Bolt pokreće pilot projekt iznajmljivanja električnih romobila u Rijeci

Bolt, vodeća europska platforma za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, predstavio je polugodišnji pilot projekt iznajmljivanja električnih romobila u Rijeci u partnerstvu s Gradom Rijeka. Tako se već od...

Bolt, vodeća europska platforma za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, predstavio je polugodišnji pilot projekt iznajmljivanja električnih romobila u Rijeci u partnerstvu s Gradom Rijeka.

Tako se već od sutra, 15. siječnja, u Rijeci može preko Boltove mobilne aplikacije otključati električni romobil na jednoj od 10 lokacija u centru grada, a koristiti će se model romobila koji je dizajniran i proizveden unutar Bolta. Brzina romobila je do 20 km/h, a na određenim posebnim područjima, kao što su Korzo i dio Rive, brzina je ograničena do 10 km/h.

Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj, rekao je njihova misija omogućiti ljudima brže i jednostavnije kretanje gradom. “Izbjegavanje gužve, osobito tijekom ljetne sezone, je veliki problem u gradovima kao što je Rijeka. Primijetili smo da imamo dosta vožnji u Rijeci do 3 kilometra što ga čini idealnim gradom za putovanja romobilom. Na ovaj način rješavamo dva problema: smanjujemo broj vožnji automobilom te štedimo vrijeme i novac naših korisnika.”

Bolt na globalnoj razini ima velike planove što se tiče mikromobilnosti s ulaganjem od preko 150 milijuna eura u narednom periodu što uključuje i plan uvođenja usluga najma električnih romobila u preko 100 gradova diljem Europe. Vjerujemo da će pilot projekt pokazati sve prednosti ovog načina prijevoza te da će i ostali gradovi to prepoznati i u suradnji s nama uvesti ovu modernu i ekološki osviještenu uslugu. Hvala Gradu Rijeka što je prepoznao vrijednost ovog projekta te dao svoju punu potporu“, komentirao je Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska

Za početak će se rasporediti 200 romobila koji će biti smješteni u središtu Rijeke na 10 lokacija, prometnim žarištima i frekventnim lokacijama kao što su Sušački most, Autobusna stanica Fiumara, Jadranski trg, Žabica, Željeznički kolodvor, HNK Rijeka, Robna kuća Rijeka, Dvorana Mladosti, Studentsko naselje IGK te Sveučilišni kampus. Svaki romobil dolazi s ugrađenim GPS uređajem koji će pružati uvid u lokacije njihovog preuzimanja i ostavljanja, a otključava se skeniranjem QR koda putem aplikacije.

Tijekom promotivnog razdoblja otključavanje romobila biti će besplatno dok će cijena korištenja biti 75 lipa po minuti vožnje.

Foto: Bolt Hrvatska

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN