregistrirani su i vlasnici i turisti u tom bezakonju.

U najvećem broju to su Hrvati i posebice aktivni Slovenci, ali vlasnika ima sa svih strana – iz Austrije, Njemačke, možda i iz Kine... Hrvatska policija ne zna, borave li tamo lopovi, osobe s međunarodnim tjeralicama ili možda teroristi?

Oba medulinska divlja naselja, ali i sve bespravne gradnje u Istri i cijeloj Hrvatskoj korištene su cijelu sezonu besplatno ili su iznajmljivane 'na čast Općini Medulin' svim hrvatskim građanima, Hrvatskom saboru, Vladi i DORH-u.

No, točno je i to - da je za bespravnu gradnju odgovorno i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske sa svojim nižim državnim odvjetništvima. Ta institucija ima vrlo učinkovitu mogućnost u suzbijanju bespravne gradnje i sječe šuma. To je Kazneni zakon; članak 212.:

Republika Hrvatska dužna je i svakoga tko gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Samo nekoliko uhićenja bespravnih graditelja na pomorskom dobru, na zaštićenoj obali i u šumama, po članu 212. – zaustavilo bi u potpunosti bespravnu gradnju. Lijep primjer bio bi uhićenje njemačkih uzurpatora (Ralf i Sylvia), koji se još i hvale svojim bezakonjem na njemačkoj TV. Takva akcija hrvatske vlasti ponukala bi mnoge da sami sruše svoje bespravne gradnje.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske sa svojim nižim državnim odvjetništvima i USKOK-om, sukladno Ustavu Republike Hrvatske, članku 35., stavku (1), dužno je postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela – ali to ne čini! Zašto?

Istražni posao u segmentu suzbijanja bespravne gradnje je najlakši posao. U većini slučajeva dovoljan je vrlo kratak rok. Glavni dokaz, bespravni objekt, strši u nebo i nemoguće ga je skriti. Djelatnik ODO-a ili USKOK- a treba otići u Urbanistički odjel lokalne samouprave.

Urbanist će lako locirati mjesto objekta i dati službeni odgovor, je li gradnja u građevinskom području ili je u zaštićenom prostoru gdje gradnja nije dozvoljena. Pronaći vlasnika je uobičajena policijska shema. I sve ostalo svodi se na uobičajene pravne sheme temeljene na Kaznenom zakonu Republike Hrvatske.

Treba postaviti pitanja lokalnim šerifima, gradonačelnicima i načelnicima 

Ponovit ćemo rečenicu: 'Zlobni jezici tvrde da je u pitanju korupcija, no dokaza o tome, nema!' S obzirom na činjenicu, da bez korupcije nema bespravne gradnje, u javnosti ostaje sumnja u klasičnu i u neimovinsku korupciju (trgovina utjecajem, klijentelizam, kumsko-rodijačke veze, dužnosnička mjesta (žetončići)...

Na kraju treba postaviti pitanja i lokalnim šerifima, gradonačelnicima i načelnicima – zašto ne podižu tužbe na bespravne graditelje temeljem Kaznenog zakona? Nemoguće je da ne znaju za tu mogućnost (član 212. KZH objavili smo nekoliko puta).

Naivno je i prozirno predlagati da im se daju ovlasti Državnog inspektorata, ma kakav on bio. Čini se da je i lokalnim samoupravama lakše zatvarati oči na razaranje njihovog prostora i varati puk nebuloznim prijedlozima.

Uz nečinjenja, odnosno uz toleranciju kaznenih djela bespravne sječe šuma i bespravne gradnje u Istri, odgovorni službenici ŽDO i ODO iz Pule čine i kaznena djela neprijavljivanja, kažnjiva zatvorom po članku 302. stavak 2., KZH. I za ta kaznena djela tražimo provođenje Zakona.

Uz ova traženja, Građanske inicijative iz Istre najavljuju pripremu tužbe na sudu, početkom 2024. godine, prema nadležnim državnim tijelima koje neprovođenjem dužnosti po Kaznenom zakonu - toleriraju bespravnu gradnju i time nanose milijardske štete zbog neplaćanja poreza i doprinosa bespravnih graditelja.

U pitanju je i ono još važnije; devastacija hrvatskog prostora i prostorni integritet Republike Hrvatske te šteta legalnom turizmu.

Dokazi sudu bit će notorne činjenice i to nitko ne može osporiti - tisuće bespravnih gradnja pred nama, kao i sasječene šume, uzurpirano i betonirano pomorsko dobro. Hrvatski građani moraju dobiti odštete, a odgovorni počinitelji zakonske sankcije."

/// Akcije protiv besplatnih ljetovanja na poljoprivrednim zemljištima

Tako glasi poruka građanskih inicijative iz Istre: Premantura, Žućo iz Pule, Zajednica Istre i Slobodni zajedno Pula.

Foto: Pixabay

Autor:  HrTurizam.hr

9. studenoga 2023.